Tips voor de beste scooter vakantie in Vietnam

Tips voor de beste scooter vakantie in Vietnam
Door Fast&Furious Scooters geplaatst op 10-09-2020 UPDATE 01-05-2023 om 12:50:36
3145 keer bekeken
Tags: Nieuwe brommer kopen

Vietnam is het land van de scooters. De straten staan er vol mee, en er zitten altijd minstens 4 mensen op één scooter. Het perfecte land dus om naar toe te reizen, een scooter te huren en zo het land bezoeken. Het verkeer in de grote steden kan chaotisch zijn, maar zodra je die verlaat, zijn de wegen rustiger en is het goed te doen. Vergeet niet om een visum aan te vragen ruim voor vertrek en de perfect scootervakantie kan van start.

Scooter’s in Vietnam

Wat wij in Nederland onder een scooter zien, wordt in Vietnam vaak als ‘motor’ gezien. In Vietnam telt alles boven de 50CC al als een motor. Het is daarom belangrijk dat je het juiste rijbewijs hebt. Technisch gezien moet je dus een motorrijbewijs hebben en een internationaal rijbewijs, maar er wordt niet vaak naar gevraagd. Let er wel op dat je de juist verzekeringspapieren hebt, om toch alle risico’s te overzien en niet heel veel te hoeven betalen als het toch mis gaat. Qua verkeersregels zijn er veel ongeschreven regels, zoals ‘het grootste/sterkste voertuig heeft voorrang’. Probeer dus nooit een bus in te halen of voorrang te nemen.

Waar vind je een geschikte scooter om te huren? Vaak hebben hotels hun eigen selectie aan scooters en motors om te huren, dit kan voor dagtripjes, maar ook voor langere perioden. Verder zijn er in elke stad of kleinere dorpjes wel scooterverhuurders, zeker bij de plekken die toeristisch zijn en waar veel mensen een scooterroute rijden. Let er ook op dat huurbedrijven graag garantie willen dat je de scooter daadwerkelijk terugbrengt, dus vaak vragen of je je paspoort achterlaat. Dat is vaak niet een goed idee. Kijk dus altijd even van tevoren wat de voorwaarden zijn.

Er is ook een optie om een scooter of motor te kopen in Vietnam. Dat lijkt misschien een beetje te veel van het goede, maar aan het einde van de vakantie kun je deze ook weer verkopen, wat vaak makkelijk gaat, omdat iedereen daar op een scooter rijdt. Je hoeft dan ook niet moeilijk te doen met de reparatiekosten of extra verzekeringskosten die bij een huurscooter komen. Het is dus belangrijk om voor vertrek wat onderzoek te doen naar het huren of kopen van een scooter in Vietnan. De makkelijkste optie voor het kopen van een scooter ter plaatse is om deze van een andere reiziger over te namen die het voertuig niet meer nodig heeft en weer doorreist naar een ander bestemming.

vietnam scooter stad

De beste bestemmingen voor een scootervakantie in Vietnam

Nu je een scooter hebt gehuurd en op avontuur wilt, is de volgende vraag, waar ga je heen. Heel Vietnam is prachtig, maar er zijn natuurlijk wel plekken die beter geschikt zijn voor een scootervakantie. De grote steden als Ho Chi Minh en Hanoi zijn bijna niet te doen zonder ‘Vietnamees verkeersdiploma’. Daarom is het beter om vanaf de kleinere steden te beginnen. Vietnam is ook een erg groot land, en zal het waarschijnlijk niet haalbaar zijn om alles in een keer te zien, dus is het beter om een regio uit te zoeken en daar een mooie tour te doen. Bovendien, zal het makkelijker zijn met het huren van een scooter, want dan hoef je dat maar één of twee keer te doen, in plaats van vaker te wisselen van voetuig.

Je kunt bijvoorbeeld naar het zuiden van Vietnam, naar het Mekong Delta, waar je toch wel 10 tot 15 dagen kunt doorbrengen en de heel delta ontdekken. Dit kan je combineren met een tripje naar Mũi Né, waar je lekker aan het strand kan liggen en de omliggende regio kunt bezoeken op de scooter.

Als je graag langs de kust wilt rijden, is de weg tussen Hué, Hoi An, Nha Trang en Da lat de perfect route. Je kunt de oude steden bezoeken, naar het strand en langs het prachtige blauwe water rijden. Vlakbij Da Nang is de Hai Van Pass, een bergpas van ongeveer 21 kilometer die echt de moeite waard is. Je rijdt dat praktisch door de wolken en geniet ook nog van het uitzicht over de bergen.

Als je in Hanoi aankomt, wat in het noorden van het land is, kun je bijvoorbeeld de Sapa gebergte in rijden en de prachtige uitzichten bewonderen. Dit kan bijvoorbeeld met de Ha Giang loop, de Sapa loop of de Cao Bang & Ban Gioc motorroute. Dit zijn routes waarmee je het meeste van de regio kunt zien. Een uitstapje naar de HaLong baai kan ook nog, met een boottocht door de kalkstenen die uit het water steken. Er is genoeg te doen dus.

Vraag je visum Vietnam aan

Voordat de scooterreis in Vietnam kan beginnen, moet je een visum aanvragen. Het visum voor Vietnam kan gemakkelijk online worden aangevraagd via het digitale aanvraagformulier en kost 10 minuten om in te vullen. Je hoeft dus niet naar de ambassade of je paspoort ergens af te geven, want het gaat om een elektronisch visum (e-visum). Dit visum is voor 30 dagen geldig, vanaf de datum die je zelf invult. Dat betekent dat je van tevoren wel moet weten wanneer je in Vietnam aankomt, maar dat betekent ook dat je deze ruim voor vertrek kunt aanvragen en zonder zorgen op reis kunt. Het visum wordt doorgaans binnen 3 tot 5 dagen geleverd. Het is niet mogelijk om het visum te verlengen als je eenmaal in Vietnam bent, dus je moet echt het land verlaten op de dag dat je visum verloopt. Er zijn nog enkele andere voorwaarden waar je aan moet voldoen: je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na aankomst in Vietnam, je reisdoel is toeristisch of zakelijk. Je moet de aankomst -en vertreklocaties invullen en deze moeten op de lijst staan die zijn toegestaan. Daarnaast moet je ook al één overnachtingsadres al hebben geregeld. Lees dus goed de voorwaarden door voodat je een visum voor Vietnam aanvraagt. Nadat het visum is toegekend, kan het avontuur op de scooter beginnen.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.