Grote dip scooterverkopen in maart 2023

Grote dip scooterverkopen in maart 2023
Door Fast&Furious Scooters
1925 keer bekeken
Tags: Nieuws

De Scooterverkoop in Maart 2023

In maart 2023 werd de scooterverkoopmarkt in Nederland geconfronteerd met een aanzienlijke dip. Deze daling was het resultaat van een combinatie van factoren, waaronder ongunstige weersomstandigheden, de invoering van de helmplicht voor snorscooters en een afname van de verkoop aan deelbedrijven. De snorscooters werden het zwaarst getroffen, met een verkoopdaling van maar liefst 78% in vergelijking met een gemiddelde daling van 55% in de voorgaande maanden.

Het weer speelde een grote rol in deze daling. Maart 2023 was een bijzonder regenachtige en stormachtige maand, wat het rijden op een scooter minder aantrekkelijk maakte. Daarnaast was de invoering van de helmplicht voor snorscooters een belangrijke factor. Deze nieuwe regelgeving heeft veel potentiële kopers doen twijfelen, waardoor ze hun aankoop hebben uitgesteld of zelfs hebben afgezien van de aankoop van een scooter.

De afname van de verkoop aan deelbedrijven heeft ook bijgedragen aan de daling van de scooterverkoop. Deze bedrijven, die scooters aanbieden voor kortetermijnverhuur in stedelijke gebieden, hebben hun vloot niet uitgebreid of vernieuwd, wat heeft geleid tot een afname van de totale scooterverkoop.

Bromfietsverkoop: De Winnaars en Verliezers

De bromfietsverkoop zag een daling van 18,8%. Ondanks deze marktdaling wisten enkele merken zich goed staande te houden. La Souris nam de leiding met 836 verkochte bromfietsen in het eerste kwartaal, gevolgd door SYM en Piaggio met respectievelijk 608 en 511 verkochte bromscooters. Vespa en Stromer's Speed Pedelec maakten de top vijf compleet met respectievelijk 511 en 445 verkochte eenheden.

Ondanks de algemene daling in de bromfietsverkoop, waren er enkele merken die zich wisten te onderscheiden. La Souris, bijvoorbeeld, heeft zichzelf gepositioneerd als een betrouwbaar en betaalbaar merk, wat heeft bijgedragen aan hun sterke verkoopcijfers. SYM en Piaggio hebben ook indrukwekkende verkoopcijfers laten zien, ondanks de uitdagende marktomstandigheden.

Het is ook interessant om op te merken dat Vespa en Stromer's Speed Pedelec, ondanks de daling in de bromfietsverkoop, nog steeds in de top vijf stonden. Dit toont aan dat er nog steeds een sterke vraag is naar deze merken, ondanks de uitdagende marktomstandigheden.

Snorscooterverkoop: Een Zware Klap voor de Markt

De daling in de snorscooterverkoop was nog groter. La Souris nam ook hier de leiding met 381 verkochte snorscooters, gevolgd door Segway met 338 verkochte elektrische scooters. Andere merken, zoals AGM, SYM en Vespa, zagen hun verkoop aanzienlijk dalen. Vespa werd bijzonder hard getroffen, met een daling van 1.017 verkochte snorscooters vorig jaar naar slechts 152 dit jaar.

Deze daling in de snorscooterverkoop is voornamelijk te wijten aan de invoering van de helmplicht voor snorscooters. Deze nieuwe regelgeving heeft veel potentiële kopers doen twijfelen, waardoor ze hun aankoop hebben uitgesteld of zelfs hebben afgezien van de aankoop van een scooter. Bovendien heeft de toename van de verzekeringspremies voor snorscooters ook bijgedragen aan de daling van de verkoop.

Het is ook belangrijk om op te merken dat de daling in de snorscooterverkoop niet gelijk verdeeld was over alle merken. Sommige merken, zoals La Souris en Segway, hebben zich weten te onderscheiden en hebben hun verkoopcijfers weten te handhaven, terwijl andere merken, zoals Vespa, een aanzienlijke daling in de verkoop hebben ervaren.

De Invloed van de Helmplicht en Verzekeringspremies

Een belangrijke factor in de daling van de snorscooterverkoop was de invoering van de helmplicht voor snorscooters in januari 2023. Deze nieuwe regelgeving heeft veel potentiële kopers doen twijfelen, waardoor ze hun aankoop hebben uitgesteld of zelfs hebben afgezien van de aankoop van een scooter. Bovendien hebben de hoge verzekeringspremies voor het verzekeren van een nieuwe Vespa ook bijgedragen aan de daling van de verkoop.

De invoering van de helmplicht heeft een grote impact gehad op de markt. Veel mensen die overwogen om een snorscooter te kopen, hebben hun aankoop uitgesteld of hebben gekozen voor een ander vervoermiddel, zoals een elektrische fiets of fatbike. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de verkoop van snorscooters.

Daarnaast hebben de hoge verzekeringspremies voor het verzekeren van een nieuwe Vespa ook bijgedragen aan de daling van de verkoop. Deze hoge premies hebben veel potentiële kopers afgeschrikt, waardoor ze hebben gekozen voor een goedkoper alternatief of hebben besloten om helemaal geen scooter te kopen.

De Toekomst van de Scooterverkoop

Ondanks de aanzienlijke dip in de scooterverkoop in maart 2023, zijn ertekenen van herstel. De verwachting is dat de verkoop in april weer zal aantrekken, mede dankzij de eerste zonnestralen en het verbeterende weer. Bovendien zullen merken als Kymco profiteren van de introductie van nieuwe modellen, zoals de eerste 45 km/u elektrische scooter die in mei op de markt komt.

Het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel de markt in maart 2023 een dip heeft ervaren, dit niet betekent dat de toekomst van de scooterverkoop in Nederland somber is. Integendeel, er zijn verschillende factoren die erop wijzen dat de markt zich in de komende maanden kan herstellen.

Een van deze factoren is het verbeterende weer. Met de komst van de lente en de eerste zonnestralen is de verwachting dat meer mensen overwegen om een scooter te kopen. Bovendien zullen de introductie van nieuwe modellen, zoals de eerste 45 km/u elektrische scooter van Kymco, waarschijnlijk ook bijdragen aan een toename van de verkoop.

Tips voor het Kopen van een Scooter in deze Onzekere Tijden

Ondanks de daling in de scooterverkoop, kun je nog steeds een scooter aanschaffen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste scooter:

  1. Bepaal je budget: Voordat je op zoek gaat naar een scooter, is het verstandig om eerst je budget te bepalen. Dit helpt je om gerichter te zoeken en voorkomt dat je onnodig veel geld uitgeeft.
  2. Kies het juiste type scooter: Er zijn verschillende soorten scooters beschikbaar, zoals bromfietsen, snorscooters en elektrische scooters. Bedenk goed welk type scooter het beste bij je behoeften past en houd rekening met zaken als de helmplicht en verzekeringskosten.
  3. Vergelijk verschillende merken: Hoewel sommige merken, zoals La Souris en Segway, het in deze periode beter doen dan andere, is het toch belangrijk om meerdere merken te vergelijken. Lees reviews, vraag vrienden en familie om advies en test verschillende modellen uit voordat je een beslissing neemt.
  4. Let op aanbiedingen: In tijden van dalende verkopen zijn er vaak aantrekkelijke aanbiedingen te vinden. Houd reclamefolders, websites en social media in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste kortingen en acties.
  5. Koop bij een betrouwbare dealer: Het is belangrijk om een scooter te kopen bij een betrouwbare dealer. Zo weet je zeker dat je een kwalitatief goed product krijgt en dat je terecht kunt voor onderhoud en eventuele reparaties.

De Toekomst van Scooterverkopen

Hoewel maart 2023 een moeilijke maand was voor de scooterverkoop in Nederland, zijn er tekenen van herstel. Het is belangrijk om de ontwikkelingen in de markt inde gaten te houden en goed geïnformeerd te zijn voordat je een scooter aanschaft. Met de juiste keuzes en een beetje geduld kun je nog steeds een geschikte scooter vinden die past bij je wensen en budget.

Het is duidelijk dat de scooterverkoopmarkt in Nederland in maart 2023 een uitdaging heeft doorgemaakt. Echter, zoals met elke markt, zijn er altijd winnaars en verliezers. En hoewel sommige merken harder zijn getroffen dan andere, zijn er ook merken die zich hebben weten te onderscheiden en hun verkoopcijfers hebben weten te handhaven.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat, hoewel de markt in maart 2023 een dip heeft ervaren, dit niet betekent dat de toekomst van de scooterverkoop in Nederland somber is. Integendeel, er zijn verschillende factoren die erop wijzen dat de markt zich in de komende maanden kan herstellen. Met de juiste strategie en een beetje geduld, kun je nog steeds een scooter vinden die perfect bij je past.

Bron van de markt cijfers: https://scooterxpress.nl/

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.