Helmplicht voor snorscooter en snorfiets een feit!

Helmplicht voor snorscooter en snorfiets een feit!
Door Fast&Furious Scooters
54061 keer bekeken
Tags: Scooter wetgeving

Heb je een blauwe plaat dan moet je binnenkort een helm gaan dragen. De helmplicht komt eraan en dat is nu een feit. Helaas kunnen we daar nu niet meer omheen. Het heeft lang geduurd voordat de helmplicht van kracht werd maar nu is het dan eindelijk zo ver. Per 1 januari 2023 is het dragen van een helm bij snorfietsen en snorscooters verplicht. Ook met een blauwe plaat moet je dus een helm dragen. In dit artikel gaan we dieper in op welke helm je dan moet dragen, wat er veranderd qua regelgeving, en wat er bij komt kijken om je snorscooter legaal op te voeren (ombouwen) naar 45km. Mocht je een nieuwe scooter willen gaan kopen, dan hebben we nog een speciale tip voor je want er zijn ook scooters welke vrijgesteld zijn van de helmplicht!

Welke helm moet je dragen bij een snorfiets of snorscooter?

Het dragen van een helm bij een 25km per uur snorfiets/snorscooter is verplicht. Gelukkig hoef je niet perse de bromfietshelm te dragen want een speed-pedelec helm (fietsershelm) mag namelijk ook. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de speed pedelec helm zelfs veiliger is.

Wat is het verschil tussen een bromfietshelm en een speed-pedelec helm?

De bromfietshelm heb je in verschillende uitvoeringen. Zo is er een integraalhelm, de systeemhelm, en de jethelm. Allemaal voldoen ze aan de eisen maar zien ze er alleen iets anders uit.

De verschillen in het kort:

  • Integraalhelm: vast kinstuk
  • Jethelm: geen kinstuk
  • Systeemhelm: kinstuk wat je omhoog en omlaag kunt doen

brommerhelm fietshelm verschil

De speed-pedelechelm welke ook wel fietsershelm wordt genoemd heeft geen kinstuk. De meeste speed pedelec helmen hebben bovendien geen bescherming voor de oren en dat biedt een groot voordeel. Wellicht kunnen ze hierdoor wat minder bescherming bieden, maar tegelijkertijd hoor je jouw omgeving veel beter omdat je oren niet afgesloten zijn door de helm. Bij de speedpedelec helm wordt in de meeste gevallen slechts de bovenkant van het hoofd beschermd, en weegt de fietsers helm een stuk lichter.

Welke verkeersregels veranderen er voor het blauwe kenteken?

Nu zou je denken dat de verkeersregels ook veranderen nu de helmplicht voor de blauwe kentekenplaat ingaat, maar op dat vlak blijft alles hetzelfde. Je mag dus nog steeds op het fietspad komen zoals daarvoor. Alleen in Amsterdam (binnen de ring A10) en Utrecht moeten de blauwe platen de weg op. Het verschil met nu en straks is dat je alleen een helm moet dragen wanneer je een blauwe plaat achterop je brommer hebt zitten.

Snorscooter laten ombouwen naar bromscooter

rdw ombouwen snor scooter

Heb je een snorscooter of snorfiets in bezit maar wil je straks geen helm op bij een snelheid van 25 kilometer per uur die bij de blauwe plaat hoort, dan is er gelukkig wel een oplossing! Je kunt namelijk je snorscooter laten ombouwen naar bromscooter. Je 25km p/u scooter kun je laten opvoeren naar 45km p/u en hem bij de RDW laten omkeuren naar bromscooter. Hierbij wissel je de blauwe plaat om voor een gele plaat. Zodoende kun je dan alsnog meer plezier uit je scooter halen.

Scooters zonder rijbewijs en zonder helmplicht

Wist je dat er ook scooters zijn waarvoor geen rijbewijs nodig is en waarbij je straks ook geen helm hoeft te dragen? We hebben het hier over scootmobielen en gehandicaptenvoertuigen. Nu denk je waarschijnlijk meteen van :”Daar wil ik echt niet op gezien worden”, maar… dan ken jij de Nipponia Pride nog niet!

fatbikes alternatief voor snorfietsDe Nipponia Pride is een elektrische 3 wiel scooter die vanwege zijn specificaties onder de scootmobiel regels valt. Hij ziet eruit als een normale sportieve scooter maar beschikt dan over 2 achterwielen. Hij is super vlot, en haalt moeiteloos 25km per uur! En met het grootste Lithium accupakket kun je zelfs een afstand van 150 kilometer rijden. ZIEN = KOPEN!

Scootmobielen, waar de Nipponia Pride ook onder valt zijn vrijgesteld van de helmplicht. Je moet wel minimaal 16 jaar oud zijn om hierop te mogen rijden, én een rijbewijs heb je niet eens nodig. Zelfs een helm dragen is niet verplicht op deze scooter!

Ook de Move V28 is een driewielscooter die onder de scootmobiel regels valt. Dit model heb je vast al meer voorbij zien komen met zijn 2 voorwielen. Ook voor de Move geldt geen helmplicht of rijbewijs.

Naast de Pride hebben wij nog meer scootmobielen die interessant voor je kunnen zijn. Wij hebben namelijk nog meer modellen in het assortiment zitten die veel op een normale scooter lijken. Wij hebben zelfs een auto zonder rijbewijs!

Een scooter zonder rijbewijs kopen kan ook in termijnen!

Bij ons kun je een scootmobiel (scooter zonder rijbewijs/helm) ook kopen en betalen in termijnen. Hiervoor hebben wij 2 oplossingen. De eerste oplossing is betalen met IN3. Via IN3 kun je de scooter betalen in 3 termijnen. Het eerste termijn betaal je meteen tijdens het bestellen, en binnen 30- en 60 dagen betaal je het 2de en 3de termijn.

De 2de oplossing voor betalen in termijnen is door de scooter te leasen. Met leasen kun je het aankoopbedrag spreiden over 12, 18, 24, 36, 48, 60, of zelfs 72 termijnen. Hoe meer termijnen je kiest, hoe goedkoper je least. Zo kun je voor 2 tientjes in de maand bij ons al een scooter leasen! Bij iedere scooter zie je direct wat hij kost in de lease, dus kijk zeker even rond in onze online shop.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.