Amsterdam - Snorfietsers de rijbaan op met helm

Amsterdam - Snorfietsers de rijbaan op met helm
Door Fast&Furious Scooters
25797 keer bekeken
Tags: Scooter wetgeving

Het zat er al een tijdje aan te komen… snorfietsers moeten de rijbaan op en een helm gaan dragen. De exacte datum is ook bekend. Op 8 april 2019 gaat de regel definitief in en zullen alle snorfietsen het fietspad moeten verlaten en de rijbaan op, net als de bromfietsen. Aangezien de rijbaan, waar ook auto’s rijden, minder veilig is, is ook de helmplicht van toepassing voor snorfietsers.

snorfietsers-naar-de-rijbaan-in-2019

Waarom snorfietsers de rijbaan op moeten

De reden waarom snorfietsers de rijbaan op moeten in Amsterdam is omdat de fietspaden steeds onveiliger worden door het snelheidsverschil tussen fietsers en snorfietsen. Het aantal ongelukken neemt toe, en daar wilt de gemeente Amsterdam verandering in aanbrengen. Uit enkele proeven is gebleken dat het verplaatsen van de 25km per uur brommers het fietspad veiliger maakt.

Gebied rond de ring A10

De nieuwe maatregel is vooral rond de ring A10 van Amsterdam met hier en daar een kleine uitzondering. In de buitenwijken heb je dus in principe geen last van deze maatregel.

ring-a10-amsterdam-snorfietser-rijbaan

Bekendmaking en campagnes

Amsterdam is druk bezig de nieuwe maatregel bekend te maken waarvan een voorlichtingsprogramma op scholen ook een onderdeel is. Er worden nieuwe verkeersborden geplaatst en verbeterigen aangebracht die de nieuwe verkeerssituatie duidelijker moeten maken.

Meer dan alleen scooters

Bij Fast en Furious kun je zowel terecht voor een helm voor je snorfiets, als een nieuwe scooter. Een nieuwe scooter kopen kan zelfs op afbetaling met onze voordelige lease! Voor minder dan 20 euro per maand kun je al kiezen uit een aantal modellen! Scootermerken die op dit moment erg populair zijn in Amsterdam zijn Vespa, AGM, BTC, Kymco en Peugeot. Accessoires monteren wij gratis, en betaal je via IDeal dan mag je bovendien uit een kadootje kiezen!

retro-scooter-elektrische-motorscooter-ebike

Waar mag je wel en niet rijden zonder helm

Vanaf 8 april 2019 mogen in bepaalde gebieden snorfietsers niet meer op het fietspad rijden, ze moeten de rijbaan op en een helm dragen. Gelukkig geldt dat niet voor heel Amsterdam, en zijn er meer plekken waar het niet hoeft, dan dat het wel moet. Waar precies kun je via deze handige kaart opzoeken!

Op de kaart tref je een legenda. Hierop kun je aangeven welke rijbanen en fietspaden je wel en niet zichtbaar wilt hebben. De blauwe lijnen geven aan waar je als snorfietser de rijbaan op moet met een helm op. De groene lijnen zijn fietspaden waar je gewoon zonder helm mag rijden als snorfietser.

amsterdam-snorfietsers-rijbaan-fietspaden

UPDATE: 4 juni 2019

Politie gaat vanaf 3 juni beboeten

De gemeente vindt dat bestuurders genoeg tijd hebben gehad om aan de nieuwe verkeerssituatie te wennen en gaat vanaf 3 juni 2019 boetes uitdelen aan mensen die zich niet aan de nieuwe regels houden.

2 soorten boetes

Met de snorfiets mag je niet meer op het fietspad. Doe je dat wel dan krijg je een boete van 104 euro (€95+€9 administratiekosten). Om die boete te voorkomen moet je dus de rijbaan op. Echter moet je ook een helm dragen op de rijbaan. Doe je dat niet, dan riskeer je eveneens een boete van 104 euro (€95+€9 administratiekosten).

Petitie tekenen tot 17 juni

Tot 17-06-2019 kun je de petitie tegen snorfietsers op de rijbaan tekenen.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.