Milieuzone Amsterdam zorgt voor scooterverbod in 2018

Milieuzone Amsterdam zorgt voor scooterverbod in 2018
Door Fast&Furious Scooters
40249 keer bekeken
Tags: Scooter wetgeving

Amsterdam wil de luchtkwaliteit te verbeteren. De milieuzone moet hier verandering in brengen. Vanaf 2018 mogen daarom geen scooters meer in de binnenstad (bebouwde kom) komen die gebouwd zijn vòòr 2011. Heb je een scooter die ouder is, dan moet je een nieuwe scooter kopen, hem inruilen, of hem weg doen.

Handhaving milieuzone-amsterdam-2018

De milieuzone is voorzien van een cameranetwerk. Deze bestaan uit vaste en mobiele camera’s. Registreert een camera het kenteken van een snorscooter of bromscooter, ouder dan 01-01-2011, dan ontvang je een boete van 90 euro.

2-takt en 4-takt

In de milieuzone wordt alleen gekeken naar het bouwjaar van je scooter en niet naar of de scooter van een vervuilend 2-takt type is of van het schone 4-takt type. Is je scooter ouder dan 01-01-2011, dan heb je pech. Je mag de binnenstad van Amsterdam dan niet in met je scooter. De 2011 grens is gekozen omdat er in dat jaar veel schone scooter bij zijn gekomen volgens de gemeente.

De 2-takt is 10 keer meer vervuilend dan een 4-takt scooter. Daarnaast verbruikt een 2-takt ook meer olie en benzine. Moest je toch een nieuwe scooter kopen, en was je in het bezit van een vervuilende 2-takt, dan kun tegelijkertijd flink wat geld besparen wat de brandstof betreft. De gemiddelde 4-takt scooter haalt namelijk gemakkelijk een verbruik van 1 op 40. Een injectiescooter kan zelfs 1 op 60 halen! Een 2-takt verbruikt ongeveer 1 op 20.

 

4takt-motorblok-scooter-2018

4-takt of elektrisch

De oplossing voor het milieuzone probleem in Amsterdam is een 4-takt of elektrische scooter kopen. 99% van de scooters die je nu kunt kopen is van de 4-takt generatie, en voldoet de komende jaren aan de strenge milieueisen van Amsterdam. Een elektrische scooter is met name de laatste tijd in opkomst. Dit type scooter heeft geen verbrandingsmotor meer en rijdt volledig op elektriciteit (accu). Thuis laad je de accu op met behulp van een acculader. Eigenlijk hetzelfde fenomeen als met de elektrische auto’s. Het voordeel van elektrisch rijden is dat de kilometerkosten nog lager zijn, je geen motor hoeft te starten, het motorblok geen onderhoud nodig heeft, en dat de techniek nog betrouwbaarder is. Het nadeel is dat je een beperkte afstand kunt afleggen op 1 acculading.

2de hands scooter kopen

Wil je een 2de hands scooter kopen, en woon je in Amsterdam? Let er dan op dat deze nieuwer is dan 01-01-2011! Anders loop je het risico er maar heel kort plezier van te hebben. Ook bij ons kun je een tweedehands scooter kopen. Modellen boven de 500.- euro krijgen bovendien een gratis onderhoudsbeurt en 3 maanden garantie. Niet alleen een nieuwe scooter, maar ook een 2de hands model, kun je bij ons leasen (kopen op afbetaling).

2de-hands-scooter-kopen-milieuzone

 

Bouwjaar controleren

Wil je weten van welk bouwjaar jouw scooter is? Ga dan naar de website van de RDW. Hier vul je het kenteken in en kijkt vervolgens bij ‘basis’ onder ‘vervaldata en historie’. Hier moet bij datum eerste toelating minimaal 01-01-2011 staan om te voldoen aan de milieueisen van Amsterdam welke per 1 januari 2018 ingaan.

rdw-milieuzone-controleren-2011-2018

 

Subsidies

Het is vooralsnog onduidelijk of de gemeente subsidies verstrekt aan mensen die genoodzaakt een nieuwe scooter moeten kopen.

Ontheffing aanvragen

Je kunt een ontheffing aanvragen, indien je een 4-takt scooter hebt die tussen 01-01-2008 en 31-12-2010 voor het eerst is toegelaten. De ontheffing regel je bij een erkende dealer welke vaststelt dat je aan alle voorwaarden voldoet.

Verkoopverbod op Euro2 en Euro3 scooters

Per 1 januari 2018 wordt er tevens een ander verbod van kracht, welke niet alleen met Amsterdam te maken heeft, maar voor heel Nederland geldt. Vanaf deze datum mogen namelijk geen Euro2 en Euro3 scooters meer nieuw verkocht worden. De Europese emissienorm moet de uitstoot aan schadelijke stoffen terugbrengen. Alle nieuw verkochte scooters moeten dus voorzien zijn van de Euro4 typegoedkeuring.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.