Scooterverzekering uitgelicht: maandelijkse kosten, verplichtingen en wat je nog meer moet weten

Scooterverzekering uitgelicht: maandelijkse kosten, verplichtingen en wat je nog meer moet weten
Door Fast&Furious Scooters geplaatst op 16-09-2023 UPDATE 10-10-2023 om 19:31:37
615 keer bekeken
Tags: Nieuwe brommer kopen

Het aantal scooters in Nederland neemt al een hele tijd toe, blijkt uit onderzoek van het CBS. Dat is niet zo vreemd, want het hebben van een scooter geeft je ontzettend veel vrijheid. Het is het ideale vervoermiddel in de stad, omdat je met gemak over stadswegen rijdt.

Ook buiten de steden is het hebben van een scooter fijn, zodat je het gemak hebt dat je even naar de supermarkt een dorp verderop of naar het centrum van een grotere stad kunt rijden. Beschik je net over een scooterrijbewijs? Dan is het goed om meer te weten te komen over de daarbij horende scooterverzekering. In dit artikel nemen we deze verzekering voor je onder de loep.

Is het verplicht om een scooter te verzekeren?

Veel beginnende scooterrijders hebben geen idee of ze verplicht zijn om een scooterverzekering af te sluiten. Het antwoord op de vraag of dat zo is, is kort maar krachtig: ja. Wanneer er een scooter op jouw naam staat, ben je verplicht om die scooter te verzekeren. Dat is ook het geval wanneer de scooter in de schuur staat en je er verder niet op rijdt. Als scooterrijder maak je namelijk onderdeel uit van het motorische verkeer, omdat het een volwaardig gemotoriseerd voertuig is. Daarom heb je als eigenaar van een scooter een scooterverzekering nodig.

Welke verzekering dat is, bepaal je zelf. Er zijn veel aanbieders van dergelijke verzekeringen. Via Alpina je scooter verzekeren is bijvoorbeeld een goed idee. Daar kun je onder andere een standaard WA-verzekering afnemen voor je scooter; de verzekering die verplicht is. Met een WA-verzekering ben je gedekt voor de kosten van de schade die je bij een ander aanbrengt met je scooter, bijvoorbeeld in het geval van een ongeluk. Neem je geen verzekering, dan kun je een hoge boete van een paar honderd euro krijgen. Bij Alpina kun je ook terecht voor andere verzekeringen.

Let goed op de dekking van een scooterverzekering

Juist omdat er zoveel scooters in Nederland rijden, is het een prettig idee om goed verzekerd te zijn. Naast de standaard WA-dekking is het mogelijk om je scooterverzekering uit te breiden. Beschik je over een oudere scooter dan hoef je dat doorgaans niet te doen. De kans dat je in dat geval iets uitbetaald krijgt, is klein en dat weegt niet op tegen de hogere kosten per maand. Des te uitgebreider je dekking is, des te meer je moet betalen voor je scooterverzekering.

Naast de standaard WA-dekking kun je kiezen voor de WA + beperkt casco dekking. Daarmee ben je ook verzekerd wanneer een storm je scooter beschadigt. Of wanneer je scooter gestolen wordt. Mensen met scooters van een gemiddelde leeftijd en waarde kiezen vaak voor deze dekking. Heb je een volledig nieuwe scooter dan is het aan te raden om voor een allrisk dekking te gaan. Hiermee krijg je de kosten van schade door brand of schade door een ander ook vergoed.

Wat verzeker je wel en niet mee op de scooterverzekering?

Daarnaast is het verstandig om te kijken naar wat je wel en niet mee wil verzekeren op je scooterverzekering. Wanneer je over allemaal fancy accessoires beschikt, zoals een gloednieuwe helm, kan het een prettig idee zijn om dit mee te verzekeren – puur voor de zekerheid. Je moet in dat geval wel rekening houden met de stijgende premie. Je betaalt namelijk meer wanneer je meer gaat verzekeren. Vraag jezelf daarom eens af of het echt nodig is.

In het geval van accessoires voor de scooter neemt de waarde ervan namelijk redelijk snel af. De kans is daarom groot dat je er niet heel veel voor kunt krijgen wanneer je ze verzekerd hebt en er wat mee gebeurt. In de meeste gevallen levert het je in verhouding meer op wanneer je de accessoires zelf moet vervangen dan wanneer je al die tijd hebt betaald voor de extra premie. Focus je daarom niet te veel op de extra’s bij een scooterverzekering.

Maandelijkse kosten scooterverzekering: scoor korting door jaarlijkse premie

Gemiddeld ben je een paar euro tot een paar tientjes per maand kwijt voor een scooterverzekering. De goedkoopste scooterverzekering is een standaard WA-verzekering. De totale kosten hangen onder andere af van je woonplaats, je leeftijd (en schadevrije jaren) en het type scooter. Wat hierbij goed is om te weten, is dat je op bijna ieder pakket korting kunt pakken op het moment dat je ervoor kiest om een jaarlijkse premie te betalen in plaats van een maandelijkse. Veel verzekeraars geven je wel 3% tot 5% wanneer je dit doet. Dat scheelt behoorlijk wat op jaarbasis.

Wat ook helpt, is om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken om zo de beste deal te pakken. Hiervoor kun je eenvoudig een online vergelijker gebruiken zodat je zelf niet op zoek hoeft te gaan. Let hierbij op de prijzen, de voorwaarden en natuurlijk de dekking. Op die manier kies je altijd een scooterverzekering die bij je past. Bij Alpina je scooter verzekeren is bijvoorbeeld een goede match voor veel scooterrijders.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.