Lithium accu’s hebben een gebruiksaanwijzing

Lithium accu’s hebben een gebruiksaanwijzing
Door Fast&Furious Scooters
33570 keer bekeken
Tags: Elektrische scooters

Tegenwoordig is er veel keuze aan elektrische scooters en scootmobielen. Soms zit er een lithium accu standaard in het voertuig, en soms kun je de accu upgraden naar lithium. Lithium accu’s zijn eigenlijk wel de beste keuze omdat ze veel voordelen met zich meebrengen. Denk aan een groter rijbereik en sneller opladen. Toch hebben lithium accu’s wel een gebruiksaanwijzing, en daar vertellen we meer over in ons blog.

Accu opladen in het voertuig en daarbuiten

Met de meegeleverde oplader kun je de accu die in het voertuig zit opladen. Sommige modellen hebben een uitneembare accu. Dit betekent dat je de accu ook buiten het voertuig kunt opladen. Het voordeel hiervan is dat je ook de accu kunt opladen op iedere gewenste plek. Dit kan handig zijn wanneer je escooter, scootmobiel, of step, in de schuur staat, maar je daar geen stopcontact hebt.

acculader elektrische scooter

Accu lader aansluiten op de accu

De standaardregel is dat je eerst de acculader aansluit op de accu of op je escooter of elektrische scootmobiel, en daarna pas de stekker in het stopcontact steekt. Daarmee voorkom je een vonkoverslag tussen de stekker van de oplader en de connector op de accu of van het voertuig zelf. De vonkoverslag kan de contactpunten beschadigen wat invloed heeft op de levensduur en veiligheid.

Eerst de lader aansluiten dus, en dan pas de stekker in het stopcontact.

Bij het loskoppelen van de acculader werk je in de omgekeerde volgorde. Dat betekent dat je, nadat de accu helemaal vol is, de stekker uit het stopcontact haalt, en dat pas de stekker verwijderd uit de accu of uit het voertuig zelf.

Mocht je de uitneembare accu buiten het voertuig willen opladen, dan wordt het tevens aangeraden om alvorens je de lader aankoppelt, de schakelaar op de accu (indien aanwezig) op de uit-stand te zetten.

Plaats je de uitneembare accu terug in het voertuig, dan zet je na het aankoppelen van de accu de schakelaar weer pas op de aan-stand.

laadaansluiting accu escooter

Laad de accu altijd helemaal vol, ook tussendoor

Om de levensduur en het uithoudingsvermogen van de accu optimaal te houden, wordt het aanbevolen om de accu altijd volledig op te laden na gebruik. Heb je een flink stuk gereden en geeft de accu nog maar 50% aan, dan is het verstandig om de accu weer helemaal op te laden, voordat je hem in de schuur parkeert.

Bij het eerste gebruik 4x opladen en ontladen

Koop je een nieuwe estep, scootmobiel, of escooter met een lithium accu, dan moet je de eerste 4 keer de accu helemaal opladen, en volgens meegeleverd schema ontladen. Dit schema krijg je bij aflevering maar je kunt hem ook hier downloaden.

nieuwe escooters fast furious

Je elektrische voertuig voor langere tijd stil laten staan

Wordt het te koud om nog op je escooter, of andere elektrische voertuig met lithium accu buiten rond te rijden? Dan staat hij waarschijnlijk voor een langere periode in de schuur. In dat geval laad je de accu op tot 60 tot 70%. Om de 4 tot 6 weken controleer je of de accu opnieuw bijgeladen moet worden tot 60-70%. Dit is het beste voor je lithium accu.

Lithium accu’s presteren minder goed bij kou

Ga je je elektrische voertuig met lithium accu ook tijdens koude dagen gebruiken, dan kun je het beste de accu(s) op kamertemperatuur bewaren, mits ze uitneembaar zijn natuurlijk. Zo blijven de cellen in de accu actief en kun je de volle capaciteit benutten. Het beste is dus je escooter buiten te parkeren of in de schuur, en de accu binnen te bewaren. De accu houdt je dan 100% vol. Zodra je wilt gaan rijden, dan plaats je de volle accu (op kamertemperatuur) in je escooter (of ander elektrische voertuig), en gaat daarna pas rijden. Laat je de accu in de kou, dan bestaat de kans dat je minder kilometers haalt op een acculading. Heb je een inpandige garage die niet koud wordt, dan kun je het verhaal hierboven negeren.

Belangrijke onderhoudstip

laadstekker escooter accuEscooters hebben nagenoeg geen onderhoud nodig. Tegenwoordig zijn alle elektrische voertuigen waaronder esteps, elektrische driewielers, elektrische vierwielers, en elektrische scootmobielen uitgerust met een onderhoudsvrije motor. Wat het onderhoud betreft hoef je voornamelijk te letten op de staat van de banden en remmen. Een onderhoudsbeurt is zeker geen overbodige luxe want alle bouten en moeren, en bewegende delen worden dan opnieuw gecontroleerd, afgesteld, en ingevet. Omdat het motorblok elektrisch is, bespaar je met een elektrisch voertuig dus flink op de onderhoudskosten.

Mocht je jouw elektrische voertuig met lithium accu een onderhoudsbeurt laten geven, zorg er dan voor dat je ook de oplader meeneemt die bij het voertuig hoort. De oplader heeft namelijk ook een onderhoudsbeurt nodig. De oplaadstekker moet namelijk worden ingevet met contactvet om ervoor te zorgen dat de contacten volledig contact maken met de accu of lader aansluiting op je escooter/scootmobiel/estep. Gebruik je jouw voertuig veelvuldig, en laad je hem iedere dag op omdat je heel wat kilometers wekelijks aflegt, dan is het verstandig om zelf een contactspray of contactvet in huis te halen. De handeling is zeer eenvoudig. Je brengt wat contactspray aan op de contactpunten van de connector (oplaad stekker), en that’s it!

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.