Elektrische Steps: Alles Wat Je Moet Weten

Elektrische Steps: Alles Wat Je Moet Weten
Door Fast&Furious Scooters geplaatst op 13-06-2023
1224 keer bekeken
Tags: Elektrische steps

De elektrische step, ook wel e-step genoemd, is een innovatief vervoermiddel dat steeds meer aan populariteit wint. Deze moderne tweewieler is niet alleen een leuk speeltje, maar ook een praktisch en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele vervoersmiddelen. In deze uitgebreide gids nemen we u mee in de wereld van de e-step en delen we alles wat u moet weten voordat u er een aanschaft.

Wat is een Elektrische Step?

Een elektrische step is een step die wordt aangedreven door een elektrische motor. In tegenstelling tot de traditionele step, waarbij u zelf moet steppen om vooruit te komen, hoeft u bij een e-step alleen maar gas te geven. Er zijn twee soorten e-steps: de ene met trapondersteuning en de andere met een gashendel.

Elektrische Step met Trapondersteuning

Een elektrische step met trapondersteuning biedt elektrische ondersteuning in de vorm van een hulpmotor, waardoor u sneller kunt steppen. U moet echter nog steeds zelf steppen om vooruit te komen. De maximumsnelheid van deze steps is 25 km/u.

Elektrische Step met Gashendel

Een elektrische step met een gashendel wordt aangedreven door een elektromotor, dus u hoeft niet te steppen om vooruit te komen. U hoeft alleen maar gas te geven. De gashendel en de remmen zijn ingebouwd in het stuur. Deze steps kunnen een maximumsnelheid van wel 100 km/u halen, maar de meeste e-steps met een gashendel hebben een maximumsnelheid van 25 km/u.

/Wat is een E-Step

Wanneer Wordt een Elektrische Step Gebruikt?

Er zijn verschillende redenen om een elektrische step te gebruiken. Het grootste voordeel van deze tweewieler is dat u snel en eenvoudig door drukte kunt manoeuvreren, waardoor u uw bestemming razendsnel kunt bereiken. De meeste gebruikers gebruiken de elektrische step dan ook als vervoermiddel voor het woon-werkverkeer.

Een ander voordeel is dat de elektrische step ook eenvoudig mee te nemen is. Als u een model koopt met een inklapbaar stuur, kunt u bijvoorbeeld naar het treinstation steppen, de step inklappen en meenemen, en vervolgens op uw plaats van bestemming weer van het treinstation naar uw werk steppen.

Mag U Met een Elektrische Step op de Openbare Weg?

Een veelgestelde vraag is of u met een elektrische step de openbare weg op mag. Het antwoord is dat e-steps met trapondersteuning op de openbare weg mogen rijden. Elektrische steps met gashendel mogen echter niet altijd de openbare weg op. De elektrische step moet dan door de RDW zijn goedgekeurd. Zonder goedkeuring van de RDW riskeert u niet alleen een boete van minstens € 300,-, maar de politie kanen mag uw tweewieler ook in beslag nemen.

Heeft U een Rijbewijs Nodig voor een Elektrische Step?

Een andere veelgestelde vraag is of u een rijbewijs nodig heeft voor een elektrische step. Voor e-steps met trapondersteuning of een gashendel is een rijbewijs niet vereist, maar u moet wel 16 jaar of ouder zijn om ze te mogen besturen. Uiteraard moet u ook de verkeersregels en andere regels volgen. Dat betekent dat u op het (brom)fietspad moet rijden, zo veel mogelijk rechts moet blijven en niet op de stoep mag rijden. Het is ook verboden om elektronische apparaten vast te houden tijdens het rijden.

Moet U een Helm Dragen op een Elektrische Step?

Hoewel het dragen van een helm niet verplicht is, is het wel sterk aan te raden. Met een e-step kunt u een maximumsnelheid van 25 km/u halen en als u dan ten val komt, kunt u uzelf ernstig verwonden. Veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Een goede fietshelm volstaat.

Waar Moet U op Letten bij het Kopen van een Elektrische Step?

Bij het kopen van een elektrische step zijn er verschillende factoren waar u op moet letten. Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor u op een rijtje gezet.

RDW-Goedkeuring

Zoals eerder vermeld, is het belangrijk dat de elektrische step door de RDW is goedgekeurd. Alleen goedgekeurde voertuigen mogen de openbare weg op en deelnemen aan het verkeer. Het is altijd verstandig om te controleren of de RDW het model heeft goedgekeurd.

Accucapaciteit en Actieradius

Een ander belangrijk punt is de accucapaciteit en de actieradius van de elektrische step. Hoe groter de accu, hoe verder u ermee kunt rijden. Een grotere accu betekent echter ook dat de prijs van de tweewieler hoger is. Het is ook handig om te kijken naar een uitneembare accu. Als de accu uitneembaar is, kunt u deze meenemen en aan een lader leggen.

Maximale Belasting

Het is ook belangrijk om te kijken of de step uw gewicht kan dragen. Veel e-steps kunnen tot maximaal 100 kg dragen, maar er zijn ook modellen die tot wel 150 kg kunnen dragen.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak speelt ook een belangrijke rol in uw keuze. Een inklapbaar stuur is handig als u de step wilt meenemen in het openbaar vervoer. De step moet ook voorzien zijn van verlichting en reflectoren voor uw veiligheid.

IP-Certificering

Een IP-certificering geeft aan of de step spatwater- of volledig waterdicht is. Een volledig waterdichte step is waterbestendig, maar het is nog steeds aan te raden om de step in een droge en niet al te warme omgeving op te laden.

LCD Scherm

Hoewel het geen noodzakelijke optie is, is een elektrische step met een lcd-scherm erg handig. Op het scherm kunt u zien hoe vol of leeg uw accu is, u krijgt waarschuwingen als u de step moet opladen en u kunt uw maximale snelheid in de gaten houden.

De Banden van een Elektrische Step

De banden van een elektrische step verdienen extra aandacht, want u kunt kiezen uit verschillende soorten banden. Anti-lek banden zijn aantrekkelijk, maar ze zijn vaak massief, wat betekent dat ze niet gerepareerd kunnen worden en vervangen moeten worden als ze kapot zijn. Luchtbanden kunnen lek raken, maar als u handig bent met banden plakken, is de luchtband zonder twijfel de betere optie.

Verzekering

Voor elektrische steps is een kenteken niet vereist, maar u bent wel verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. De elektrische step mag ook alleen de weg op als er een verzekeringsplaatje of -sticker op zit. U kunt naast een WA-verzekering uw step ook WA Casco of All risk verzekeren.

Elektrische Steps voor en nadelen

De Voordelen van Elektrische Steps

Elektrische steps bieden tal van voordelen, waaronder:

  • Betaalbaarheid: E-steps zijn relatief goedkoop in aanschaf en onderhoud.
  • Snelheid: Met een e-step kunt u snel en gemakkelijk door het verkeer manoeuvreren.
  • Milieuvriendelijkheid: E-steps stoten geen CO² uit en verbruiken minder energie dan traditionele voertuigen.
  • Gebruiksgemak: E-steps zijn gemakkelijk te besturen en te onderhouden.
  • Stijl: E-steps zijn modern en trendy, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor veel mensen.

De Nadelen van Elektrische Steps

Ondanks de vele voordelen, zijn er ook enkele nadelen aan het bezit van een e-step:

  • Kosten: Hoewel e-steps over het algemeen betaalbaar zijn, kunnen modellen met extra functies aanzienlijk duurder zijn.
  • Beperkingen op de openbare weg: Niet allee-steps mogen op de openbare weg rijden, en het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes.
  • Beperkte actieradius: De actieradius van e-steps is relatief kort, waardoor ze minder geschikt zijn voor lange afstanden.
  • Extra regels voor snellere modellen: Voor e-steps die sneller kunnen dan 25 km/u gelden extra regels, zoals de verplichting om een helm te dragen en een rijbewijs te hebben.

Is een E-step Kopen een Goede Keuze?

Het kopen van een e-step kan een uitstekende keuze zijn, vooral als u op zoek bent naar een handig, betaalbaar en milieuvriendelijk alternatief voor traditioneel vervoer. Met hun compacte formaat en gebruiksgemak zijn e-steps ideaal voor korte ritten in stedelijke gebieden. Zorg er echter voor dat u een model kiest dat voldoet aan de wettelijke eisen en dat past bij uw specifieke behoeften en levensstijl.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.