Zorg ervoor dat je de juiste accu voor je scooter koopt en deze op tijd vervangt om problemen te voorkomen!

Zorg ervoor dat je de juiste accu voor je scooter koopt en deze op tijd vervangt om problemen te voorkomen!
Door Fast&Furious Scooters
3157 keer bekeken
Tags: Onderdelen

Hierop moet je letten bij het aanschaffen van een nieuwe accu voor je scooter

Rijden op een scooter biedt je vrijheid en snelheid, maar je kunt ook zomaar met panne langs de weg komen te staan. Een scooter is een prachtig staaltje technisch vernuft, maar vereist natuurlijk wel het nodige onderhoud. Voor vrijwel alle gebruiksvoorwerpen, maar zeker voor voertuigen, geldt dat ze doorgaans langer mee gaan als je ze in voldoende mate onderhoudt. Los daarvan zul je er niet aan ontkomen om zo nu en dan onderdelen te moeten vervangen. De accu is daar het meest treffende voorbeeld van. Die gaat namelijk veel minder lang mee dan de scooter zelf. Het is slim om je alvast voor te bereiden, zodat je weet welk type accu je moet aanschaffen. Het moment van vervanging komt namelijk bijna altijd op een onverwacht en onhandig moment. 

Verschillende soorten accu’s

Voor een leek lijken alle accu’s wellicht op elkaar, maar vergis je niet! De ene scooteraccu is de andere niet en wanneer je een verkeerde accu aansluit, kan schade ontstaan. Je werkt immers wel met elektrische spanning en dat is altijd oppassen geblazen. Ook zijn er verschillen in de gebruikte techniek. Je kunt dus twee accu’s met hetzelfde vermogen hebben, maar desondanks grote verschillen in de geleverde prestaties noteren. De traditionele loodaccu’s zijn voordeliger in aanschaf, maar de AGM-accu’s die later ontwikkeld zijn, hebben doorgaans een veel langere levensduur. Ze hebben bovendien als voordeel dat je ze in vrijwel elke stand kunt plaatsen, zonder bang te hoeven zijn dat ze gaan lekken.


Gebruiksduur

De gebruiksduur van een accu wordt door diverse factoren bepaald. Je kunt van een accu daarom nooit een standaard gebruiksduur in maanden of jaren aangeven. Wanneer je precies dezelfde accu aanschaft als je buurman, bestaat de kans dat jij er veel langer mee doet dan hij, of omgekeerd. Een belangrijke graadmeter is het aantal keren dat je gebruik maakt van de accu. En denk nu niet dat het verstandig is om de accu niet zo vaak te gebruiken, want het tegendeel is waar. Als je minder kilometers maakt, krijgt de accu ook minder vaak de kans om zich goed op te laden. En juist dat is wat een accu nodig heeft: frequent opladen.

 
Bewaren

Een accu kun je thuis bewaren voor later gebruik. Je zou bijvoorbeeld tijdig een nieuw exemplaar kunnen aanschaffen wanneer je vreest dat de oude het binnenkort gaat begeven. De opslag van een accu luistert echter wel nauw, want anders heb je er na verloop van tijd niets meer aan. Het beste kun je de accu dan eerst laden tot ongeveer veertig procent van de maximum capaciteit. Je plaatst een accu in een koele ruimte, ongeveer 15 graden Celsius. Nooit in een vochtige ruimte en nooit in de kou, want daarvan gaat de gebruiksduur sterk achteruit. Ook is het noodzakelijk om regelmatig de capaciteit van de accu te controleren en bij te laden wanneer dat nodig is. Bedenk hierbij: een nieuwe accu heb je binnen een dag in huis!

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.