Scooter wok status

Scooter wok status
Door Fast&Furious Scooters
157618 keer bekeken
Tags: Scooter wetgeving

Wok status en politie

rollenbank_scooter_politie

Aangehouden worden door de politie

Maakt je scooter te veel lawaai of overtreed je de verkeersregels dan loop je de kans om aangehouden te worden door de politie. Ook voert de politie regelmatig snelheidscontroles uit waarbij de rollenbank ingezet wordt. De rollerbank is een apparaat welke de snelheid kan meten van de scooter. Het achterwiel van de scooter of brommer wordt op het apparaat geplaatst en het gas wordt opengedraaid. Het apparaat geeft aan hoe snel de scooter kan rijden. Rijdt deze te hard dan volgt daar een bekeuring uit. Indien de scooter echt veel te snel rijdt dan kan daar een WOK melding van gemaakt worden

Wok melding

WOK staat voor Wacht Op Keuren. De politie kan aan de RDW een melding doorgeven dat de scooter niet voldoet aan de wettelijk gestelde eisen. Dit betekent dat je niet alleen een bekeuring ontvangt voor de overtreding maar dat je scooter ook in originele staat teruggebracht moet worden en opnieuw gekeurd moet worden door de RDW. Het afvoeren/origineel maken van de scooter gaat je waarschijnlijk geld kosten net als de herkeuring bij de RDW. Voor de herkeuring moet je een afspraak maken welke overigens plaatsvindt in Lelystad (Flevoland). Je moet dus ook vervoer regelen voor je scooter om het opnieuw te laten keuren. In de tussentijd wordt er in het kentekenregister een WOK melding afgegeven. Rijden op een scooter met een WOK status is strafbaar en in het geval van een aanrijding ben je niet verzekerd.

Bij welke snelheid een WOK statuswok_melding_scooter_opgevoerd

Een snorscooter mag niet harder kunnen dan 25 km/u. Aangezien er een afwijking mag zijn in de constructiesnelheid is er een marge van 4 km/u. De snorscooter mag dus 29 km/u rijden op de rollerbank. Ook de rollenbank mag een afwijking hebben. De afwijking van 5km per uur is ook in jouw voordeel. Wanneer de scooter harder rijdt dan het maximum minus de correcties, dan doet de politie een WOK melding waardoor er een aantekening komt in het kentekenregister. De scooter moet afgevoerd worden en opnieuw worden gekeurd voordat deze weer bereden mag worden.

Een bromscooter mag niet harder kunnen dan 45 km/u. Ook hier is mag er een afwijking zijn in de constructiesnelheid en een afwijking in de rollenbank. Dat betekent dat de bromfiets niet sneller mag gaan dan 54km p/u. Sneller levert je een wokstatus op.

Opvoeren tot 34 of 54 km per uur

Om de wok status te voorkomen, kun je het beste ervoor zorgen dat

  • je snorscooter niet harder kan rijden dan 34km per uur
  • je bromscooter niet harder kan rijden dan 54km per uur

Deze waarden zijn inclusief de correctie van de rollenbank en tolerantie van de constructiesnelheid. Gaat je snorscooter of bromscooter toch sneller, dan krijg je een wok status en moet je het kentekenbewijs inleveren. Vanaf dat moment mag je dan ook niet meer verder rijden en moet de scooter in originele toestand worden teruggebracht. Als hij is afgevoerd (omgekeerde van opvoeren) dan moet je een afspraak maken bij de RDW om je scooter opnieuw te laten keuren. Dit allemaal kost veel tijd, geld en ongemak. Een RDW herkeuring station zit meestal niet bij jou in de buurt. Bovendien krijg je ook een bekeuring wanneer er een wok status wordt afgegeven. Wok staat voor Wacht Op Keuren.

Ga je een nieuwe scooter kopen bij ons, dan kun je hem laten opvoeren tot 34 of 54 kilometer per uur in verband met de wok status. Zo kun je dus veilig rondrijden op een wat snellere scooter. Je kunt er ook voor kiezen om een begrenzer te laten monteren. Staat de begrenzer aan dan rijdt de scooter de originele snelheid. Staat de begrenzer uit dan gaat hij zo snel als hij kan.

WOK status voorkomen

Door je scooter vakkundig te laten ontgrenzen/opvoeren en een schakelaar in te laten bouwen, voorkom je deze problemen en kosten. Dit heb je dus snel terugverdiend. Op deze manier rijdt de scooter netjes de originele snelheid op de rollerbank en komt de politie er niet achter dat de scooter is opgevoerd.

src="images/templateimages/before-loading-img-1-1.png"

Bekeuringen

Op de rollenbank wordt de snelheid gemeten. Bij een snorscooter vind er een correctie plaats van 4 km/u en bij een bromscooter 5 km/u.

Overschrijding van de max. constructiesnelheid van 45 km/u (bromscooter)

  • t/m 10 km/u: €60 (t/m 55 km/u)
  • 11 t/m 15 km/u: €120 (t/m 60 km/u)
  • Meer dan 15 km/u: €250 (boven de 60 km/u)

Overschrijding van de max. constructiesnelheid van 25 km/u (snorscooter)

  • t/m 10 km/u: €60 (t/m 35 km p/u)
  • 11 t/m 15 km/u: €120 (t/m 40 km p/u)
  • Meer dan 15 km/u: €250 (sneller dan 40 km p/u)


Wil je je scooter professioneel laten opvoeren inclusief snelheidsbegrenzer die je aan en uit kunt zetten? Op die manier val je niet door de mand bij een politiecontrole en kun je toch sneller rijden. Lees meer over scooter opvoeren.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.