Ontheffing aanvragen voor Milieuzone Amsterdam

Ontheffing aanvragen voor Milieuzone Amsterdam
Door Fast&Furious Scooters
21835 keer bekeken
Tags: Scooter wetgeving

milieuzone-vanaf-tot-bouwjaarSinds begin dit jaar (2018), is er in de bebouwde kom van Amsterdam, een milieuzone van kracht. Dit betekent dat scooters, brommers, en snorfietsen, die ouder zijn dan bouwjaar 2010, niet meer de zone inmogen. Wie dat wel doet riskeert een boete van 60,- euro. Het kan zijn dat jouw brommer ouder is dan bouwjaar 2010, maar wel van de 4-takt generatie is, of reeds beschikt over een Euro 4 motorblok. In dat geval, en enkele andere gevallen, kun je een ontheffing aanvragen!

Wie kan er een ontheffing aanvragen

Is jouw gemotoriseerde tweewieler voor 2010 gebouwd, dan mag je hiermee niet de milieuzone in Amsterdam betreden tenzij jij of je brommer aan een van de volgende voorwaarden voldoet:

  • >Het motorblok betreft een 4-takt
  • Het motorblok betreft een Euro 4 motor
  • Je bent om medische redenen afhankelijk
  • Je hebt een oldtimer

De 4-takt moet dan wel een eerste toelating hebben tussen 01-01-2008 en 01-01-2011.

Oldtimers moeten minimaal 30 jaar oud zijn, en daarmee mag je dan alleen mee rijden tijdens het weekend en/of feestdagen.

Kost de ontheffing geld?

Ja, de ontheffing kost geld, mits het om een medische reden gaat. Zo kost een 4-takt 15,- euro, een Euro 4 motor 105,- euro, een oldtimer met juist geregistreerde DET 10,- euro, of een oldtimer met onjuist geregistreerde DET 105,- euro. DET staat voor datum eerste toelating. Dit kun je via de RDW website zelf opzoeken.

Brommer of scooter laten schouwenbrommer-laten-schouwen-amsterdam-milieuzone-ontheffing

Wanneer je bromfiets, snorfiets, of scooter, een Euro 4 motorblok heeft, of een 4-takt is, dan kun je de tweewieler laten ‘schouwen’. Bij een schouwing gaat een geregistreerde brommerdealer in Amsterdam het voertuig controleren, en zal een keuringsrapport opmaken. Dit rapport heb je nodig om de ontheffing aan te vragen. Het rapport laten maken kost je 30,25 euro.

Hoe kun je de ontheffing aanvragen

Om de ontheffing aan te vragen, en jouw snorfiets of bromfiets goedgekeurd te krijgen, moet je naar de website https://ontheffingen.amsterdam.nl/

Hier log je in met je DigiD. Daar kun je alle bewijsstukken uploaden en het formulier invullen. Na betaling wordt je aanvraag in behandeling genomen. LET OP: Als de ontheffing wordt afgewezen, dan ben je je geld kwijt. Doorgaans krijg je binnen 8 weken bericht.

nieuwe-scooter-kopen-amsterdamNieuwe scooter kopen een alternatief

Er is nog een ander alternatief, en dat is een nieuwe brommer of scooter kopen. Zo weet je zeker dat deze de milieuzone in mag. Je oude scooter kun je verkopen aan iemand die niet in de milieuzone (de bebouwdekom) hoeft te komen. Als je een nieuwe scooter bij ons koopt, dan hoef je niet over het gehele aankoopbedrag te beschikken. Je kunt namelijk ook bij ons leasen. Leasen is kopen op afbetaling waarbij je in maandelijkse termijnen betaalt. Leasen kan al vanaf 10,- euro per maand!

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.