Regelgeving voor elektrische fietsen

Regelgeving voor elektrische fietsen
Door Fast&Furious Scooters
46292 keer bekeken
Tags: E-bikes

De elektrische fiets is relatief nieuw. Niet gek dat mensen vragen hebben over de regels. Een veelgestelde vraag is: “hoe zit het met de (verkeers) regels bij een elektrische fiets?”. Deze, en andere vragen, gaan wij zo goed mogelijk in dit artikel proberen te beantwoorden.

Twee type elektrische fietsen

Om te beginnen definiëren we 2 type elektrische fietsen. Zo heb je de Standaard elektrische fiets met trapondersteuning en de Speed pedelec. De Speed pedelec (speed bike) kan 45km per uur rijden, en daarvoor gelden hele andere regels dan de standaard elektrische fiets, die maar 25km p/u kan. De verschillen qua regels lees je hieronder:

VERSCHIL IN REGELS

Standaard ebike

Speed Pedelec

Maximumsnelheid

25km p/u

45km p/u

Helmplicht

nee

ja

Minimum leeftijd

nee

ja, minimaal 16

Rijbewijs nodig

nee

ja, AM

Heeft kenteken

nee

ja

WA verzekering verplicht

nee

ja

Rijden op fietspad

ja

nee

Regels Speed Pedelecregels-speed-pedelec

Zoals je kunt zien, lijkt de Nederlandse wet, de Speed Pedelec meer te zien als een bromfiets. Er gelden immers dezelfde regels. Zo moet je een helm dragen, is een WA verzekering verplicht, heb je minimaal een AM rijbewijs nodig en moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Ook de plek op de rijbaan is anders dan bij de normale elektrische fiets. Op de rijbaan rijd je 45km p/u. Op het bromfietspad rijd je binnen de bebouwde kom 30km p/u en daarbuiten 40km p/u.

Regels Standaard elektrische fiets

De standaard elektrische fiets (ebike) kent geen regels. Hiermee mag je dus op iedere leeftijd fietsen, gewoon op het fietspad, waar andere fietsen ook thuishoren. De maximum snelheid (met ondersteuning) bedraagt 25km per uur. Natuurlijk kun je sneller fietsen als je je best doet, maar dan wel zonder de elektrische trapondersteuning.

Bromfiets versus Speed Pedelec

Het verschil tussen de bromfiets en de Speed Pedelec is klein. Het grootste verschil is dat je bij de Speed Pedelec zelf moet trappen en bij de brommer niet. Qua regels ontlopen ze elkaar dus niets.

speed-pedelec-vs-bromfiets

 

Normale elektrische fiets super populair

Aangezien er geen bijzondere verkeersregels of wetgeving is voor de standaard elektrische fiets, maakt dat de normale ebike super populair. Alle ebikes die je bij ons kunt kopen, zijn standaard elektrische fietsen, en daarvoor gelden dus dezelfde regels als voor een normale fiets zonder trapondersteuning. Wil je goedkoop een elektrische fiets kopen, dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij hebben verschillende merken en modellen, zowel voor dames als heren.

Mensen kopen steeds vaker een elektrische fiets op afbetaling. Met een mooi woord wordt dat leasen genoemd. Een fiets leasen heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is dat je het bedrag in maandelijkse termijnen kunt betalen, en dat maakt de ebike een stuk betaalbaarder. Bij elke fiets staat een leasetabel waarop je precies kunt zien hoeveel je per maand kwijt bent.

ebike-leasen

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.