De levensduur van een ebike accu

De levensduur van een ebike accu
Door Fast&Furious Scooters
15445 keer bekeken
Tags: E-bikes

Iedere elektrische fiets is uitgerust met een accu (oplaadbare batterij). Deze accu is de stroomvoorziening van de ebike en voorziet de elektromotor van energie. Bij een aantal fietsen wordt de accu ook gebruikt voor de verlichting. De levensduur van de accu is afhankelijk van een aantal factoren, en daar vertellen we je in dit blog meer over.

Aantal oplaad cyclioplaad-cycli

De meeste elektrische fietsen zijn uitgerust met een Lithium accu. Dit type accu is het meest betaalbaar in combinatie met de efficiëntie, en daarom ook het meest toegepast in de hedendaagse elektrische fiets. De levensduur van de accu is sterk afhankelijk van het aantal cycli. Dit wil zeggen hoe vaak de accu is opgeladen. Doorgaans kan Lithium tot 1000 keer worden opgeladen, maar dit kan per merk en type ook verschillen.

Hoe vaker je de batterij oplaadt, hoe sneller hij stuk gaat. Daarom is het altijd aan te bevelen om een zwaarder type accu te kiezen wanneer je een elektrische fiets gaat kopen. Doordat je meer capaciteit hebt, is de accu minder snel leeg, en hoef je hem dus ook minder vaak op te laden

Hoe het beste opladen

De accu kun je het beste altijd opladen met de meegeleverde oplader. Zo voorkom je dat de batterij overladen wordt en beschadigd kan raken. Daarnaast kun je het best een warme batterij eerst laten afkoelen voordat je hem aan de oplader aansluit. Maakt de accu niet helemaal leeg voordat je hem weer aan de oplader koppelt, want ook dat is niet goed voor de accucellen.

Hoe de accu het beste bewarenkoelkast

Gebruik je de elektrische fiets een langere tijd niet, dan is het verstandig om de accu los te nemen van de fiets en deze op een koele en droge plaats te bewaren. De ideale omgevingstemperatuur ligt tussen de 0 en 20 graden Celsius. Zorg dat de accu ongeveer 50 tot 70 procent is opgeladen.

Hoe lang doe je met Lithium batterij

Een Lithium batterij haalt bij normaal gebruik een levensduur van ongeveer 3 tot 5 jaar, afhankelijk van het merk en type. Sommige mensen hebben pech en sommige geluk.

Afname in capaciteitebike-accu-afname-in-capaciteit

Gemiddeld genomen neemt de capaciteit ieder jaar met 20% af. Dit betekent dat je na het eerste jaar nog maar 80% van de oorspronkelijk capaciteit over hebt, en na het tweede jaar nog maar 60%. Kies je bij de aanschaf van een ebike voor een zwaarder type accu, dus met meer Wh (Watt uur), dan is de afname in capaciteit ook minder.

Als voorbeeld is na 2 jaar 40% van de capaciteit verloren gegaan. Bij een 300Wh accu is dat een verlies van 120Wh waardoor je nog 180Wh overhoud. Bij een 500Wh accu is dat een verlies van 200Wh, maar je houd nog 300Wh over. Na 2 jaar beschikt de accu over dezelfde capaciteit als de 300Wh toen hij nieuw was. Als je het prijsverschil uitrekent tussen de 2 accu’s, dan is het zwaardere type uiteindelijk een stuk voordeliger.

Puch Ebikes

Niet bij alle fabrikanten kun je kiezen uit accu’s met een grote capaciteit, maar bij Puch kan dat wel. De meeste elektrische Puch fietsen zijn namelijk beschikbaar met een 300Wh, een 400Wh en een 500Wh accu. Het voordeel van een Puch fiets is dat ze betaalbaar en van zeer goede kwaliteit zijn. Een goede investering dus.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.