Alles wat je moet weten over de e-fatbike

Alles wat je moet weten over de e-fatbike
Door Fast&Furious Scooters
26127 keer bekeken
Tags: Fatbikes

Een e-fatbike is een fiets die uitgerust is met een elektrische aandrijving. Dit betekent dat je extra ondersteuning krijgt bij het fietsen, vooral op moeilijke terreinen zoals bergop of in de sneeuw. Het doel van de elektrische aandrijving is om het fietsen comfortabeler en gemakkelijker te maken.

Een e-fatbike heeft bredere banden dan een gewone fiets, wat zorgt voor meer grip en stabiliteit. Dit maakt het fietsen op onverharde wegen, zoals zand en sneeuw, veel makkelijker. De bredere banden helpen ook om de trillingen en onregelmatigheden in het terrein te absorberen, waardoor je meer comfort hebt tijdens het fietsen.

Wat zijn elektrische fatbikes?

Een elektrische fatbike is een fiets met bredere, dikkere banden en verstelbare vering, die wordt aangedreven door een combinatie van elektriciteit en spierkracht. Het biedt een unieke manier van fietsen met een dikkere fiets die zich makkelijker aanpast aan verschillende terreinen. Je kunt een elektrische fatbike kopen bij Fast and Furious Scooters!

Denk hierbij aan de AGM GT250 of de V9 fatbike.

Wat zijn de kenmerken van een fat e-bike?

Een fat e-bike heeft dikkere wielen en een lage bandenspanning voor extra grip en stabiliteit. Sommige modellen zijn opgevoerd voor meer prestaties en snelheid, waardoor ze het beste elektrische fatbike kunnen zijn voor avontuurlijke ritten.

Waar is een elektrische fatbike goed voor?

Met zijn grote banden, grote afstanden en netto vermogen is een elektrische fatbike ideaal voor het overwinnen van ruig terrein met een sterke grip. Het is ook geschikt voor lange tochten waarbij je op zoek bent naar extra ondersteuning en comfort.

Wat voor voordelen hebben brede banden?

Brede banden, zoals die gebruikt worden op dikke fietsen en elektrische fiets dikke banden, bieden een aantal voordelen. Dikke banden bieden meer grip en stabiliteit, waardoor de fiets comfortabeler en veiliger is om mee te rijden, vooral op oneffen terrein.

Heb je een rijbewijs nodig voor een e-fatbike?

Nee, een rijbewijs is niet vereist om te rijden met een elektrische fatbike met dikkere banden, zelfs voor woon-werkverkeer.

Heb ik een helm nodig voor een e-fatbike?

Of je een helm nodig hebt voor een elektrische fatbike met een aluminium frame en extra dikke banden, hangt af van de wetgeving van je land of regio. Het is altijd aanbevolen om beschermende uitrusting te dragen, vooral op een zachte ondergrond en als je een elektrische fatbike gaat kopen.

Is het verplicht om een verzekering af te sluiten voor een e-fatbike?

Nee, dat is niet verplicht. Een kentekenplaat en een WA-verzekering zijn niet verplicht voor het gebruik van een e-fatbike. Het is echter wel raadzaam om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, omdat dit bescherming biedt tegen eventuele schade aan anderen.

Waarom zou ik overwegen om een elektrische fatbike te kopen?

De redenen om te overwegen om een elektrische fatbike te kopen zijn te wijten aan het comfort en de prestaties. Dankzij de brede banden biedt een e-fatbike een uitstekende wegligging en is het gemakkelijk om op verschillende soorten wegen te gebruiken.

De brede banden zorgen voor minder last van hobbelige wegen en andere obstakels, terwijl de stevige zithouding en extra grip op de weg betekenen dat er minder spierkracht nodig is om in beweging te blijven.

Of het nu gaat om verharde of onverharde wegen of slechte weersomstandigheden, een elektrische fatbike is hiervoor geschikt. Dit alles zijn factoren die er voor kunnen zorgen dat mensen besluiten om een elektrische fat bike te kopen. Een elektrische fatbike kopen kan tegenwoordig al in onze online webshop.

Is het mogelijk om mijn elektrische fatbike op te voeren?

Nee, verbeteren van de snelheid van je e-fatbike op de openbare weg is niet toegestaan. De elektrische ondersteuning mag niet hoger zijn dan 25 km/u. Alleen op privé-terreinen mag de snelheid worden verhoogd. Houd rekening met de wetten en regels als je besluit om je elektrische fiets te tunen.

Heeft mijn elektrische fatbike een gashendel?

Nee, een gashendel is niet standaard aanwezig op een e-fatbike. Maar er zijn uitzonderingen en sommige modellen zijn uitgerust met een gashendel. Deze mag een ondersteuning bieden tot maximaal 5 km/u. Hierdoor wordt het gemakkelijker om te starten.

Als de gashendel echter resulteert in een hoger snelheid, mag je niet op de openbare weg rijden omdat je niet in bezit bent van een kentekenplaat of verzekering. Het is dan wettelijk gezien niet toegestaan om de openbare weg op te rijden.

verschillende categorieën van elektrische fatbikes

Er zijn verschillende categorieën van elektrische fatbikes, waaronder:

 • Klassieke stadsfietsen: ze lijken op reguliere stadsfietsen en hebben meestal standaard banden en trapondersteuning.
 • Fatbikes speciaal voor dames, heren of kinderen: net als reguliere elektrische fietsen zijn er e-fatbikes die specifiek zijn ontworpen voor bepaalde doelgroepen, met onder meer verschillende stangen en uniseks modellen.
 • Vouwfatbikes: deze fietsen zijn gemakkelijk op te bergen, maar zijn soms zwaar om te dragen. Ze zijn meestal voorzien van kleine wielen en geschikt voor korte ritten.
 • Sportieve e-fatbikes/mountainbikes: deze fietsen hebben vaak een sportief uiterlijk, off road banden en een accu met een lange actieradius.
 • Speed pedelecs: deze e-fatbikes hebben een kentekenplicht, een leeftijdsbeperking en verplichte helmgebruik.
 • E-fatbikes met brommer uiterlijk: deze fietsen worden steeds populairder, hebben vaak een tweepersoonszadel en zijn een alternatief voor brommers omdat er geen helmplicht geldt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fatbike?

Bij het kopen van een elektrische fatbike moet je op verschillende aspecten letten om er zeker van te zijn dat het product aan jouw behoeften voldoet. Hier zijn acht punten waar je op moet letten:

 • Actieradius van de accu: Zorg dat de actieradius van de accu groot genoeg is voor jouw behoeften. Overweeg om een tweede accu te kopen als de actieradius van de accu klein is.
 • Laadcycli van de accu: Kijk ook naar het aantal laadcycli van de accu en zorg dat deze voldoende groot is. Laad de accu regelmatig volgens de instructies op, ook als je de fiets niet gebruikt.
 • Draagkracht: Zorg dat het maximale gewicht wat je e-fatbike kan dragen voldoende groot is, bijvoorbeeld als je samen met iemand achterop een ritje wil maken.
 • Motor: Kijk naar het vermogen van de motor en zorg dat het vermogen op het wettelijk toegestane maximum blijft om te waarborgen dat de fiets veilig is voor jezelf en medeweggebruikers.
 • Comfortabele elektrische fatbike met vering Als je op zoek bent naar een e-fatbike die comfortabeler fietst, is het aan te raden om een elektrische fatbike met vering aan te schaffen. Hierdoor zullen kuilen, drempels en stenen op de weg nauwelijks voelbaar zijn, waardoor je een veel fijner fietsoverall-ervaring hebt. Houd hier rekening mee bij het kopen van een fatbike.
 • Onderhoud van e-fatbike Net zoals elke andere fiets, heeft ook een elektrische fatbike regelmatig onderhoud nodig. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de onderhoudsaanwijzingen van je fiets en accu en voer deze uit om slijtage te voorkomen en gevaarlijke situaties te voorkomen. Je kunt ervoor kiezen om het onderhoud zelf te doen of dit uit te besteden aan een professional.
 • Capaciteit van elektrische fatbike Als je op zoek bent naar een elektrische fatbike, is het belangrijk om te overwegen hoeveel personen er comfortabel op de fiets kunnen zitten. Een e-fatbike met een kort zadel biedt bijvoorbeeld geen comfortabele plek voor twee personen, terwijl een fatbike met een langer zadel wel twee personen comfortabel kan vervoeren. Zorg dat je hier op let, zodat je altijd comfortabel op je elektrische fatbike kunt fietsen, ook als je met zijn tweeën bent.
 • Accessoires voor elektrische fatbike; manden en dragers Bij het kopen van een elektrische fatbike, is het ook belangrijk om te kijken naar de accessoires die beschikbaar zijn, zoals manden of dragers. Als je bijvoorbeeld regelmatig boodschappen doet of je tas meeneemt, kijk dan of deze accessoires op comfort en draagkracht geschikt zijn voor jouw gebruiksbehoeften. Zo maak je jouw elektrische fatbike geschikt voor elke rit.
Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.