Ebike kopenebike-kopen

Wil je een elektrische fiets kopen, oftewel een ebike kopen, dan zijn er een paar dingen waarop je moet letten. De grote vraag is… waar ga je de ebike voor gebruiken? Dit is namelijk bepalend, want niet iedere elektrische fiets is hetzelfde. Zo zou je ook geen racefiets gebruiken voor een onverharde zandweg, want daar pak je liever een mountainbike voor. Wil je een ebike kopen en geen miskoop doen, dan is het zeker aan te raden om dit artikel eens aandachtig door te nemen.

Agm GT250 Fatbike

Aanbieding is nog 13 uur geldig
2.399,95 1.899,95
Lease vanaf € 44,17 p/m
Betaal 3x € 649,15 via logo iDEAL IN3

Killerbee Fatbike

Aanbieding is nog 1 dag geldig
2.349,95 1.699,95
Lease vanaf € 39,52 p/m
Betaal 3x € 580,82 via logo iDEAL IN3

Ouxi V9 | Fat Bike

 
1.999,95
Lease vanaf € 46,50 p/m
Betaal 3x € 683,32 via logo iDEAL IN3

Alligator E-bike

 
2.899,95
Lease vanaf € 67,42 p/m
Betaal 3x € 990,82 via logo iDEAL IN3

Urban Fatbike

 
3.099,95
Lease vanaf € 72,07 p/m
Betaal 3x € 1.059,15 via logo iDEAL IN3

E-Carus | Trail Bike

 
2.399,95
Lease vanaf € 55,80 p/m
Betaal 3x € 819,98 via logo iDEAL IN3

Stadsfiets, toerfiets, en mountainbike

Elektrische fietsen kom je in allerlei modellen tegen. Je kunt ebikes kopen in het model van een stadsfiets, toerfiets, transportfiets, moederfiets, mountainbike, en zelfs driewieler.

E-bike of elektrische fietssnelheidsmeter-ebike

Een e-bike is hetzelfde als een elektrische fiets. De term gemotoriseerde tweewieler kom je ook wel eens tegen. Er worden veel verschillende termen gebruikt, maar ze betekenen allemaal hetzelfde. De letter ‘e’ voor e-bike staat voor electric. E-bike vertaalt naar het Nederlands betekent dus elektrische fiets. De e-bike haalt maximaal 25 kilometer per uur en een helm dragen is niet verplicht. Een verzekering is ook niet nodig.

De Speed Pedelec

Dan is er ook nog zoiets als speed pedelec. Een speed pedelec is een e-bike die 45km p/u kan halen. De meeste speed pedelecs lijken veel op mountainbikes. Ze hebben een recht stuur en sportief zadel. Sommige modellen hebben normale banden die je bij toerfietsen ook ziet, en sommige een hoog profiel net als die van de mountainbike. Bij een speed is een helm en verzekering verplicht.

Plek van de motormiddenmotor-op-ebike

De plek van de motor bepaalt grotendeels de rijervaring. Zo heb je een voorwielmotor, een achterwielmotor, en een middenmotor. De voorwielmotor zit in het voorwiel van de fiets, en de achterwielmotor in het achterwiel. De middenmotor zit in het midden van de fiets en is verbonden met de trapas.

Rijervaring is verschillend

De middenmotor zorgt voor de meest natuurlijke fietservaring. Fietsen gaat heel licht, alsof je in een heel lichte versnelling fietst. Hiermee kun je met een minimale inspanning flinke snelheden halen met elektrische ondersteuning.

De rijervaring met een achterwielmotor of voorwielmotor is heel anders. De voorwielmotor geeft je het gevoel dat je ebike vooruit getrokken wordt. De achterwielmotor geeft je weer het gevoel vooruit geduwt te worden. Dit hoeft zeker niet als hinderlijk te worden ervaren want je went er snel aan. Een ebike met voor- of achterwiel motor is meestal een stuk goedkoper in aanschaf. Dat is de reden waarom mensen voor deze types kiezen.

Trapkracht en rotatiesensorebike-trapkracht-sensor

De ene ebike heeft een trapkrachtsensor en de andere een rotatiesensor. Het verschil is dat de trapkrachtsensor kijkt naar hoeveel inspanning jij levert en afhankelijk van het gekozen rijprogramma de extra kracht levert. Hoe meer kracht je zet, hoe sneller je fietst (of optrekt). Bij de rotatiesensor wordt er gekeken naar de rotatie van de trapas of de rotatie van het voorwiel. Je moet dus eerst een aantal centimeter fietsen voordat de ondersteuning inschakelt.

Ebikes met een middenmotor maken normaal gesproken gebruik van een trapkrachtsensor. Ebikes met een voorwiel- of achterwiel motor maken het meest gebruik van de rotatiesensor, maar soms ook van de trapkrachtsensor.

Nuttige info over de accu

De accu, beter bekend misschien als batterij, is de krachtbron op de elektrische fiets. Deze levert de stroom aan de motor welke ervoor zorgt dat je lekker licht kunt fietsen. De accu is altijd oplaadbaar en opladen doe je met de bijgeleverde acculader. Bij de meeste fietsen kun je de accu zowel in de fiets zelf opladen, of op een andere plek zoals binnen in huis of op kantoor. De meeste accu’s zijn namelijk uitneembaar. De accu’s wegen meestal niet meer dan 3 kilo dus dat is voor de meeste mensen goed te handelen.accu-pakket-ebike

Bij een accu wordt er meestal over capaciteit gesproken en dit wordt uitgedrukt is Wh of Ah. Wh staat voor Watt uur, dus hoeveel watt per uur hij kan leveren. Ah staat voor Ampère uur. Ze worden in verschillende eenheden uitgedrukt, maar het komt op hetzelfde neer.

Een 36 volt 12 Ah levert dus 432 Wh. (36 x 12 = 432)

Hoe hoger de capaciteit van de accu, hoe langer je elektrisch kunt fietsen. Een accu met 400 Wh is dus sneller leeg dan een accu met 500 Wh. Zou je de ebike met 400 Wh accu evenveel gebruiken als een ebike met een 500 Wh accu, dan moet je de accu vaker bijladen of opladen. Opladen kost tijd, maar verkort ook de levensduur van de accu. Normaal kun je de accu zeker wel 1000 keer opladen, maar na 300x opladen zul je toch merken dat de accu minder presteert dan toen hij nieuw was. Dit komt omdat de accucapaciteit bij een oplaadbeurt minuscuul afneemt. De accu is sneller leeg waardoor je nog vaker moet opladen of bijladen. Het is daarom altijd aan te raden om voor de grootste accu te kiezen. Hierdoor hoef je minder vaak op te laden en blijft je accu ook langer in topconditie.

Waar ga je de ebike voor gebruikenebike-toerfiets

We zijn nu aangekomen bij het kopje ‘waar ga je de ebike voor gebruiken’. Nu je de basisprincipes kent, kun je beter een keuze maken bij de vraag ‘welke ebike moet ik kopen’.

Ga je de ebike kopen voor plezier ritjes, of voor werk of school waar je 5 dagen per week naar toe moet? Met andere woorden, hoeveel kilometer ga je in de week maken. Maak je niet meer dan 30 kilometer in de week, dan is een fiets met lichte accu meer dan voldoende. Hoe meer kilometers je per dag of week gaat maken, hoe belangrijker de capactiteit van de accu wordt. De capaciteit vertelt je alleen iets over hoeveel kilometers je ermee af kunt leggen, niet hoe snel je kunt. Iedere ebike die je kunt kopen kan 25 km per uur. De speed pedelecs tellen we hierin niet mee.

De motor vertelt iets over de rijbeleving. Wil je een ebike kopen in toermodel, ga dan absoluut voor een middenmotor. Ook in het drukke stadsverkeer waar je hier en daar voorrang moet verlenen is een middenmotor een stuk prettiger. Voor lange rechte stukken is de voorwielmotor of achterwielmotor ook prima geschikt.

Fiets je graag samen met iemand, bijvoorbeeld je partner, en heeft die ook een elektrische fiets? Kies dan voor een e-bike met middenmotor, of voor een e-bike met een rijprogramma die minimaal 7 ondersteuningsstanden kent.

Ebike kopen

Om te beginnen kijk je naar het model frame. Zoek je een moederfiets, stads- of toerfiets, of transportfiets. Daarna… ga je een e-bike kopen met een middenmotor, of een motor op een andere plek. Tot slot is de accu belangrijk. Heb je een mooi budget en fiets je regelmatig, dan kun je het beste een ebike kopen met middenmotor met minimaal 400Wh accu.

Bij ons kun je verschillende ebikes kopen, ook op afbetaling.