Wordt de helm verplicht voor snorscooters?

Wordt de helm verplicht voor snorscooters?
Door Fast&Furious Scooters
35041 keer bekeken
Tags: Scooter wetgeving

In Nederland kennen we de snorscooters en de bromscooter. De bromscooter kan 45 km per uur, herken je aan de gele kentekenplaat, en het dragen van een helm is bij de bromscooter verplicht. De snorscooter kan 25 km per uur, heeft een blauwe kentekenplaat, en daarbij is het dragen van een helm normaal gesproken niet verplicht. Hierin is inmiddels toch al een uitzonderingen van toepassing, en er dreigen mogelijk dingen te veranderen rond de helmplicht. Artsen pleiten namelijk voor een helmplicht voor snorfietsers en snorscooters.

scooter

In Amsterdam is de helm al verplicht voor snorscooters

In Amsterdam, binnen de ring A10, zijn de regels al veranderd voor snorfietsen. Snorfietsen mogen daar niet meer op het fietspad, en moeten de rijbaan op. Op de rijbaan zijn ze verplicht een helm te dragen op de snorfiets/scooter, ondanks dat het voertuig slechts 25 km per uur kan. Rijden op de rijbaan is gevaarlijker dan rijden op het fietspad, vandaar dat de helm in dat geval verplicht is.

helm

Wanneer de helm verplicht wordt is nog onduidelijk

Het plan ligt al een tijdje op tafel om de helm verplicht te maken voor snorscooters in het algemeen. Het maakt dus niet uit of je in Amsterdam woont, of in een Brabants dorp. Om de helm verplicht te maken, moet er eerst onderzoek gedaan worden naar de verkeersveiligheid in het algemeen. Dat de helm verplicht wordt voor snorfietsen (25km tweewielers en driewielers) is zeker, de vraag is alleen... wanneer.

Snorscooter laten ombouwen naar brommer

Wanneer je een snorfiets of snorscooter in bezit hebt, en straks een helm moet gaan dragen, dan kun je net zo goed een brommer of bromscooter rijden die 45km per uur kan. Hiervoor kun je natuurlijk een bromscooter kopen, en als je het helemaal goed wilt doen een elektrische bromscooter, maar je snorfiets/scooter laten ombouwen naar een brommer/bromscooter is ook mogelijk!

Iedere snorscooter kan worden omgebouwd naar een bromscooter. Dit is niet slecht voor je scooter, want eigenlijk zit er geen verschil tussen de brom en snor. De reden dat de snor langzamer rijdt dan de brom is doordat er een technische aanpassing is gedaan om de snelheid te beperken. Wanneer de technische aanpassing wordt verwijderd, dan rijdt de snorfiets net zo snel als de bromfiets. Feitelijk wordt hij origineel gemaakt. Het kan dus geen kwaad.

Bij het ombouwen van snorscooter naar bromscooter, wordt niet alleen het motorblok aangepast, maar moet ook de blauwe kentekenplaat omgeruild worden voor een gele kentekenplaat. Met een blauwe plaat mag je immers maximaal 25km per uur, of je nu een helm draagt of niet. Om de gele plaat in bezit te krijgen zal je scooter of brommer opnieuw gekeurd moeten worden. Bij de keuring gaan ze dan kijken of de omgebouwde snorscooter qua snelheid voldoet aan de bromfiets regelgeving.

Lees hier meer over het ombouwen van je snorscooter naar bromscooter.

motorblok

Snorscooter verkopen en bromscooter kopen

Voor sommige mensen is het ombouwen van een scooter te veel gedoe, en die verkopen liever hun snorfiets en kiezen er dan voor om een nieuwe bromscooter te kopen. Een nieuwe scooter kopen kan veel voordelen met zich meebrengen. Zo heb je geen omkijken naar het onderhoud, en kun je vertrouwen op de garantie wat zorgt voor een stukje zekerheid.

Elektrische bromscooters zijn populairder dan ooit. Dit komt doordat je een elektrische scooter voor minder geld kunt kopen dan vroeger, de techniek van elektrische scooters beter is geworden, en dat het rijden zelfs veel goedkoper is dan op benzine. Niet alleen de kosten per kilometer zijn een stuk lager dan bij benzine scooters, maar ook het onderhoud. Op jaarbasis bespaar je gemiddeld 100,- euro aan onderhoudskosten.

Een nieuwe scooter kun je ook leasen. Je hoeft dus geen spaargeld te hebben om een nieuwe scooter te kunnen kopen. Door een (elektrische) scooter te leasen betaal je maandelijks voor je vervoermiddel, en bij ons kan dat al vanaf 20,- euro per maand!

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.