DÉ kosten van het scooterrijbewijs

DÉ kosten van het scooterrijbewijs
Door Fast&Furious Scooters
1086 keer bekeken
Tags: Scooter rijbewijs

Wil je met je scooter naar je werk, school of vrienden? Dan moet je eerst je scooterrijbewijs halen. Om een snorfiets, bromfiets of scooter op de openbare weg te mogen besturen, heb je namelijk het rijbewijs AM nodig. In dit artikel bespreken we alle kosten die je kunt verwachten bij het behalen van je scooterrijbewijs en geven we tips om het zo voordelig mogelijk te doen.

Vrijstellingen voor het scooterrijbewijs

Als je al een geldig autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A, A1, A2) hebt, hoef je het rijbewijs AM niet te halen om op een scooter te mogen rijden. Je bent dan automatisch bevoegd om op een snorfiets, bromfiets of scooter te rijden, en je hoeft dus geen apart scooterexamen af te leggen.

scooter zonder rijbewijs

Het scooterrijbewijs halen: de stappen

  1. Theorie-examen: Om je scooterrijbewijs te halen, moet je eerst een theorie-examen doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Je kunt beginnen met de theorie voor het rijbewijs AM vanaf 15,5 jaar oud. Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen, waarvan je er minimaal 44 goed moet beantwoorden om te slagen.

  2. Praktijklessen: Heb je het theorie-examen gehaald? Dan kun je beginnen met praktijklessen, mits je 16 jaar of ouder bent. Je kunt rijlessen volgen bij een rijschool naar keuze. Gemiddeld heb je 4 tot 6 uur rijles nodig.

  3. Praktijkexamen: Wanneer je voldoende praktijkervaring hebt opgedaan, kun je het praktijkexamen afleggen bij het CBR. Zorg ervoor dat je theoriecertificaat nog geldig is, want deze is slechts 18 maanden geldig.

Kostenoverzicht scooterrijbewijs

  • Theorie-examen: €33 (2019)
  • Praktijklessen: €30-40 per uur (kosten verschillen per rijschool)
  • Praktijkexamen: €112 (2019)

Besparen op je scooterrijbewijs

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten van je scooterrijbewijs:

  1. Totaalpakketten: Sommige rijscholen bieden totaalpakketten aan, waarbij je een aantal rijlessen krijgt en het praktijkexamen kunt afleggen. De kosten hiervoor variëren per rijschool, maar liggen gemiddeld rond de €300.

  2. Theoriecursussen: In plaats van zelfstandig de theorie te leren, kun je een theoriecursus volgen. Deze cursussen worden soms aangeboden in combinatie met het theorie-examen en kosten gemiddeld €100.

Rijlessen en praktijkexamen op één dag: Er zijn rijscholen die pakketten aan

bieden waarbij je de rijlessen en het praktijkexamen op één dag kunt plannen. De kosten hiervoor liggen rond de €250. Vaak vinden de rijlessen in de ochtend plaats en het examen in de middag. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je 16 jaar oud zijn en je theoriecertificaat al op zak hebben.

Veelgestelde vragen over de kosten van het scooterrijbewijs

Wat kost een theorie-examen?

In 2019 bedragen de kosten voor het theorie-examen bij het CBR €33. Er kunnen extra kosten zijn als je het examen per post aanvraagt, het examen via je rijschool aanvraagt, of als je extra tijd of begeleiding nodig hebt.

Wat kost een praktijkexamen?

In 2019 bedragen de kosten voor het praktijkexamen bromfiets bij het CBR €112 en het speciale praktijkexamen €126. Daarnaast brengt je rijschool kosten in rekening voor administratie, het gebruik van de les-scooter en de aanwezigheid van de instructeur.

Wat zijn de kosten voor het rijbewijs bij de gemeente?

Gemiddeld kost het aanvragen van je rijbewijs bij de gemeente €39,45. Als je met spoed je rijbewijs nodig hebt, betaal je in 2019 ongeveer €30 extra aan je gemeente.

Conclusie over kosten van een scooterrijbewijs

Het behalen van je scooterrijbewijs is een investering, maar met de juiste voorbereiding en door te kiezen voor voordelige pakketten kun je de kosten binnen de perken houden. Zodra je je scooterrijbewijs op zak hebt, kun je genieten van de vrijheid die het rijden op een scooter je biedt. Veel succes en plezier op de weg!

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.