Welke scooter past bij mij?  | Advies bij Scooter aanschafscooter-kopen-advies

Je wilt een scooter aanschaffen en daarom is het goed dat je op deze pagina terecht bent gekomen! Er zijn veel verschillen waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Met de onderstaand hulpmiddel kunnen we je wellicht een bepaalde richting in sturen en je op gang helpen.

Weinig gebruik, voornamelijk plezierritjes

Je wilt de scooter puur gaan gebruiken voor plezier ritjes om bijvoorbeeld met mooi weer lekker rond te toeren? En staat de scooter altijd droog in de garage of schuur? In dat geval kun je kiezen voor een Chinese scooter, zeker wanneer je een klein budget hebt. Is je budget wat groter en vind je de betrouwbaarheid heel belangrijk, dan raden we je een A merk aan. De Chinese scooter merken zijn AGM, BTC, Killerbee, Turbho, en IVA. De merken die meer kwaliteit bieden zijn Aprilia, Kymco, Peugeot, Piaggio, SYM, Vespa, en Yamaha.

Nog geen idee hoeveel het gebruik gaat zijnscooter-woon-werk-verkeer

Het kan zijn dat je nog niet weet hoeveel je de scooter gaat gebruiken. Uit onze ervaring blijkt dat veel klanten na het eerste gebruik van de scooter, deze vrij veel gaan gebruiken uiteindelijk. Scooter rijden is namelijk ontzettend leuk en handig. Je bespaart in een drukke omgeving veel tijd, en het is een goedkoop vervoermiddel. Met een tweewieler kun je overal zonder kosten parkeren.

Om latere teleurstellingen te voorkomen, adviseren wij dan ook om een goed product te kopen, waar je later geen spijt van krijgt. Kies daarom bij voorkeur voor een A merk zoals Aprilia, Kymco, Peugeot, Piaggio, SYM, Vespa of Yamaha.

Dagelijks tot wekelijks gebruik

Je gaat de scooter dagelijks of wekelijks gebruiken. Dit voor woon-werkverkeer, school, of andere doeleinden. In dat geval raden we je beslist aan een gerenommeerd merk te kopen waarbij het brandstofverbruik laag is. Injectie scooters hebben een laag verbruik en starten bovendien gemakkelijker dan scooters die dat niet hebben.

Een elektrische scooter, oftewel een e-scooter, is op dit moment nog niet ideaal voor lange afstanden of dagelijks gebruik. Op een volle acculading kun je namelijk maar een beperkt aantal kilometers rijden. Wanneer de accu leeg is moet je gemiddeld 6 uur wachten totdat hij weer vol is geladen. De afstand die je met een volle accu kunt afleggen ligt rond de 60 tot 80 kilometer. Je kunt bij veelvuldig gebruik dus beter een benzine scooter kopen.

A-merk of Chineesscooter-rijden-leuk-plezier

Natuurlijk wil je voor zo min mogelijk geld een goede scooter kopen. Maar hoe belangrijk is de betrouwbaarheid en kwaliteit voor je? Chinese scooters hebben vaker problemen (helaas) dan de Europese of Japanse merken. Uiteraard heb je altijd garantie maar de fabrikant vergoedt alleen de onderdelen, niet het arbeidsloon om de onderdelen te plaatsen. Je zit dus alsnog met geringe kosten.

Met iedere tweewieler kun je met pech komen te staan wat heel vervelend is, en daarom is het altijd verstandig om lid te worden van de ANWB. Dit kost je per jaar rond de 50 euro.

Advies: ga je een scooter leasen? Kies dan voor een A-merk wat je enkele euro’s per maand meer kost. Gemiddeld gezien hoeven deze minder vaak gerepareerd te worden en de scooters vertegenwoordigen een betere restwaarde.

Ben je groot of klein

De lengte van je lichaam speelt ook een rol. De scooter die goed bij je past moet dus niet te groot of te klein zijn. Ben je klein van stuk dan kun je het beste voor een scooter kiezen met een klein wielformaat zoals 10 inch. Heb je een gemiddelde lengte, of ben je groot, en/of wil je graag iemand achterop kunnen nemen? Dan raden we je aan een scooter met minimaal 12 inch-wielen te kiezen.

Veel Chinese scooters hebben een 10 inch wielmaat. Dit heeft er mede mee te maken dat de Chinezen wat kleiner zijn dan de gemiddelde Nederlander. De meeste Europese scootermerken hebben 12 inch wielen of groter.

Scootermerken en types met 10 inch

Wil je een kleine scooter kopen, kijk dan eens naar een van de volgende modellen: Piaggio Zip, Kymco VP50, Sym Mio, Lifan (elektrisch), AGM, BTC, Killerbee, Turbho, IVA.

Aan de afbeelding zie je redelijk snel of het model grote of kleine wielen heeft. Bij de technische specificaties vind je meer details waaronder de wielmaat. De technische specificaties vind je bij ieder scootermodel terug.

Scootermerken met een grotere wielmaat

-benzinemotor-

Aprilia 13 inch

Kymco 12 t/m 16 inch

Peugeot 12 t/m 16 inch

Piaggio 10 t/m 16 inch

Sym 10 t/m 16 inch 

Vespa 11 t/m 12 inch

Yamaha 12 t/m 13 inch

-elektrische scooters-

Torrot 16 inch

Askoll 16 inch

Nimoto 14 inch

AGM 12 inch

Bigg-E 13 inch

Een benzine of elektrische scooter

Naast een benzine scooter kun je ook een elektrische scooter kopen (e-scooter). De ene e-scooter ziet er nog futuristischer uit dan de andere. De modellen worden met de dag mooier. Er zijn zelfs merken die hetzelfde model zowel in benzine als elektrische uitvoering hebben! Kijk maar eens naar de AGM VX50 en AGM E-VX50.

Nadelen van de e-scooter

Een elektrische scooter heeft voor- en nadelen. Welke je moet kopen hangt een beetje af van hoe je hem wilt gaan gebruiken. Het grootste nadeel is dat je op een volle accu 60-80 kilometer kunt halen. Stel dat je iedere dag 10km heen en 10km terug moet rijden, dan is dat 20km per dag. Dat betekent dat je hooguit 3 dagen kunt rijden en dan weer moet opladen. Opladen duurt +/- 6 uur.

Uiteraard kun je er vaak een accu bijkopen zodat je thuis de lege accu kunt omwisselen voor de volle, maar dat heeft wel een prijskaartje. Voor dagelijks gebruik zijn de e-scooters momenteel nog niet het meest handig tenzij je hele korte ritjes maakt. Het blijft een beetje een rekensom en hoe je er zelf mee omgaat.

Voordelen van de e-scooter

Dan de voordelen van een escooter. Elektriciteit is goedkoper dan benzine waardoor de kosten per kilometer een stuk lager zijn. Een benzinemotor heeft onderhoud nodig om goed te presteren en te functioneren, en de elektromotor van een e-scooter niet. Een benzinemotor kan storingen vertonen zoals bijvoorbeeld startproblemen, en slijt in de loop der tijd. Bij de e-scooter heb je daar in principe ook geen last van. Tot slot is er geen schadelijke uitstoot en zijn ze muisstil. Geen buren die je ‘s-nachts wakker maakt en geen milieuzone waar je niet toegelaten zult worden in de toekomst.

Snelheid & sleutelen

Met de komst van Euro4 scooters is zelf opvoeren bijna niet meer te doen. Echter heeft Fast en Furious daar wel een oplossing voor! Je kunt namelijk een nieuwe scooter kopen die wij voor je opvoeren naar de gewenste snelheid (chiptuning), maar je kunt ook je huidige scooter (of achteraf) laten opvoeren. Wanneer wij de scooter voor je opvoeren dan blijft de garantie gewoon behouden. Vanuit de fabriek kunnen ze namelijk allemaal een stuk sneller dan in Nederland is toegestaan.

Extra service en gemak met het onderhoudspakket

Iedere benzinescooter heeft onderhoud nodig. Hij blijft zodoende niet alleen betrouwbaar en veilig, maar je kunt ook aanspraak maken op de garantie. Volgens de garantiebepalingen moet een scooter zijn onderhoudsbeurten hebben gehad anders vervalt de garantie. Bij ons kun je een onderhoudspakket afnemen (optie in de optielijst) waarmee je vooraf de kosten afdekt. Je bent niet alleen goedkoper uit maar kunt de pakketten ook in maandelijkse termijnen betalen. De scooter kan zelfs opgehaald en teruggebracht worden!

welke-scooter-past-bij-jouw

Contact formulier

Welke scooter past bij mij?

Ik ga de scooter puur gebruiken voor plezierritjes, om met mooi weer kekker rond te toeren. De scooter staat altijd droog in de garage, of in de schuur.
Ik heb nog geen idee hoeveel ik de scooter ga gebruiken. Dit hangt af van mijn bevindingen.
Ik ga de scooter dagelijks of wekelijks gebruiken. Dit voor woon/werk verkeer, school, of andere doeleinden.
Ik wil zelf kunnen sleutelen aan mijn scooter, ik wil later gemakkelijk kunnen opvoeren (70/80/90/100+ km/h) en maximale prestaties uit scooter kunnen persen door middel van grote cilinder, uitlaat etc. Zuinig in verbruik is niet mijn ding.