Jouw scooter op slot zetten doe je zo!

Jouw scooter op slot zetten doe je zo!
Door Fast&Furious Scooters
29659 keer bekeken
Tags: Onderdelen

Er worden vaak veel scooters en andere voertuigen gestolen. Een groot deel van deze voertuigen worden niet meer teruggevonden door de politie en andere autoriteiten, terwijl de verschillende gegevens wel bekend zijn. Ook geeft het jou bij diefstal veel administratie met de verzekering. Je moet immers veel verschillende papieren verzamelen en deze ook allemaal invullen en doorsturen. Het kan je veel tijd gaan kosten, terwijl de scooter extra op slot zetten veel van deze zaken eenvoudig kan voorkomen. Jouw scooter op slot zetten zorgt er namelijk voor dat de dieven eerder naar een ander voertuig uit gaan kijken. Onderstaande informatie geeft jou daarom enkele tips om jouw scooter op de juiste manier te beveiligen tegen diefstal.

Meer dan alleen de stuurbeveiliging

Op slot zetten doen we vaak allemaal via de stuurbeveiliging. Dit is immers de meest simpele manier, omdat er dan een sleutel nodig is om deze eraf te halen. Maar is dit wel het veiligst? In feite kunnen dieven op een simpele manier jouw scooter meenemen, ondanks dat je het slot erop hebt gezet. Ze kunnen hem bijvoorbeeld in een busje laden of op een aanhanger. Dit is snel gedaan en in veel gevallen zal het niet opvallen bij de omgeving. Je zult daarom jouw scooter extra moeten beveiligen om te voorkomen dat deze meegenomen wordt. Dit kun je doen door middel van een extra slot, waardoor je hem nog ergens aan vast zet en de dieven extra moeite moeten doen om jouw scooter mee te krijgen.

Een kettingslot als bekendste slot voor jouw scooter

Er zijn hiervoor verschillende sloten te verkrijgen. Er is er eigenlijk geen een veiliger dan de andere, maar je kunt wel een bepaalde voorkeur hebben. Hiervoor moet je wel eerst weten welke sloten er zijn, zodat je een betere keuze kunt maken. Een van deze sloten is een kettingslot. Dit slot is wellicht een van de meest bekende sloten die er op de markt te vinden is. Deze vormt een lange ketting, waarmee je jouw scooter aan iets vast kunt zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een paal of speciaal daarvoor gemaakte stallingen. Je kunt een kettingslot door een van de wielen van de scooter doen en de rest om een object heen wikkelen, waarna je het slot sluit door middel van het systeem dat eraan vast zit. Dit slot is lastig open te breken en ook de ketting zelf is niet eenvoudig te breken.

Een schijfremslot behoeft enige aandacht

scooter-brommer-schijfremslotOok een schijfremslot is een van de sloten die je aan kunt schaffen om jouw scooter te beveiligen. Dit is tevens een van de meest eenvoudige sloten die er te vinden is. Je kunt het slot bevestigen aan de remschijf, draait de sleutel om voor het slot en je bent klaar. Een nadeel van het slot is echter wel dat je hem niet eenvoudig ziet zitten, waardoor je kunt vergeten om deze eraf te halen. Je kunt jouw remschijven hierdoor snel kapot maken. Zorg daarom ook voor een herinneringskabel, welke je aan zowel het slot als jouw stuur vastmaakt. Hiermee voorkom je dat je jouw remmen kapot maakt en een hoge kostenpost krijgt. Liever een schijfremslot met alarm? Deze zijn iets duurder, maar geven jou wel altijd een waarschuwing als iemand jouw scooter probeert mee te nemen. Vaak zorgt het alarm er al voor dat de dief er vandoor gaat en jouw scooter laat staan en je bent er op tijd bij.

Een beugelslot is het handigst in gebruik

Ook heb je als mogelijkheid nog een beugelslot. Dit slot is hard en stevig, maar kan in tegenstelling tot een kettingslot niet vervormen. Je hebt hierdoor altijd beperkingen tijdens het vastmaken van het slot aan een object op straat. Het voordeel ervan is echter weer wel dat deze lichter is en in veel gevallen zelfs goedkoper in aanschaf. De beugel kun je door het wiel heen schuiven, waarna je hem om een paal op slot zet. Er is weinig beweging in het slot te krijgen, waardoor het ook lang kan duren voordat een dief er met jouw scooter vandoor kan gaan. Het voordeel hiervan is dat de sociale controle al zijn werk kan doen. De dief is immers te lang bezig met het slot, waardoor deze door mensen uit de omgeving al weggejaagd wordt of dat de politie gebeld wordt. Uiteindelijk ben jij ook op tijd bij jouw scooter. Ook dit slot kan daarom veel ellende voorkomen.

Preventief jouw scooter beveiligen tegen diefstal

Je kunt echter ook de verschillende sloten combineren. Hiervoor moet je de sloten wel allemaal apart aanschaffen, maar daarna kun je gewoon je slag slaan. Dit biedt jou de mogelijkheid om de scooter dubbel beveiligd te hebben tegen diefstal en het schrikt dieven vaak al af als ze zien dat er meerdere sloten aan een scooter bevestigd zitten. Het kan dus ook preventief werken om te investeren in verschillende sloten. Deze investering verdient zich uiteindelijk terug doordat jouw scooter niet meer gestolen wordt. Uiteraard blijft het altijd opletten en je moet de sloten ook op de juiste manier bevestigen om het beste resultaat te verkrijgen. Ook moet je altijd op blijven letten waar je jouw scooter plaatst. Laat hem in ieder geval niet onbeveiligd achter en zorg ervoor dat je het extra slot altijd bij je hebt.

Letten op het keurmerk voor het beste slot

ketting-scooter-slot-art-3-art-4Maar waar let je nog meer op bij het aanschaffen van een extra slot? Het beste waar je op kunt letten is het ART4 keurmerk. Er zijn in feite twee verschillende keurmerken te vinden, namelijk de ART3 en de ART4. Beide sloten bieden extra beveiliging en worden daarbij ook erkend door de verzekeraars. Als je dit slot hebt aangeschaft en jouw scooter wordt gestolen, dan kun je in ieder geval nog aanspraak maken op jouw verzekering. Zonder dit slot zal de verzekering een veel lager bedrag uitkeren. Vaak hebben kettingsloten dit keurmerk. Je kunt er daarom voor kiezen om zowel dit kettingslot als een schijfremslot te gebruiken voor een dubbele verzekering tegen diefstal van jouw scooter, waardoor je niet direct zonder geld en scooter komt te zitten als de dieven er met jouw scooter vandoor gaan.

Kies de meest tactische plaatsen om jouw scooter te stallen

Het is niet alleen van belang dat je een goed slot aanschaft voor jouw scooter, maar ook altijd bedenkt waar je hem het beste neer kunt zetten. Uiteraard is het eenvoudig om ergens met een scooter heen te gaan. Je bent snel op je bestemming en kunt de scooter in feite overal parkeren. Echter zijn er een aantal tactische plekken, waardoor je een diefstal beter kunt voorkomen dan wanneer je hem ergens anders tegenaan zet. Zo kun je ook beter aan de slag gaan met jouw extra sloten, waardoor jouw scooter altijd op de juiste manier wordt beveiligd en je ook daadwerkelijk aanspraak kunt maken op de verzekering die je bij jouw scooter hebt afgesloten. Onzorgvuldigheid wordt namelijk niet beloond bij het uitkeren van een bepaald bedrag.

Objecten bieden extra veiligheid aan jouw scooter

/beugel-slot-voor-scooter-of-brommerDe tactische plekken om jouw scooter tegenaan te zetten of aan vast te maken zijn voornamelijk bedoeld voor een ketting- of beugelslot. Zo kun je ervoor kiezen om jouw scooter vast te maken aan een object. Lantaarnpalen, speciale fietsbeugels of zelfs scooterstandplaatsen kunnen uitstekend dienen om jouw scooter aan vast te zetten, waardoor dieven geen kans meer krijgen. Ook is het veiliger om het slot door het achterwiel te steken in plaats van door het voorwiel. Het voorwiel heeft in feite al een stuurbeveiliging, terwijl het achterwiel nog altijd rond kan draaien. Dit kun je voorkomen door jouw slot aan de achterkant te plaatsen en deze stevig vast te zetten. Zo maak je het de dieven extra lastig.

Sloten hoog houden of vastmaken aan een anker

Wat het nog lastiger maakt voor dieven is om het slot niet op de grond te leggen. Als je het slot op de grond legt, valt het namelijk minder goed op als ze deze proberen door te zagen. Even naast een scooter gebukt zitten, is namelijk vrij normaal als je een slot open wilt maken. Als je deze hoger boven de grond plaatst, kun je ervoor zorgen dat de dieven minder snel aan de slag gaan met het openen van het slot en kunnen mensen in de omgeving ook sneller ingrijpen. Uiteindelijk is sociale controle namelijk effectiever dan alleen een slot aan jouw scooter. Om het nog eens extra veilig te maken, kun je ook gebruik maken van een muur- of grondanker. Deze zijn voornamelijk voor bij jouw huis bedoeld. Je plaatst ze in de muur en deze vormen een soort haak waar je jouw slot in kunt doen. Hoe je het ook wendt of keert, je moet altijd zorgen voor extra beveiligingen om diefstal van jouw scooter te kunnen voorkomen.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.