Aankooptips voor een scootmobiel. Waar moet je op letten?

Aankooptips voor een scootmobiel. Waar moet je op letten?
Door Jack Walker geplaatst op 11-09-2020 UPDATE 13-03-2021 om 16:17:20
12342 keer bekeken
Tags: Scootmobielen

Wanneer je nog nooit een scootmobiel hebt gehad of hebt bereden, dan heb je waarschijnlijk heel wat vragen voordat je een scootmobiel gaat kopen. In deze blog geven je een aantal aankooptips zodat je precies weet welk model het beste bij je past, en waar je allemaal rekening mee moet houden.

De onderwerpen die aan bod komen:

 • Wat kost een scootmobiel?
 • Wat is het verschil tussen een scootmobiel met 3 wielen en 4 wielen?
 • Hoeveel kilometer kan ik rijden op een accu (actieradius)?
 • Hoe snel kan een scootmobiel?
 • Heb ik eigenlijk een rijbewijs nodig?
 • Hoe zit het met het zit- en rijcomfort (stoel en vering)?
 • Heb je een speciale oplader nodig?
 • Soorten accu’s die je tegen kunt komen, en wat is het verschil?
 • Zijn scootmobielen ook aanpasbaar aan mijn handicap?
 • Wat zijn de beste scootmobielen?
 • Wat zijn de goedkoopste scootmobielen?
 • Zijn er ook opvouwbare scootmobielen?
 • Wat betekent ‘een scootmobiel leasen’?

Wat kost een scootmobiel?

subsidie voor scootmobielDe prijs van een scootmobiel hangt af van een aantal factoren, waaronder de accu’s en het aantal wielen. Je kunt heel goedkoop al een scootmobiel kopen, maar je kunt daar ook heel veel geld aan kwijt zijn. Vaak betaal je het meest voor de merknaam. Minder bekende merken kunnen stukken goedkoper zijn waardoor je veel geld kunt besparen.

Niet iedereen kan gebruik maken van de subsidiepot van de gemeente, en moet dan het spaargeld aanspreken. Voor wie geen spaargeld heeft, en geen subsidie krijgt, kan altijd nog gebruik maken van de scootmobiel lease.

Je kunt al een goede scootmobiel kopen voor zo’n 1299,- euro, en dat kan bij ons. Onderaan op deze pagina vertellen we je meer over de goedkoopste en beste modellen.

Wat is het verschil tussen een scootmobiel met 3 wielen en 4 wielen?

scootmobiel met 3 of 4 wielenJe kunt scootmobielen kopen met 3 wielen en je kunt ze kopen met 4 wielen. De driewielers hebben het onderstel van een normale scooter, en daarmee ook de comfortabele eigenschappen waarover scooters beschikken. Denk hierbij aan betere vering met een langere veerweg, en grotere wielen.

De vier wiel modellen hebben kleinere wielen en een kortere veerweg, en zijn over het algemeen ook een stukje duurder. De draaicirkel bij 3 wiel modellen is kleiner dan bij de 4 wiel modellen.Gebruik je een scootmobiel binnenshuis, dan is een model met drie wieler meer geschikt.

Hoeveel kilometer kan ik rijden op een accu (actieradius)?

kilometer bereik scootmobielDe afstand in kilometers (actieradius) die je met een scootmobiel kunt halen hangt voornamelijk af van de accu. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben. Denk aan het gewicht van de bestuurder, de bandenspanning, de tegenwind, het wegdek, en de route. Kom je bijvoorbeeld veel hellingen tegen, dan heeft dat ook invloed op het energieverbruik.

Veel modellen halen toch wel zo’n 40 kilometer op een volle accu, maar er zijn ook modellen die meer kilometers halen op een accu.

Een accu pakket upgraden is soms ook mogelijk. Hierbij wordt er een grotere of extra accu(‘s) geplaatst waardoor je aanzienlijk meer kilometers kunt halen. 200 kilometer is hierdoor ook mogelijk. Accu’s zijn wel dure onderdelen, en dat bepaald ook grotendeels de prijs van de driewieler of vierwieler. Wanneer je voor een scootmobiel lease kiest, dan kun je de extra kosten spreiden waardoor de maandelijkse kosten iets toenemen, maar niet heel veel.

Hoe snel kan een scootmobiel rijden?

snelheid scootmobielScootmobielen kunnen tegenwoordig steeds sneller rijden, en dat geldt met name voor de modellen met 3 wielen. Veel modellen halen 20 tot 25 kilometer per uur. Daarmee kom je dus goed mee in het verkeer, en ben je sneller op de plaats van bestemming.

De scootmobielen van de heel bekende en tegelijkertijd dure merken, zoals Sterling, rijden vaak niet harder dan 15km per uur. De modellen die je bij ons kunt kopen gaan minimaal 15km per uur.

Hoe snel je wilt rijden bepaal je uiteraard zelf. Nagenoeg alle modellen zijn voorzien van een snelheidsregelaar waarmee je zelf de maximumsnelheid ook kunt vastzetten op bijvoorbeeld 6km per uur om op het voetpad te rijden, of in de supermarkt. Zo rijd je nooit te snel.

Heb ik eigenlijk een rijbewijs nodig?

Voor een scootmobiel is geen rijbewijs nodig. Wanneer de scootmobiel sneller dan 10km per uur kan rijden, dan is er wel een minimumleeftijd, en die is 16 jaar.

Hoe zit het met het zit- en rijcomfort (stoel en vering)?

De stoel en vering bepaald grotendeels het zitcomfort en rijcomfort van de scootmobiel. Een stoel die prettig zit, en goed te verstellen is, is voor veel mensen belangrijk. Zo kun je namelijk langere ritten maken zonder rugpijn te krijgen.

slecht wegdek scootmobielDe basis stoel heeft een lage rugleuning, welke prima is voor korte ritten. De hoge stoel is ideaal voor de lange ritten omdat deze meer ondersteuning biedt, en vaak ook nog beter te verstellen zijn. Armleuningen zijn in principe standaard aanwezig.

De hoge stoel welke vaak ook wel luxe stoel genoemd wordt, is bij sommige modellen ook draaibaar of draaibaar te maken. Een draaibare stoel wordt ook wel captain chair genoemd. Met een draaibare stoel kun je vanaf de zijkant op- en afstappen. De draait de stoel naar de zijkant, neemt dan plaats in de stoel, en draait hem vervolgens in de rijpositie. De draaibare stoel is ideaal voor mensen die moeite hebben om op de scootmobiel te klimmen.

De vering is bij de driewielers over het algemeen een stuk comfortabeler dan bij de vierwielers. Nu zijn de vierwielers zeker niet slecht, maar de driewielers zijn echte alleskunners. Een flinke verkeersdrempel, of gaten in de het wegdek zijn door de betere vering en grotere wielen bij de 3 wiel modellen minder hinderlijk.

Heb je een speciale oplader nodig?

In tegenstelling tot elektrische auto’s, waar je het voertuig moet opladen via een speciale laadpaal, is dat niet het geval bij scoot mobielen. Sommige modellen kun je met een 230v kabel aan het stopcontact koppelen. Bij andere modellen maak je gebruik van de meegeleverde oplader. Er bestaan ook modellen waarbij de accu zelf uitneembaar is zodat je die ook op een plek kunt opladen waar geen stopcontact in de buurt is. Of de accu’s uitneembaar zijn, staat altijd in de beschrijving bij het betreffende model.

Soorten accu’s die je tegen kunt komen, en wat is het verschil?

accu types scootmobielenEr zijn verschillende accu technologieën waarmee scootmobielen uitgerust kunnen worden. Wat je veel tegenkomt zijn Gel accu’s, Lood-zuur accu’s, en Lithium accu’s.

De Lithium accu’s zijn licht van gewicht, snel op te laden, en hebben een lange levensduur. In 2 uur tijd kun je dit type accu’s al vaak voor 75% opladen. De laatste 25% kost het meeste tijd. Maar de volle 100% doe je alsnog iets sneller dan bij een Gel of Lood-zuur accu.

Gel accu’s en Lood-zuur accu’s zijn wat zwaarder van gewicht, en hebben een iets kortere levensduur vergeleken met Lithium. Mochten ze ooit vervangen moet worden, dan zijn dit wel relatief de goedkoopste accu’s om te vervangen

Zijn scootmobielen ook aanpasbaar aan mijn handicap?

aanpasbare scootmobielenEr zijn een aantal scootmobielen die ook aanpasbaar zijn aan een handicap. Hierbij kan de stoel aangepast worden waardoor het een draaibare stoel wordt, en de manier van gasgeven en remmen kunnen ook worden aangepast. Zo kun je kiezen voor gas geven met de voet (gaspedaal), of gas geven met de duim (duimgas). Ook remmen met de voet (rempedaal) is mogelijk.

Bij ieder scootmobiel model kun je in de optielijst terugvinden wat allemaal aanpasbaar is, en met welke opties je de driewieler of vierwieler kunt uitbreiden. De modellen die sowieso  aanpasbaar zijn, zijn:

Wat zijn de beste scootmobielen?

De beste scootmobielen waarbij we kijken naar prijs, kwaliteit, en duurzaamheid, zijn:

 1. Nipponia 2Fast
 2. IVA A1000
 3. IVA Z1000

Wat zijn de goedkoopste scootmobielen?

De 6 goedkoopste scootmobielen van dit moment zijn:

 1. Scooty scootmobiel
 2. BTC tres
 3. IVA E1000
 4. BTC Tri-eCruise
 5. IVA Z1000
 6. Move Vigorous T408-1

Zijn er ook opvouwbare scootmobielen?

Opvouwbare scootmobielen zijn lastig te vinden, maar ze bestaan wel. De Move Atto is er toevallig een. Dit model doet niet veel onder voor een normaal niet-opvouwbare scootmobiel, en is zelfs gemakkelijk op reis mee te nemen. Je kunt hem zelfs omtoveren tot trolley (koffer) zodat je hem ook mee kunt nemen in het vliegtuig. Hij weegt namelijk maar 28KG.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.