Scooter rijden op nat wegdek

Scooter rijden op nat wegdek
Door Fast&Furious Scooters
18652 keer bekeken
Tags: Scooterwinkel Nederland

Je eerste gedachte over nat wegdek, en rijden door de regen, is waarschijnlijk dat je een stuk minder grip hebt. Dat hoeft niet perse zo te zijn. Wanneer je scooter in goede conditie verkeerd hoef je je weinig zorgen te maken en alleen je rijgedrag wat aan te passen aan de omstandigheden.

Goede scooterbanden zijn belangrijk

Goede scooterbanden zijn heel belangrijk, zeker bij regen en nat weer. De banden zorgen namelijk voor het contact met het wegdek. Een versleten band heeft een stuk minder grip op het wegdek, en daar kun je vooral bij nat weer last van hebben. Tegenwoordig kun je ook winterbanden kopen voor je scooter.

Winterbanden zijn van toegevoegde waarde bij temperaturen onder de 7 graden celsius. Het rubber van de normale band wordt harder bij lage temperaturen, en daardoor wordt het contact met het wegdek wat minder. Bij winterbanden blijft het rubber zacht en het contact met het wegdek optimaal. Bovendien hebben ze meer grip op nat wegdek. Winterbanden zijn dus bij koud weer zeker aan te bevelen.

scooter

Verschillende soorten wegdek

Wanneer je goede banden onder je scooter hebt, of misschien wel winterbanden, en je op schoon asfalt rijdt, dan hoeft een nat wegdek niet gevaarlijk te zijn. Maar liggen er bladeren op het asfalt, of is het wegdek voorzien van klinkers of kinderkopjes, dan wordt het een ander verhaal. In dat geval moet je rekening houden met je rijgedrag.

Concreet betekent dat rustiger rijden, rustiger de bocht nemen, verder vooruitkijken en anticiperen, en niet plots hard remmen met alleen je voorrem.

Ook de wegmarkeringen zoals witte pijlen en witte strepen op het wegdek kunnen glad zijn bij nat weer. Hier moet je dus bij voorkeur nooit overheen rijden.

nat

Remmen bij nat weer

Remmen in de bochten is nooit een goed idee, en zeker niet bij nat weer. Mocht je moeten remmen, probeer dan niet te wachten tot het laatste moment, maar begin al eerder met remmen zodat je rustig de snelheid kunt minderen. Op rechte stukken kun je gerust remmen met nat weer, maar ook hier geldt dat het verstandig is om tijdig te remmen en niet plots te remmen. Gebruik bij het remmen altijd je voorrem + achterrem.

Goede verlichting is belangrijk

Rijden in de regen is vergelijkbaar met rijden in het donker of bij slecht zicht. In deze gevallen rijdt je wat rustiger en voorzichtiger. Ook bij regenachtig weer is goede verlichting heel belangrijk. LED verlichting biedt een extra voordeel want daarmee ben je nog beter zichtbaar in het verkeer. Je moet je voorstellen dat een automobilist ook minder zicht heeft door de voorruit of zijruit van de auto, en jou over het hoofd kan zien. Met opvallende LED verlichting wordt je eerder gezien, en daarmee kunnen weer ongelukken worden voorkomen.

scooter

Draag reflecterende kleding

Wanneer het regent dan is het zicht voor iedereen een stuk minder. Om sneller gezien te worden in het verkeer kun je ook reflecterende regenkleding dragen. Reflecterende regenkleding is voorzien van materiaal welke oplicht (reflecteert) wanneer er licht op schijnt. Veel regenkleding is hier standaard mee uitgerust.

Een windscherm houd je een stuk droger

De reden waarom mensen een windscherm op hun scooter laten monteren is niet alleen omdat het mooi is. Een windscherm houd je ook een stuk droger wanneer het regent. Windschermen bieden ook uitkomst bij droge dagen wanneer er veel vliegende insecten in de lucht zitten, of wanneer het waait. Een windscherm houdt bijvoorbeeld ook opvliegend zand tegen.

regendruppels

Scooter bestellen met winterbanden

Wanneer je een scooter koopt bij ons, dan kun je ook direct kiezen voor winterbanden. Vanaf oktober daalt de temperatuur en neemt de kans op regen en nat wegdek toe. Mocht je in die periode een scooter kopen, dan is het zeker aan te bevelen om je scooter direct te laten uitrusten met winterbanden. Hier heb je tot en met mei het jaar erop veel aan. Winterbanden worden namelijk ook wel regenbanden genoemd. Je kunt trouwens ook prima in de zomer met winterbanden rijden, alleen slijten ze dan wat sneller dan zomerbanden.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.