Verschil tussen scooter, brommer en snorfiets

Verschil tussen scooter, brommer en snorfiets
Door Fast&Furious Scooters
3923 keer bekeken
Tags: Scooter wetgeving

Wanneer je je verdiept in het aanschaffen van een motorvoertuig, dan ben je vermoedelijk op zoek naar informatie over de verschillen tussen scooter, brommer en snorfiets. In dit blogartikel geven wij je een overzicht van deze verschillen.

Om te beginnen is een scooter een tweewielig voertuig dat wordt bestuurd door een helm. Om een er een te mogen besturen, heb je een rijbewijs nodig. Een scooter heeft een motor van minimaal 49.99cc. Een ander verschil is dat ze een maximumsnelheid heeft van 25 km/u, terwijl een bromfiets een maximumsnelheid heeft van 45 km/u.

Een bromfiets is ook een tweewielig voertuig dat wordt bestuurd met een helm. Om een bromfiets te mogen besturen, heb je echter een ander type rijbewijs nodig, namelijk een bromfietsrijbewijs. Bromfietsen hebben een motor van maximaal 49.99cc. Een ander verschil is dat bromfietsen een blauwe kentekenplaat hebben in plaats van een gele plaat.

Hoeveel cilinders heeft een scooter?

Een scooter, ook wel bromfiets genoemd, is een tweewielig voertuig dat aangedreven wordt door een motor. Er zijn verschillende soorten scooters met verschillende kenmerken. Afhankelijk van de soort, kan de motor maximaal één cilinder hebben.

Voor bepaalde scooters die onder de verzamelnaam 'snorfiets' vallen, is de maximumsnelheid 25 kilometer per uur. Verder moeten ze ook voorzien zijn van een kentekenplaat, een blauwe kentekenplaat.

Wat is het minimum leeftijd om een scooter, brommer of snorfiets te besturen?

Om een scooter, brommer of snorfiets te besturen heb je in Nederland een rijbewijs AM nodig. Hiervoor moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Om deze voertuigen te mogen besturen mag je maximaal 45 kilometer per uur rijden en mag je maximaal 25 kilometer per uur rijen met een snorfiets met een blauw kentekenplaatje. Bromfietsen worden ook wel verzamelnaam "tweewielers" genoemd en zijn onder andere scooters, brommers en snorfietsen. Je mag met een rijbewijs B en een bromfiets dus maximaal 45 kilometer per uur rijden.

kenmerken

De kenmerken van een snorfiets en een brommer

Een snorfiets is te herkennen aan het blauwe kentekenplaatje met witte opdruk. Dit geeft aan dat de maximumsnelheid van dit voertuig 25 kilometer per uur is. Om een snorfiets te besturen moet je, net als bij een bromfiets, 16 jaar of ouder zijn en een brommerrijbewijs hebben.

Met een autorijbewijs mag je ook een snorfiets besturen. Als bestuurder van een snorfiets ben je verplicht om gebruik te maken van een fietspad. Het dragen van een helm is ook verplicht.

Een bromfiets of brommer is een voertuig met een maximale snelheid van 45 kilometer per uur. Het dragen van een helm is verplicht, ook voor de bijrijder. De bromfiets heeft een gele kentekenplaat met een zwart opschrift. De Vespa is een bekend voorbeeld van een bromfiets. In de volksmond wordt een bromfiets ook wel een scooter genoemd. Eigenlijk is dit type, net als alle andere brommers en snorfietsen, een scooter.

Hoeveel pk heeft een snorfiets?

Een snorfiets is een verzamelnaam van tweewielers die maximaal 25 km/u kunnen rijden. Hoewel sommige oudere modellen slechts 25 kilometer per uur kunnen rijden, worden de meeste snorfietsen voorzien van een blauwe kentekenplaat, waaruit blijkt dat ze 25 km/u kunnen halen. In Nederland is het verplicht om een rijbewijs te hebben om een snorfiets te besturen; een kentekenplaatje is verplicht.

Als het gaat om de pk's van een snorfiets, verschilt dit per model. Het hangt af van de grootte van het motorblok, het type brandstof dat de motor gebruikt, de kwaliteit van de motor en de soort transmissie die de motor heeft. In het algemeen varieren de pk's van een snorfiets van 3,5 tot 11 pk.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.