Dit zijn de meest voorkomende misverstanden over scooterverzekeringen

Dit zijn de meest voorkomende misverstanden over scooterverzekeringen
Door Fast&Furious Scooters
726 keer bekeken
Tags: Scooter wetgeving

Iedereen die in Nederland op een scooter wil rondrijden, zal hiervoor eerst een verzekering moeten afsluiten. Je dient minimaal WA-verzekerd te zijn, dat wil zeggen: Wettelijk Aansprakelijk. Zo’n verzekering zorgt ervoor dat alle schade, die een ander op jou kan verhalen, verzekerd is. Logisch, want als door jouw toedoen iemand anders oploopt, zul jij die moeten vergoeden. In de meeste gevallen gaat het om dusdanige bedragen dat je dit geld niet zelf paraat hebt. Daarom kennen we in ons land een verzekeringsplicht voor scooterrijders. Maar er blijken in de praktijk heel wat misverstanden over te circuleren.

Voorkom problemen

Op de eerste plaats: een scooterverzekering is een aparte verzekering die elke scooterrijder verplicht moet afsluiten. Dat klinkt als een open deur, maar nog altijd zijn er mensen die denken dat ze geen scooterverzekering nodig hebben omdat ze al een autoverzekering hebben. Die autoverzekering dekt niet de schade die jij als scooterrijder hebt veroorzaakt. Het zijn dus echt twee verschillende dingen. Ook blijken jongeren soms de scooterverzekering via hun ouders te regelen. De ouders sluiten dan de verzekering af, terwijl hun tienerzoon of -dochter op de scooter rijdt. Dit is een vorm van verzekeringsfraude die bestraft kan worden. Een verzekering voor een 16- of 17-jarige is namelijk veel duurder, omdat mensen in deze leeftijdscategorie gemiddeld vaker bij ongevallen betrokken zijn.

Premiehoogte

Dat de premiehoogte afhankelijk is van het type verzekering, is bij de meeste mensen wel bekend. Een WA-verzekering biedt een minimale dekking, waarbij schade aan de eigen scooter niet is meeverzekerd. Bij een WA-casco of een allriskverzekering heb je een hogere dekking, maar daar betaal je natuurlijk ook meer voor. Het maakt echter ook uit waar je woont. In een klein dorp is de kans op een aanrijding minder groot, vandaar dat je op zo’n locatie doorgaans veel minder premie hoeft te betalen dan wanneer je in de grote stad woont. Leeftijd van de verzekeringsnemer en geografische locatie zijn dus twee belangrijke factoren voor de hoogte van de premie.

Onderlinge verschillen

Zelfs wanneer je twee allriskverzekeringen met elkaar vergelijkt, zul je verschillen ontdekken. Vaar dus nooit blind op het type verzekering, maar pluis de polisvoorwaarden aandachtig door. Bij de ene verzekeraar is de helm bijvoorbeeld automatisch meeverzekerd en kun je bij een defect rekenen op een alternatief vervoermiddel, terwijl je dat bij andere verzekeraars soms extra moet regelen, met consequenties voor je premie.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.