Tips om zuiniger te rijden met je scooter

Tips om zuiniger te rijden met je scooter
Door Fast&Furious Scooters
12426 keer bekeken
Tags: Scooterwinkel Nederland

De scooter is een van de handigste en goedkoopste vervoermiddelen, en bovendien een van de snelste binnen een drukke stad zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Utrecht, of andere grote stad. Wil je nog goedkoper rijden dan dat je nu doet, dan kan een nieuwe scooter een uitkomst bieden. Zo heb je de keuze uit zuinige 4-takt scooters op benzine die aan de nieuwe EURO5 norm voldoen, maar ook elektrische scooters. Uiteraard hebben we ook wat tips voor waardoor je nu zuiniger kunt gaan rijden met wat je al hebt.

Wat is het verbruik van een 4-takt scooter?

Het verbruik van een 4-takt scooter, dus benzinemodel, ligt rond de 1 op 40. Dat betekent dat je 1 liter benzine (EURO 98-E5) nodig hebt om 40 kilometer te kunnen rijden. Mocht je nog een 2-takt scooter hebben, dan is de 4-takt zo’n 2x zuiniger. Dat betekent dat je niet alleen meer kilometers kunt rijden op een tank, maar ook minder kwijt bent voor hetzelfde aantal kilometers.

Bij 2-takt scooters moet je bovendien apart olie kopen en bijvullen, en dat hoeft niet met een 4-takt scooter. Ook daarmee kun je dus geld uitsparen. Op jaarbasis kan je dit snel een paar honderd euro schelen en die kun je vervolgens weer uitgeven aan andere leuke dingen.

scooter

Is een EURO5 scooter ook zuiniger dan een EURO4?

Euro 5 wil zeggen dat de scooter minder schadelijke gassen uitstoot dan een Euro 4. Maar aangezien de techniek flink onder handen is genomen, zijn veel Euro 5 scooters ook uitgerust met een injectie motorblok, en dat is een stuk zuiniger. Daarmee kun je dus ook brandstofkosten besparen. Bovendien wordt een Euro 5 scooter in iedere milieuzone toegelaten.

Hoe kun je zuiniger rijden met een benzine scooter?

Wil je met een scooter op benzine zuiniger rijden dan kun je bijvoorbeeld de rijstijl aanpassen en zorgen dat je banden goed op spanning zijn. Door eerder het gas los te laten, bijvoorbeeld wanneer je een kruispunt of stoplicht nadert, dan kun je daar al een paar procent aan brandstof mee besparen. Ook wanneer je de gashendel niet helemaal opendraait, maar voor slechts 3/4 dan kun je daar snel een 15% aan brandstof mee besparen en daardoor haal je weer snel 5 kilometer extra op je tank.

gashendel

Met een elektrische scooter kun je nog meer geld besparen

Elektrische scooters rijden nog goedkoper dan scooters op benzine. Benzine is een dure brandstof welke bovendien alsmaar blijft stijgen qua prijs. Elektrische scooters rijden op elektriciteit. De accu laad je thuis op en het opladen kost je ongeveer €0,50 per 100 kilometer. Dat is zo’n 10 keer goedkoper dan een scooter op benzine. Dus wil je maximaal besparen en zuiniger gaan rijden, dan kun je het beste een elektrische scooter kopen.

Vroeger waren elektrische scooters duurder dan scooters op benzine, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Qua prijs scheelt dat niets meer. Dit komt omdat er nu veel meer elektrische scooters, elektromotoren, en accu’s geproduceerd worden, en dat maakt de productiekosten ook goedkoper.

Ook met een elektrische scooter kun je zuiniger rijden

Net als bij de scooter op benzine kun je ook met een elektrische scooter zuiniger rijden wanneer je de gashendel niet helemaal opendraait. Hoe sneller je rijdt, hoe meer energie (elektriciteit) dat kost. Rijd je met je elektrische bromscooter bijvoorbeeld continu 30 km p/u in plaats van 45 km p/u, dan haal je in veel gevallen 25% meer kilometers op je accu.

Aangezien elektrisch rijden al veel goedkoper is dan rijden op benzine zullen weinig mensen langzamer willen gaan rijden. Maar mocht het voorkomen dat je accu bijna leeg is, en je toch nog een klein stukje moet rijden, dan is dat de manier om toch thuis te komen. Uiteraard kun je ook een elektrische scooter uitzoeken met voldoende accu capaciteit zodat je nooit tegen dat probleem aanloopt. Bij ons kun je zelfs een elektrische scooter kopen die 240 kilometer op zijn accupakket kan halen!

elektrische

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.