Auto of brommobiel zonder rijbewijs - 45 km auto Rijbewijsvrije!

Auto of brommobiel zonder rijbewijs - 45 km auto Rijbewijsvrije!
Door Fast&Furious Scooters geplaatst op 10-01-2024 UPDATE 19-03-2024 om 18:54:42
37344 keer bekeken
Tags: Brommobielen

Wanneer je geen rijbewijs hebt, dan kun je toch auto zonder rijbewijs rijden. Er zijn namelijk kleine auto’s waarvoor geen rijbewijs nodig is, ook geen rijbewijs AM welke voor de scooter/brommer is. Kortom kun je dus ook een auto zonder rijbewijs kopen want voor een scootmobiel auto hoef je alleen 16 jaar of ouder te zijn. Hoe dat precies zit lees je hieronder.

Auto rijden zonder rijbewijs

Normaal gesproken heb je een rijbewijs nodig om in een auto te rijden. Welk rijbewijs hiervoor nodig is hangt af van de snelheid die de auto kan rijden. Voor een auto die tot 45 kilometer per uur kan rijden, is een bromfiets rijbewijs voor nodig (AM), en voor alles wat sneller gaat dan 45, daar is een autorijbewijs (B) voor nodig.

Een auto wordt trouwens gezien als een overdekt voertuig met een rond stuur en 4 wielen, maar er zijn ook driewielers op de markt waarvoor hetzelfde geldt.

Maar toch is er een uitzondering waarvoor geen rijbewijs nodig is, geen AM, geen B, of wat dan ook. We hebben het hier over een scootmobiel auto. Voor een scootmobiel, overdekt of niet, is namelijk geen rijbewijs nodig. Wanneer een scootmobiel het model heeft van een auto, en niet breder en langer is dan is toegestaan, dan is hiervoor geen rijbewijs nodig en mag je daar gewoon mee rijden. Cantas zijn bekende micro cars waar je dat papiertje bijvoorbeeld dus niet voor nodig hebt.

Auto Zonder Rijbewijs Kopen - Rijbwijsvrije voertuigen

Wat zijn de afmetingen van een scootmobiel (auto)?

Op de website van de rijksoverheid kun je de regels voor een gehandicaptenvoertuig met motor teruglezen, en daarop staat dat een gehandicaptenvoertuig met motor, gesloten of niet, waar de overdekte scootmobiel auto (microcar) ook onder valt, niet breder dan 1,10 meter mag zijn, en niet sneller dan 45 km per uur mag rijden. De maximale lengte mag niet groter zijn dan 3,50 meter, en dat zijn de elektrische auto’s geen van allen.

Een scootmobiel oftewel een gehandicaptenvoertuig met motor mag je zonder rijbewijs rijden, en ook in de vorm van een auto wanneer hij de afmetingen en snelheid niet overschrijdt. Zelfs een helm dragen is niet nodig of verplicht.

Bij de brommobielen ben je natuurlijk ook niet verplicht een helm te dragen omdat het een overdekt voertuig is. Bovendien kun je vaak dezelfde elektrische auto kopen en kiezen tussen een scootmobiel of brommobiel versie.

Hoe zit het met de verkeersregels voor een auto zonder rijbewijs?

Omdat je deelneemt aan het verkeer met een (elektrische) auto zonder rijbewijs, moet je de algemene verkeersregels volgen waar verkeersborden en stoplichten onder vallen. Maar omdat scootmobielen speciale vervoermiddelen zijn, mag je ermee wel op de stoep rijden, op het voetpad, op het fietspad, op het bromfietspad en op de rijbaan. Parkeren op de stoep mag ook, zolang je geen obstakel vormt voor de omgeving.

Waar je niet mag rijden met een (gesloten) scootmobiel, is op autowegen (80 km p/u) of autosnelwegen.

Met een brommobiel mag je niet op het fietspad komen, niet op het bromfietspad, niet op de stoep, niet op de autoweg en ook niet op de snelweg. Daar zijn dus iets meer beperkingen voor.

Hoe zit het met de wegenbelasting en verzekering van een microcar?

Voor een microcar, of dit nu een brommobiel of scootmobiel is, betaal je geen wegenbelasting. Wel is een WA verzekering voor beide minimaal verplicht. Deze kun je uiteraard naar eigen voorkeur ook upgraden naar bijvoorbeeld All Risk waarbij schade aan het eigen voertuig ook vergoed wordt. De verzekeringsmaatschappij kan je daar meer over vertellen net als de premie, want dat verschilt van persoon tot persoon. Een auto scootmobiel biedt dus veel extra voordelen ten opzichte van een normale auto waar je wel wegenbelasting voor betaalt en een rijbewijs voor nodig hebt.

Brommobielen Zonder Rijbewijs kopen

Met een overdekte scootmobiel ben je wel een stuk goedkoper uit dan met een brommobiel qua verzekering. Je bent snel 3x goedkoper uit en dat maakt een scootmobiel auto zonder rijbewijs kopen een heel stuk aantrekkelijker.

Is een brommobiel niet hetzelfde als een scootmobiel?

Een brommobiel en een scootmobiel zijn niet hetzelfde, althans op papier. Wanneer een voertuig wordt ingevoerd en het een typegoedkeuring moet krijgen (bij de RDW), dan moet er opgegeven worden wat voor soort voertuig het is. Is dat een brommobiel of een scootmobiel? Wanneer het een scootmobiel betreft dan moet het voertuig aan andere voorwaarden voldoen dan een brommobiel. Technisch kunnen de voertuigen identiek aan elkaar zijn, maar het is maar net voor welke doelgroep het voertuig bedoelt is. Daarom worden veel modellen zowel als brommobiel als gehandicaptenvoertuig verkocht.

De belangrijkste kenmerken van een scootmobiel is de breedte, en dat is maximaal 110 cm. Maar het grootste verschil met een brommobiel is dat je voor een scootmobiel geen AM rijbewijs nodig hebt.

Voordelen van een auto zonder rijbewijs

Met een auto zonder rijbewijs kun je, indien er voldoende ruimte voor is, ook passagiers meenemen. Zo zijn de Move E3, E4, en Vigorous 8 allemaal voorzien van een achterbank waar je 1 tot 2 personen plaats kunt laten nemen. Dat betekent dat je toch met je vrienden of gezinsleden op pad kunt zonder rijbewijs te hebben.

Het voordeel van een auto, oftewel gesloten voertuig is, dat je warm en droog kunt rijden van A naar B tijdens koude en natte dagen. Gemiddeld regent het 192 dagen per jaar in Nederland en dan is het wel heel comfortabel om van de luxe te profiteren die een microcar biedt.

Luxe auto zonder rijbewijs kopen

Tegenwoordig kun je probleemloos een luxe elektrische auto zonder rijbewijs kopen. De keuze is reuze en je kunt ze zelfs online bestellen. Er zijn verschillende modellen waaruit je kunt kiezen waar je alleen 16 jaar oud voor hoeft te zijn minimaal, en geen rijbewijs voor nodig hebt. Kies je voor de brommobiel, dan moet je beschikken over een AM rijbewijs. Deze wordt tevens tenaamgesteld.

Hieronder lichten we een paar modellen uit die zowel als gesloten scootmobiel als brommobiel verkrijgbaar zijn.

Move E3 - 3 wiel auto

De Move E3 is een scootmobiel auto zonder rijbewijs met 3 wielen. Aan de voorkant 1 wiel, en achter 2. Hierdoor is de draaicirkel net iets korter dan bij vierwielers. De E3 is een ultramodern gehandicaptenvoertuig dat over alle denkbare luxe beschikt. Denk aan ruitenwissers met sproei installatie, verwarming en verkoeling, een achteruitrijcamera, een touchscreen beeldscherm, audio met bluetooth, een dakraam, en ga zo maar door.

Move E4 - 4 wiel auto

Wil je iets meer stabiliteit, dan kun je ook kiezen voor de Move E4 auto. Deze microcar zonder rijbewijs is nagenoeg hetzelfde als de E3 hierboven, maar dan voorzien van 4 wielen. Dit model lijkt op een echte auto en rijdt ook als een echte auto. Je hebt bij vierwielers namelijk een rond stuur terwijl bij driewiel auto scootmobielen een scooter stuur aanwezig is. Bovendien kun je de E4 ook uitrusten met een AIRCO!

Move Vigourous 8 - 4 wiel auto

Ook de Move virgourous 8 is een microcar waarvoor je geen rijbewijs nodig hebt (mits je voor de brommobiel versie kiest), en ook dit model beschikt net als een echte auto over 4 wielen en een rond stuur. De Vigorous 8 is zeker net zo luxe als de E4. Een airco is hier helaas niet mogelijk op, maar doordat je het dakraam en het achterraam kunt openzetten, net als de elektrische ramen, kun je toch van een koele rijwind profiteren tijdens warme dagen. En voor de koude dagen is er natuurlijk verwarming.

MOVE Vigorous 8 en MOVE E4 - Kenmerken en Opties.

Auto zonder rijbewijs kopen

Bij ons kun je heel gemakkelijk een auto zonder rijbewijs kopen en voor je deur laten afleveren. Via onze webshop kun je het model naar keuze eenvoudig samenstellen van kleur tot accupakket. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een lithium accupakket waarmee je nog meer kilometers mee kunt afleggen.

Betalen kan op verschillende manieren. Je kunt je nieuwe elektrische auto zonder rijbewijs bijvoorbeeld betalen met IDeal, maar je kunt hem ook leasen en zodoende in termijnen afbetalen. Zo heb je voor een vast maandbedrag een nieuwe luxe auto voor de deur staan waarvoor je geen rijbewijs nodig hebt of wegenbelasting hoeft te betalen. Lees ook eens de beste voertuigen zonder rijbewijs.

Q: Wat is een 45 km auto en kan ik deze zonder autorijbewijs besturen?

A: Een 45 km auto, ook wel brommobiel genoemd, is een compact voertuig dat een snelheid van 45 km per uur kan bereiken. Om deze auto te besturen is geen autorijbewijs nodig, maar wel een AM-rijbewijs dat je vanaf 16 jaar mag halen. Het is dus een voertuig dat je zonder rijbewijs mag besturen.

Wat is een brommobiel zonder rijbewijs en hoe werkt dit?

Een brommobiel zonder rijbewijs is een voertuig dat je met een bromfietsrijbewijs mag besturen. Deze brommobielen hebben een maximale snelheid van 45 km per uur en kunnen op wegen rijden waar auto's tot deze snelheid zijn toegestaan. Om een brommobiel te besturen, heb je dus geen autorijbewijs nodig.

Wat zijn de regels voor 45 km auto's op de weg?

45 km auto's mogen op de meeste autowegen en autosnelwegen rijden, maar zijn uitgesloten van sommige wegen waar een minimumsnelheid van 80 km per uur geldt. Ondanks hun maximale snelheid van 45 km per uur, zijn ze een goede optie om mobiel te blijven.

Wat zijn de mogelijkheden van een elektrische brommobiel?

Een elektrische brommobiel biedt veel voordelen, waaronder een stillere motor en lagere onderhoudskosten. Bovendien zijn ze milieuvriendelijker omdat ze geen schadelijke uitlaatgassen produceren.

Is het mogelijk om een luxe elektrische 45 km auto te leasen?

Ja, er zijn veel leaseaanbiedingen voor luxe elektrische 45 km auto's beschikbaar. Deze auto's zijn vaak voorzien van moderne functies zoals navigatie, airconditioning en soms zelfs een achteruitrijcamera.

Wat zijn gesloten scootmobielen en wat zijn de voordelen ervan?

Gesloten scootmobielen lijken op 45 km auto's, maar ze worden aangemerkt als gehandicaptenvoertuigen. Het belangrijkste voordeel is dat ze je in staat stellen om in weer en wind mobiel te blijven zonder autorijbewijs. Bovendien kunnen ze meestal op de stoep en op het fietspad rijden.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.