E-Scooter vergelijking: NIU MQI en IVA E-GO S4

E-Scooter vergelijking: NIU MQI en IVA E-GO S4
Door Fast&Furious Scooters
13195 keer bekeken
Tags: Elektrische scooters

Sommige elektrische scooter lijken veel op elkaar. Zo lijkt bijvoorbeeld de NIU MQI+ veel op de IVA E-GO S4, en andersom. Ga je de NIU MQI kopen, of ga je toch voor een IVA E-GO S4? In dit artikel vertellen we je meer over de verschillen en de overeenkomsten.

niu

NIU MQI serie

De NIU MQI serie bestaat uit 4 modellen. 3 daarvan lijken op de IVA E-GO S4. De modelnamen zijn als volgt:

  • NIU MQI M1 (ook wel NIU M1 genoemd)
  • NIU MQI+ (ook wel NIU M+ / Sport genoemd)
  • NIU MQI+ Lite
  • NIU MQI+ GT
     

De MQI M1, MQI+, en MQI+ Lite zijn gebaseerd op hetzelfde model. De NIU MQI+ GT is de vreemde eend in de bijt want dat model wijkt af van de andere 3.

De M1 is een echte eenpersoons scooter. Dit model heeft bijvoorbeeld geen voetsteps voor de passagier. De MQI+ en de MQI+ Lite zijn 2-persoons scooters en hebben wel voetsteps, net als de IVA E-GO S4. De + en de +Lite lijken dus het meest op de E-GO S4 van IVA.

Het verschil tussen de modellen, los van of je er in je eentje of met z’n tweëen op kunt zitten, zit hem in de motor en accu.

De NIU MQI+ GT nemen we verder niet mee in de vergelijking omdat deze niet lijkt op de S4 van IVA.

Bij de IVA E-GO S4 is het gamma aan modellen wat minder verwarrend, en dat scheelt een hoop uitzoekwerk.

Motorvermogen van de NIU scooters

De NIU MQI+ en de MQI+ Lite hebben dezelfde motor, en dat is een 1200 Watt Bosch motor. De NIU MQI M1 heeft een zwaardere motor, namelijk een 1500 Watt Bosch motor. Elk model kun je als bromscooter en snorscooter kopen. Opvallend is eigenlijk dat de 1-persoons M1 een zwaardere motor heeft dan de 2-persoons modellen.

Motorvermogen van de IVA E-GO S4

Ook de IVA E-GO S4 heeft een Bosch motor, maar dan met een vermogen van 1440 Watt. Vergeleken met de de 2-persoons model NIU scooters (de Plus serie), ligt het vermogen van de motor bij de IVA 20% hoger. Op rechte stukken zal je het verschil niet direct merken, maar bij een heuvel op wel. De IVA zal dus in praktijk minder snelheid verliezen.

niu

Verschillen qua accu

Wat alle scooters met elkaar gemeen hebben, en dat geldt zowel voor de IVA als de NIU is dat de ze allemaal beschikken over een Li-ion accu, beter bekend als Lithium. De Lithium accu is eigenlijk het beste soort accu die je maar kunt wensen. Ze laden snel op, en zijn licht van gewicht. Bij beide merken zijn de accu’s uitneembaar waardoor je ook binnenshuis de accu kunt opladen. Qua spanning verschillen de accu’s niet. Qua amperage zitten er wel kleine verschillen in, en voor die verschillen betaal je ook. De accu is een duur onderdeel bij de elektrische scooter, en daardoor valt de IVA E-GO S4 een stuk goedkoper uit, ook al is het verschil qua amperage vrij klein met de NIU MQI M1 en de NIU MQI+.

De capaciteit van de accu is bij de scooters als volgt:

  • IVA E-GO S4 = 48 Volt 26 Ah
  • NIU MQI M1 = 48 Volt 32 Ah
  • NIU MQI+ = 48 Volt 31 Ah
  • NIU MQI+ Lite = 48 Volt 42 Ah

Qua uitbreidingsmogelijkheden kunnen alle scooter modellen (op de M1 na) uitgebreid worden met een extra accu. Hiermee kun je het rijbereik eenvoudig verdubbelen wanneer je 2 accu’s tegelijkertijd gebruikt. Wederom is de 2de accu bij de IVA in verhouding weer een stukje goedkoper.

Wat de laadtijd betreft kun je de accu’s van de IVA en NIU scooters in 4-6 uur opladen.

Eco en Sportstand om energie te besparen

We zien bij de NIU scooters dat er 2 standen aanwezig zijn, welke de Eco stand en de Sport stand genoemd worden. Bij de IVA E-GO S4 zijn er 3 standen aanwezig. Met de standen beperk je in de praktijk de maximum snelheid. De snelheid is namelijk bepalend voor het energieverbruik. Wanneer je bijvoorbeeld met een bromscooter 25km p/u rijdt, dan kun je langer rijden dan dat je 45km p/u rijdt. Fabrikanten geven altijd de meest gunstige specificaties op, en die zijn gebaseerd op 25km p/u. Staat er bij een scooter dat je er 80km mee kunt rijden, dan is dat bij 25km p/u.

niu

Geen middenbok bij de NIU MQI M1

Wat opvalt bij de elektrische NIU MQI M1 scooter is dat er geen middenbok standaard aanwezig is. De MQI M1 beschikt alleen over een zijstandaard. De IVA E-GO S4 beschikt over zowel een middenstandaard (middenbok) als zijstandaard. De zijstandaard is erg handig wanneer je de elektrische scooter even snel wilt parkeren. Bij een stevige wind wil je toch echter de scooter wel op een middenbok zetten, want daardoor is de kans dat de scooter omvalt een stuk kleiner. Een scooter die omvalt loopt vaak veel schade op aan de kappen, en dat is een kostbare reparatie om te herstellen. Voor sommige scooters kun je een valbeugelset aanschaffen, maar voor de NIU kun je die niet kopen. Geen extra bescherm mogelijkheid dus.

Gadgets waarover de elektrische scooters beschikken

Gadgets, we zijn er dol op, en een elektrische scooter moet daar natuurlijk ook over beschikken. Bij gadgets moet je denken aan LED verlichting, een alarm (anti diefstal), cruise control, GPS tracking (bike finder functie), Keyless Go, en een USB aansluiting. Zowel de IVA als NIU beschikken nagenoeg allemaal over dezelfde opties, dus ook een knopje op de afstandsbediening om je scooter tussen andere scooters terug te vinden. Wat de NIU wel heeft, en de IVA niet, is cruise control. Of dit het prijsverschil waard is, en je daarvoor een NIU scooter zou kopen, is de vraag.

Overige verschillen tussen de scooters

De verschillen tussen de NIU en de IVA E-GO S4 zijn verder zeer klein. In feite hebben ze dezelfde opties aan boord, en zien ze er nagenoeg hetzelfde uit. Ze rijden beide uitstekend en zijn beide in nagenoeg evenveel kleuren te bestellen. De achterbrug (achterwielophanging) is bij de IVA gemaakt van titanium, en dat is een ongekend sterk materiaal. Waar deze bij de NIU van is gemaakt konden we helaas nergens terugvinden.

Richtprijzen van de NIU scooters

Richtprijs Merk Model Aant. personen Capaciteit accu
1599 IVA E-GO S4 2 pers 1 accu: 26 Ah
2099 NIU NIU MQI+ Lite 2 pers 1 accu: 42 Ah
2199 IVA E-GO S4 2 pers 2 accu's: 52 Ah
2299 NIU MQI M1 1 pers 1 accu: 32 Ah
2599 NIU MQI+ (M+) 2 pers 1 accu: 31 Ah

Het verschil qua kwaliteit tussen de NIU en IVA is nihil. De NIU komt standaard met een iets sterkere accu. De vraag die je jezelf kunt stellen is of je dit ook het prijsverschil waard vind. Wanneer je kiest voor een IVA en die uitrust met een 2de accu, dan overtref je het rijbereik aanzienlijk van de NIU, en bent dan alsnog niet echt duurder uit. Wat ga jij doen? Ga jij een NIU scooter kopen of een IVA E-GO S4?

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.