Scooterverzekering? Zoveel scooters rijden onverzekerd rond in jouw gemeente

Scooterverzekering? Zoveel scooters rijden onverzekerd rond in jouw gemeente
Door Fast&Furious Scooters
3543 keer bekeken
Tags: Scooter wetgeving

In Nederland waren er vorig jaar meer dan honderdzeventigduizend bromfietsrijders onverzekerd. Dat bleek uit dit onderzoek over bromfietsen. Onverzekerd rondrijden kan grote financiële gevolgen hebben. Je scooter goed verzekeren is over het algemeen vrij prijzig. Twijfel jij of je de jouwe wel moet verzekeren? Hier lees je onder andere waarom je beter niet onverzekerd de weg op kunt gaan.

WA-verzekering in Nederland verplicht

Boete voor WA-onverzekerd rondrijdenIn de gemeenten Sint Anthonis, West-Betuwe, Edam-Volendam, Dinkelland en Deurne rijden de minste WA-onverzekerde scooterrijders rond. In Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland rijden gemiddeld de meeste bromfietsen. Hier is de kans op WA-onverzekerde voertuigen op de weg dan ook het grootst.

In de gemeenten Rotterdam, Amsterdam, Enkhuizen/Heerlen, Den Haag, Leeuwarden, Kerkrade en Arnhem rijden de meeste brommerrijders zonder WA-verzekering rond. Zij lopen veel risico, want je moet als bromfietseigenaar verplicht WA-verzekerd zijn. WA staat voor Wet aansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering wordt de schade die jij bij anderen en hun voertuig aanricht door je verzekeraar vergoed.

De WA-verzekering is zelfs ook verplicht als je brommer ongebruikt aan de kant staat. Je hoeft je voertuig alleen niet WA te verzekeren als je hem schorst. Maar dat betekent dat je hem helemaal niet mag gebruiken en dat hij ook niet op de openbare weg mag staan.

Boete voor WA-onverzekerd rondrijden

Het RDW voert jaarlijks controles uit op alle geregistreerde voertuigen, verzekerd of onverzekerd. Je riskeert een boete van € 370,- als je brommer geen WA-verzekering heeft en niet geschorst is. Als je onderweg door de politie gecontroleerd wordt en niet WA-verzekerd bent, dan riskeer je een hogere boete van € 440,-.

Een verzekering afsluiten

Als je zestien jaar bent kun je zelf een scooterverzekering afsluiten. Je ouders, verzorgers of voogden moeten wel voor de verzekeringen tekenen omdat je nog geen achttien bent. De premie wordt berekend op basis van je leeftijd en zal in veel gevallen hoger zijn, omdat je nog jong bent en daardoor volgens verzekeraars meer risico loopt in het verkeer. Naarmate je ouder wordt, ga je minder premie betalen.

Je kunt je verzekering ook op naam van je ouders afsluiten. Zij hebben meer schadevrije jaren opgebouwd waardoor je een lagere premie betaalt. Als de scooter op naam van je ouders komt te staan, worden zij als eigenaar gezien en zijn zij degenen die hem moeten verzekeren. Let wel op wie de hoofdbestuurder wordt, want dat kan invloed hebben op de premie die je per maand betaalt.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.