Scooter rijden zonder rijbewijs

Scooter rijden zonder rijbewijs
Door Fast&Furious Scooters geplaatst op 17-04-2023 UPDATE 21-03-2024 om 19:14:37
39318 keer bekeken
Tags: Scooter rijbewijs

Normaal heb je voor een brommer of scooter in Nederland een rijbewijs nodig, en dat is het rijbewijs AM. Mocht je een autorijbewijs hebben (rijbewijs B) dan krijg je automatisch AM erbij. Maar je kunt ook op een ‘speciale’ scooter rijden zonder rijbewijs, en daarover gaan we je alles hieronder vertellen!

scooter zonder rijbewijs rijden

Wetgeving omtrent rijden zonder rijbewijs op een scooter

Als eerst vertellen we hoe de wetgeving omgaat met het rijden op een scooter zonder rijbewijs. Een scooter rijbewijs (AM) is vereist bij het besturen van een normale benzine scooter of elektrische scooter, maar ook bij een brommer, en daarbij maakt het niet uit of het een 25 km/u snorfiets is of een 45 km/u bromfiets.

De gevolgen van rijden zonder rijbewijs en wanneer je wordt aangehouden zijn serieus. Er gelden sancties voor scooter rijden zonder rijbewijs. Dat betekent dus dat je een boete krijgt, en een flinke ook.

De boete voor geen rijbewijs hebben terwijl je op een scooter rijdt kost in 2024 een €270,- euro. Dat is een heel hoog bedrag. Het heeft er mee te maken dat wanneer je een aanrijding veroorzaakt, je niet verzekerd bent, al is het voertuig zelf wel verzekerd. Zonder rijbewijs vorm je een groot risico en daarvoor krijg je een hoge boete.

Maar er is ook een scooter zonder rijbewijs waarop je wel mag rijden, en dat is de Nipponia Pride.

Rijden zonder rijbewijs op de Nipponia Pride

Eigenlijk is het krom dat je wel op een ebike mag rijden die 25 km per uur kan en daarvoor geen rijbewijs nodig hebt, en voor een snorscooter wel die maximaal 25 km per uur kan. Zelfs een helm is niet verplicht bij ebikes en bij snorfietsen tegenwoordig wel. Maar we denken met je mee!

Er zijn ook alternatieven voor scooter rijden zonder rijbewijs en dat je toch een echte scooter rijdt! De Nipponia Pride is namelijk een elektrische scooter zonder rijbewijs, in een sportief jasje die 25 km per uur gaat, en je hoeft daar geen helm op te dragen!

De Nipponia Pride is een legale scooter zonder rijbewijs omdat hij 3 wielen heeft, en daardoor valt hij in de categorie scootmobiel. Voor scootmobielen is geen rijbewijs nodig of helm.

Hoe zitten de scootmobiel regels in elkaar?

De Nipponia Pride is een scootmobiel. De regels voor scootmobielen zijn bijna hetzelfde als voor de elektrische fiets. Je hebt geen rijbewijs nodig, geen helm, en iedereen mag erop rijden.

Het verschil met de ebike is dat je bij een scootmobiel minimaal 16 jaar oud moet zijn om hem te mogen besturen wanneer hij sneller rijdt dan 10 km/u. De Nipponia Pride haalt 25 km/u dus 16 jaar is de minimum leeftijd.

Maar het wordt nog leuker! De scootmobiel heeft geen eigen kentekenplaat, wordt niet tenaamgesteld, en mag zelfs op de stoep rijden tot 6 km per uur. Met een scootmobiel mag je ook op het voetpad, fietspad (of bromfietspad) en zelfs op de rijbaan komen. Uiteraard moet je je wel aan de verkeersregels houden, dus verkeersborden en verkeerslichten gelden ook voor jou.

Je kunt de Pride scooter van Nipponia dus zien als een snorscooter zonder rijbewijs waarmee je er nog wat extra uitzonderingen bij krijgt waaronder rijden op de stoep.

Wat zijn de kenmerken van de Nipponia Pride scooter zonder rijbewijs?

De Nipponia Pride is een heel sportieve scooter om te zien. Niet alleen vanwege zijn strakke lijnenspel, maar ook vanwege de contrasterende rode accenten en beugelset. De accenten vind je bijvoorbeeld terug in de zwarte sportvelgen doordat ze afgewerkt zijn met een rode velgrand, maar ook in de rood gekleurde remklauw en het rode stiksel op het zadel.

Fraaie led verlichting

Aan de voorkant is indrukwekkende en sportieve verlichting aangebracht waaronder LED dagrijverlicting en LED knipperlichten.

Geschikt voor 2 personen

De Pride is een echte 2-zitter en biedt dus ruimte aan 2 personen. Achterop zit je ook als koning want de chromen beugelset biedt tegelijkertijd uitklapbare voetsteps waar je lekker achterop kunt zitten. De bagagekoffer aan de achterkant krijg je er gratis bij in kleur van de scooter. Deze biedt tevens een steun in de rug voor de passagier.

Krachtige onderhoudsvrije elektromotor

Doordat de Nipponia Pride helemaal elektrisch is, een onderhoudsvrije motor heeft, en uitgerust is met cardan aandrijving, is hij beresterk. Een steile helling beklimmen doet hij probleemloos. En ook een topsnelheid halen van 25 kilometer per uur doet hij verrassend snel.

Rijbereik tot 150 kilometer

Qua accu opties heb je veel keuze. Je kunt kiezen voor de standaard gel accu’s maar dit ook uitbreiden naar een lithium accu pakket met een langere levensduur en een maximaal bereik tot 150 kilometer. Opladen gaat bovendien een stuk sneller met lithium dan bij gel-accu’s. Denk maar aan je telefoon, die beschikt ook over een lithium batterij.

USB aansluiting

Over de telefoon gesproken is deze elektrische 3-wiel scooter zonder rijbewijs ook voorzien van een USB aansluiting. Je kunt tijdens het rijden je telefoon opladen en met een telefoonhouder op het stuur die optioneel verkrijgbaar is, kun je eenvoudig je telefoon als navigatie inzetten of je muziek vanaf het stuur bedienen.

Geen helm, geen rijbewijs, geen tenaamstelling

Doordat de Nipponia Pride 3 wielen heeft, 1 voor en 2 achter, valt hij in de categorie scootmobielen. Daarvoor is dus geen helm, rijbewijs, of tenaamstelling voor nodig. Hij heeft geen vaste kentekenplaat en staat dus ook niet op naam geregistreerd. Iedereen kan er op rijden en het voordeel van 2 achterwielen is dat je nooit een voet aan de grond hoeft te zetten wat bij tweewielers wel moet, anders val je om. De Pride is dus ook ideaal voor mensen die evenwichtsproblemen hebben of een beperking.

Super stabiel en veilig

Je kunt stellen dat de Nipponia Pride ook een stuk veiliger is dan een normale scooter. Los van het feit dat hij over 3 remmen beschikt, kun je ook niet omvallen of onderuit gaan met de scooter. Bij glad weer kun je dus gerust de bocht nemen. Hij blijft altijd stabiel op zijn ‘pootjes’ staan vanwege de dubbele achterwielen.

Scooter zonder rijbewijs kopen

Vandaag heb je geluk! Je kunt namelijk de Nipponia Pride scooter zonder rijbewijs kopen voor een scherpe actieprijs. Hij is namelijk in de aanbieding!

Afrekenen kan op verschillende manieren. Zo kun je hem direct betalen met iDEAL, maar ook in termijnen betalen. Ook rijklaar thuisbezorgen behoort tot de mogelijkheden.

Nipponia Pride leasen

Wil je deze stoere en sportieve scooter in termijnen betalen, dan kun je de Nipponia Pride leasen. Kies je voor leasen, dan betaal je het aankoopbedrag maandelijks af. Bij het leasen kun je ook het onderhoud onderbrengen of upgrades zoals een groter accupakket, een telefoonhouder, of iets anders. Je krijgt dan voor een vast bedrag per maand een mooie scooter waarop je zonder helm en zonder rijbewijs kunt rijden die toch 25 km per uur haalt!

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.