Fatbike Aankoop Tips en Aanschaf Adviezen

Fatbike Aankoop Tips en Aanschaf Adviezen
Door Fast&Furious Scooters
2005 keer bekeken
Tags: Fatbikes

Fatbikes zijn een revolutie in de fietswereld en ze bieden fietsers de mogelijkheid om op verschillende soorten terrein te rijden, zoals sneeuw, zand, modder en rotsachtige paden. In deze uitgebreide gids bespreken we de belangrijkste aspecten waar u op moet letten bij het kopen van een fatbike, en geven we u waardevolle tips voor het kiezen van de perfecte e-fatbike die aan al uw behoeften voldoet.

Kies het juiste type fatbike

Bij het kiezen van een fatbike is het belangrijk om te weten welk type het beste bij u past. Er zijn verschillende soorten fatbikes op de markt, zoals:

 • Hardtail fatbikes: Dit type heeft een verende voorvork en een starre achterkant. Ze zijn lichter en meestal goedkoper dan full-suspension fatbikes. Geschikt voor beginners en voor licht tot matig terrein.
 • Full-suspension fatbikes: Deze fietsen hebben zowel een verende voorvork als een achtervering, waardoor ze comfortabeler zijn op ruig terrein. Ze zijn zwaarder en duurder dan hardtail fatbikes, maar ze bieden meer controle en stabiliteit bij het rijden op uitdagende ondergronden.
 • E-fatbikes: Elektrische fatbikes zijn uitgerust met een elektrische motor en een accu. Ze bieden trapondersteuning, waardoor het rijden op heuvels en ruw terrein gemakkelijker wordt. Ideaal voor lange afstanden en voor mensen die extra ondersteuning willen tijdens het fietsen.

Let op de wielmaat en bandbreedte

De wielmaat en bandbreedte van een fatbike zijn cruciale factoren die de prestaties en het rijcomfort beïnvloeden. Over het algemeen geldt: hoe groter de wielen en hoe breder de banden, hoe beter de fiets presteert op zachte en onstabiele ondergronden.

 • Wielmaat: De meeste fatbikes hebben wielen van 26 inch, maar er zijn ook modellen met 27,5 inch en 29 inch wielen. Grotere wielen rollen gemakkelijker over obstakels en bieden meer tractie, maar ze zijn ook zwaarder en minder wendbaar.
 • Bandbreedte: Fatbike banden variëren in breedte van 3,8 inch tot 5 inch of meer. Brede banden bieden meer drijfvermogen en tractie op zachte ondergronden, zoals sneeuw en zand, terwijl smallere banden lichter en sneller zijn op hardere ondergronden.

Kies het juiste frame materiaal

Fatbike frames zijn meestal gemaakt van aluminium, staal of carbon. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen:

 • Aluminium: Dit is het meest voorkomende materiaal voor fatbike frames vanwege zijn lichte gewicht en goede stijfheid.
 • Staal: Stalen frames zijn zwaarder dan aluminium frames, maar ze bieden meer flexibiliteit en een comfortabelere rit. Ze zijn ook duurzamer en beter bestand tegen schokken, waardoor ze een goede keuze kunnen zijn voor ruig terrein.

 • Carbon: Carbon is een licht en stijf materiaal dat uitstekende prestaties en efficiëntie biedt. Carbon frames zijn duurder dan aluminium en staal, maar ze zijn de investering waard als u op zoek bent naar een high-end fatbike met optimale prestaties.

Overweeg de kwaliteit van de componenten

De componenten van een fatbike, zoals de aandrijving, remmen, vering en wielset, beïnvloeden de prestaties en duurzaamheid van de fiets. Let op de volgende aspecten bij het kiezen van een fatbike:

 • Aandrijving: Kies een fatbike met een betrouwbaar en efficiënt aandrijfsysteem, zoals Shimano of SRAM. Een groter aantal versnellingen biedt meer flexibiliteit in verschillende terreinen en omstandigheden.
 • Remmen: Hydraulische schijfremmen bieden betere remkracht en modulatie in vergelijking met mechanische schijfremmen. Ze zijn betrouwbaarder en onderhoudsarm, wat belangrijk is voor fatbikes die vaak worden gebruikt in modderige, natte of ijzige omstandigheden.
 • Vering: Kies een fatbike met een hoogwaardige voorvork en/of achtervering van een gerenommeerd merk zoals AGM, Killerbee of Ecruiser. Een goede vering absorbeert schokken en biedt meer controle en comfort op ruw terrein.
 • Wielset: Kijk naar de kwaliteit van de naven, velgen en spaken van de fiets met dikke banden. Een sterke en duurzame wielset is essentieel voor het weerstaan van de extra belasting die brede banden en ruw terrein op de wielen uitoefenen.

aanschaf advies elektrische fatbikes

Bepaal uw budget en vergelijk prijzen

Fatbikes variëren sterk in prijs, afhankelijk van het merk, het frame materiaal en de kwaliteit van de componenten. Bepaal van tevoren hoeveel u bereid bent te besteden aan een fatbike en vergelijk de prijzen van verschillende modellen en merken om de beste deal te vinden. Houd er rekening mee dat het soms de moeite waard kan zijn om extra te investeren in een fatbike met betere componenten en een lichter frame, omdat deze op de lange termijn beter presteren en minder onderhoud vergen.

Probeer de fatbike uit voordat u koopt

Het is altijd een goed idee om een fatbike uit te proberen voordat u tot aankoop overgaat. Dit geeft u de kans om te bepalen of de fiets comfortabel aanvoelt en of de grootte en geometrie geschikt zijn voor uw lichaamsbouw en rijstijl. Bezoek een lokale fietswinkel of huur een fatbike om te ervaren hoe het rijden op verschillende soorten terrein aan voelt en om een beter idee te krijgen van welk type fatbike het beste bij u past.

Onderhoud en accessoires

Fatbikes vereisen regelmatig onderhoud om in optimale conditie te blijven, vooral als ze worden gebruikt in extreme omstandigheden zoals sneeuw, zand en modder. Zorg ervoor dat u bekend bent met het basis onderhoud, zoals het schoonmaken en smeren van de aandrijving, het controleren van de bandenspanning en het afstellen van de remmen. Overweeg ook om extra accessoires aan te schaffen, zoals spatborden, verlichting en bagagerekken, om uw fietservaring te verbeteren en aan te passen aan uw specifieke behoeften.

de juiste fat bike kiezen

De juiste fatbike kiezen

Het kiezen van de juiste fatbike kan een uitdagende taak zijn, gezien de verschillende modellen, merken en opties die beschikbaar zijn. Door de bovenstaande tips in overweging te nemen, kunt u echter een weloverwogen beslissing nemen en een fatbike kiezen die perfect aansluit bij uw behoeften en budget. Vergeet niet om de fiets uit te proberen voordat u koopt en om te investeren in onderhoud en accessoires om het meeste uit uw nieuwe fatbike te halen.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.