Wanneer een servicebeurt

Vaak is het niet duidelijk wanneer de brommer of scooter zijn 1e, 2e, 3e, of normale beurt moet hebben. Op deze pagina leggen wij het je haarfijn uit.

De eerste onderhoudsbeurt

De eerst servicebeurt bij een brommer of scooter is heel belangrijk en mag je beslist niet overslaan. De 1e beurt laat je tussen de eerste 500 en 1000 kilometer uitvoeren. Dit is tevens om de garantie te behouden en geldt voor zowel de 2-takt als 4-takt motoren. Ook elektrische scooters hebben een beurt nodig.

De brommer, scooter, en e-scooter wordt bij de beurt compleet nagelopen. Er wordt niet alleen gekeken of alle bouten en moeren nog even goed vast zitten, maar ook het motorblok wordt onder handen genomen.

Bij de benzine modellen wordt de motorolie en de olie voor de transmissie wordt vervangen. Bij het inrijden van het motorblok komen namelijk metaaldeeltjes vrij die zich in de olie ophopen. Door de olie te vervangen, worden de metaaldeeltjes verwijderd om te voorkomen dat ze voor slijtage gaan zorgen. Daarnaast worden de kleppen opnieuw afgesteld bij 4-takt motorblokken. Wanneer je bij ons langskomt voor de eerste servicebeurt, vergeet dan niet het onderhoudsboekje mee te brengen.

De tweede servicebeurt

De 2de servicebeurt vindt bij zowel de 2-takt als 4-takt brommers en scooter plaats tussen de 2000 en 3000 km. Bij de tweede beurt wordt de carterolie en de vertandings olie ververst, en zowel de bougie als het luchtfilter vervangen. Alle bouten en moeren worden nagelopen of ze goed vastzitten, en ook de bandenspanning wordt gecontroleerd. Verder worden bewegende delen gecontroleerd en indien nodig ingevet. Bij de 4-takt motorblokken wordt de klepspeling gecontroleerd en indien nodig bijgesteld.

De derde beurt

De derde servicebeurt vindt bij een 4-takt brommer of scooter plaats na 5000-6000 km, of ieder jaar. Bij een 2-takt is dit iedere 5000 km, of ieder jaar.

Elektrische voertuigen:

·         1e beurt = tussen de 500 en 1000km €129.95 ex materiële kosten en eventuele transportkosten

·         2e beurt en overige beurten = elke 4000km of elk jaar €179.95 ex materiële kosten en eventuele transportkosten

E-scooter onderhoud

Ook een e-scooter heeft onderhoud nodig. Een normale scooter op brandstof heeft regelmatig onderhoud nodig aan het motorblok. Denk aan afstellen, olie verversen, de riem vervangen, en het vervangen van de rolletjes. Bij een e-scooter zijn deze onderdelen niet aanwezig omdat het motorblok elektrisch is. Echter kan je accu wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Een onderhoudsbeurt voor je escooter is dus zeker aan te bevelen.

Accu’s balanceren voor je escooter

Bij e-scooter onderhoud moet je denken aan het balanceren van de accu’s. Bij balanceren worden de accu(s) gekalibreerd en opgefrist. In praktijk betekent dit dat de cellen die in een accu zitten, individueel worden opgeladen zodat alle cellen weer evenveel spanning afgeven. Het resultaat is dat het rijbereik weer toeneemt.

Door het oplaadproces gebeurt het vaak dat de accu met de tijd slechter gaat presteren. Sommige cellen worden lui en geven minder spanning af. Daardoor zakt de capaciteit en kom je minder ver met een opgeladen accu. Dit proces gaat heel langzaam zodat je dit niet direct merkt. Na na verloop van tijd is het rijbereik wel een stuk minder als toen de accu net nieuw was.

Door de accu’s te balanceren wordt de capaciteit weer verbeterd en dat heeft een positief effect, ook op de levensduur. Door de accu’s op te frissen gaan ze dus ook langer mee, en daarmee spaar je een nieuwe accu uit. Een accu vervangen is dus zeker niet altijd nodig.

Indien je niet in de buurt woont van onze vestiging in Alphen aan den Rijn, dan kun je ook gebruik maken van de pickup & return service. Hierbij halen wij jouw scooter op, en brengen we hem weer ‘opgefrist’ terug!

Accu’s opfrissen bij een scootmobiel

Net als voor elektrische scooters, kun je bij ons ook de accu’s laten opfrissen (balanceren) voor een scootmobiel. Bij scootmobielen werkt het balanceren namelijk precies hetzelfde. Ook je scootmobiel accu gaat er met onze balanceer methode op vooruit!

Overige beurten

Bij een 2-takt laat je bij iedere 5000 km een beurt uitvoeren en bij een 4-takt iedere 2500-3000 km. Haal je deze kilometers niet, dan laat je ieder jaar de beurt uitvoeren.

Voor 4-takt is het belangrijk dat de motorolie minimaal ieder jaar wordt ververst. Er zijn namelijk veel draaiende onderdelen in het motorblok aanwezig welke afhankelijk zijn van deze olie. Ook al heb je nauwelijk kilometers gemaakt, toch is het verstandig om de olie te laten verversen.

Servicebeurt Alphen aan den Rijn

Je kunt bij onze hoofdvestiging niet alleen een nieuwe scooter kopen, maar hier ook terecht voor het onderhoud en de servicebeurten. Het adres is:

Koperweg 21

2401 LH Alphen a/d Rijn

0900 3278387 (0.35 cent p/m)

Info@fastfurious.nl

De openingstijden van de scooterwinkel zijn:

  • Zondag - Gesloten
  • Maandag - Gesloten
  • Dinsdag - 10:00 - 18:00
  • Woendag - 10:00 - 18:00
  • Donderdag - 10:00 - 18:00
  • Vrijdag - 10:00 - 20:00
  • Zaterdag - 10:00 - 17:00

Telefonisch contact

Het is uiteraard ook mogelijk om ons even te bellen. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 3278387 . De kosten hiervoor bedragen 30 cent per minuut. Wij zijn dinsdag t/m zaterdag te bereiken van 11:00 tot 21:00 en zondag van 13:00 tot 21:00 en maandag van 18:00 tot 21:00

Onderhoudsbeurt voor ieder merk

Bij ons kun je terecht voor zowel reparaties als onderhoud aan een 2-takt, 4-takt, en elektrische brommers en scooters.

Het uurtarief bedraagt €99,95 incl de btw.

Voor een 2-takt onderhoudsbeurt rekenen wij een vaste lage prijs van €129,95 excl. de onderdelen.

Voor een 4-takt onderhoudsbeurt rekenen wij een vast tarief van €179,95 excl. materiaal.

Nadat je gebeld bent dat de scooters klaar staat moet deze binnen 1 week weer worden opgehaald en daarna rekenen wij € 5,00 per dag en de week daar op € 10,00 stallingskosten.

Contact formulier