Scooters worden snelst duurzaam van alle voertuigen

Scooters worden snelst duurzaam van alle voertuigen
Door Fast&Furious Scooters
790 keer bekeken
Tags: Nieuws

Uit de verkoopanalyse van de RAI Vereniging (Rijwiel- en Automobielindustrie) voor 2022 blijkt dat scooters het snelst verduurzamen van alle voertuigen. In de afgelopen twee jaar is het aandeel elektrische brom- en snorfietsen in de nieuwverkoop meer dan verdubbeld tot de helft van de totale verkoop. In 2020 lag dit percentage nog rond de 20%. Vorig jaar bedroeg dit aandeel onder bromfietsen maar liefst 45% en onder snorfietsen zelfs 48%.

De elektrificatie van de scootermarkt ligt daarmee ver voor op de markt voor personenauto's, bestelauto's of motorfietsen. Het aandeel volledig elektrisch in de nieuwverkoop van auto's bedraagt gemiddeld 23%. Sectiemanager RAI Vereniging scooters Martijn van Eikenhorst: "We verwachten dat de elektrificatie van scooters de komende jaren verder zal toenemen."

Ondanks een toename in het aantal nieuw verkochte bromfietsen, is het totale aantal scooters door de invoering van de helmplicht voor snorfietsen in 2022 met 16% gedaald. Het totaal kwam uit op 62.330 nieuw verkochte scooters.

Scootermarkt kent grote jaarlijkse verkoopschommelingen

De markt voor nieuwe brom- en snorfietsen kenmerkt zich door aanzienlijke jaarlijkse fluctuaties. In het coronajaar 2020 verkochten scooters uitzonderlijk goed. Met 62.294 verkochte nieuwe scooters eindigde de markt maar liefst 62% hoger dan in 2019. In 2021 nam de verkoop van snorfietsen echter sterk af.

De markt kwam dat jaar 20% lager uit dan 2020. De voornaamste redenen voor deze daling waren de aankondiging van een helmplicht voor snorfietsen en leveringsproblemen uit Azië vanwege de coronacrisis. De daling van snorfietsen zette zich voort in 2022, met 29.526 nieuw verkochte voertuigen, een daling van maar liefst 41% ten opzichte van 2021.

In 2022 meer bromfietsen verkocht

Met 32.804 nieuw verkochte exemplaren kwamen bromfietsen in 2022 meer dan een derde hoger uit dan in 2021. Uiteindelijk daalde de totale verkoop van scooters met 16% in 2022 en kwam uit op 62.330 nieuw verkochte scooters.

Verkoop in zakelijke markt: 89% elektrische scooters

De verkoop van scooters in de zakelijke markt daalde vorig jaar licht ten opzichte van 2021; het marktaandeel ging van 20% naar 18%.Door de helmplicht voor snorfietsen per 2023 nam de verkoop van snorfietsen sterk af, de verkoop daalde met acht procentpunt van 21% naar 13%. Het marktaandeel van de zakelijke markt in de verkoop van bromfietsen steeg licht van 18% naar 22%. In de zakelijke markt worden vrijwel uitsluitend nog elektrische scooters verkocht. In 2022 steeg het aandeel van de elektrische scooters in deze markt naar 89%.

De scootermarkt is dus volop in beweging en de trend richting elektrische scooters zet zich gestaag voort. Met de toenemende vraag naar duurzame mobiliteitsoplossingen, lijkt de scootersector een belangrijke rol te spelen in de transitie naar een groenere toekomst.

In een snel veranderende wereld, waar duurzaamheid en mobiliteit steeds belangrijker worden, blijft het interessant om de ontwikkelingen op de scootermarkt op de voet te volgen. We zullen de komende jaren zeker meer innovaties en groei in de verkoop van elektrische scooters zien, en wie weet welke andere vormen van duurzame mobiliteit er nog in het verschiet liggen.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.