Helmplicht 2022 voor snorfietsers en snorscooters nog geen feit!

Helmplicht 2022 voor snorfietsers en snorscooters nog geen feit!
Door Jack Walker geplaatst op 09-07-2021 UPDATE 20-07-2021 om 16:57:54
1330 keer bekeken
Tags: Scooter wetgeving

Iets wat bijna ieder jaar geroepen wordt, de afgelopen jaren, is het invoeren van de helmplicht voor snorscooters en snorfietsen. Is het nu dan eindelijk zo ver, of wordt er opnieuw maar wat geroepen?

Helmplicht opnieuw recentelijk in het nieuws

In het nieuws duiken de berichten opnieuw op: “Het dragen van een helm wordt straks verplicht voor snorfietsen”. Een van de laatste berichten dateert op dit moment van 28-05-2021 en is afkomstig van de Rijksoverheid. In dit bericht staat dat alle snorfietsers, dus alle bestuurders van een gemotoriseerd 25km voertuig, vanaf 1 juli 2022 verplicht een helm moeten dragen.

Begin januari 2019 hetzelfde liedje

In januari 2019 zagen we ook meerdere malen dergelijke berichten naar voren komen. Toen meldde ‘Het Parool’ in haar krant de volgende kop: “Het einde van de snorfiets lijkt nabij nu de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen die een helm voor het voertuig verplicht stelt”. Inmiddels zijn we ruim 2,5 jaar verder en is er nog steeds geen zekerheid of dit plan wel haalbaar is en daadwerkelijk doorgaat.

Reden achter de helmplicht

De reden achter de helmplicht voor snorfietsers is dat men ‘verwacht’ dat het aantal verkeersdoden en gewonden hiermee teruggebracht zal gaan worden. Er zal uitgebreid onderzoek gedaan moeten worden om dit te toetsen. Ook de infrastructuur speelt hierin een grote rol waardoor niet alleen de snorfietsers getroffen worden maar ook andere weggebruikers. Een compleet andere aanpak kan dus veel efficiënter zijn.

infrastructuur snorfietsen brommers

Helmplicht voor snorfietsers nog geen feit!

In ieder geval is de invoering van de helmplicht die per 1-07-2022 plaats moet gaan vinden echter nog geen feit. Er ligt namelijk een voorstel klaar die toegezonden wordt aan de Tweede Kamer. Deze brief is hier te lezen. De Tweede Kamer moet er een uitspraak over doen, en daarna nog de Eerste Kamer. Er is dus nog helemaal niets zeker.

Rijden zonder helm is een bewuste keuze

Mensen die een snorfiets rijden hebben heel bewust gekozen voor een vervoermiddel zonder helm. 80% van de scooters die rondrijden zijn snorfietsen. Wanneer de helmplicht doorgevoerd wordt dan wil dat niet automatisch betekenen dat die mensen dan allemaal de overstap maken naar een bromscooter met helm. Veel daarvan zullen graag de overstap maken naar de auto, wat vervolgens weer niet gunstig is voor het milieuaspect en de verkeersdrukte. De snorfiets/bromfiets is een zeer efficiënt vervoermiddel en vergeleken met de auto een stuk vriendelijker voor het milieu. De burger spaart daarmee tegelijkertijd tijd en geld uit, en kan zonder helm genieten van de omgeving en buitenlucht, wat zorgt voor een vrijheidsbeleving.

scooter helm verplicht blauwe plaat

Met een helm op minder bewust van je omgeving

Nu biedt de helm wel degelijk een stukje veiligheid wanneer je valt, zeker bij hogere snelheden. Echter ben je met een helm op ook minder bewust van je omgeving. Het omgevingsgeluid komt anders binnen en andere (elektrische) weggebruikers merk je ook minder snel op. Ook dit kan weer invloed hebben op de verkeersveiligheid. Of het aantal verkeersslachtoffers teruggedrongen kan en zal worden met de helmplicht voor snorfietsers is dan ook maar de vraag. Dat het een probleemverschuiving wordt is zeker niet uitgesloten.

Teken de petitie om het helmplicht-plan te stoppen

Zonder kosten te maken kun je toch invloed uitoefenen op dit plan! Je kunt namelijk de petitie tekenen via deze link om het plan te dwarsbomen die nu op tafel ligt. Hoe meer handtekeningen, hoe meer invloed dat kan hebben!

Moet de snorfietser eenzelfde soort helm gaan dragen?

ALS het plan doorgaat, wat nu natuurlijk allereerst de vraag is, dan kan het mogelijk zelfs zo zijn dat er een ander soort helm gedragen mag worden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat het Nederlandse TNO onderzoek doen naar de veiligheid van de speed pedelec helm bij 25km per uur. De motorfiets helm die nu gebruikt wordt kent ook enkele nadelen zoals het gewicht. Een kanttekening die ook gemaakt moet worden is dat snorscooters een stuk veiliger geworden zijn de afgelopen jaren. Zo zijn ze nu standaard uitgerust met richtingaanwijzers, verlichting dat ook overdag brandt, en een remschijf op het voorwiel die de remweg verkort. Hiermee is de snorfiets over het algemeen ook een veiliger vervoermiddel dan de ebike.

snorscooters zelfde helm als bromscooters

Snorscooter laten ombouwen tot bromscooter

Iets wat al enige tijd mogelijk is, en wat wij op verzoek doen, is het ombouwen van een snorscooter naar een bromscooter. De kenmerken van een snorscooter of snorfiets is dat de maximumsnelheid 25 km p/u is, en dat je beschikt over een blauwe kentekenplaat.

Bij het ombouwen zorgen wij ervoor dat jouw vervoermiddel 45 km kan rijden, en de tweewieler of driewieler een gele kentekenplaat kan krijgen. Zelf moet je de omgebouwde snorscooter of fiets ter herkeuring aanbieden bij de RDW om de gele kentekenplaat te bemachtigen. Alles over het ombouwen van een snorscooter naar bromscooter lees je in ons blog.

Snorscooter kopen of bromscooter kopen?

Je wilt nu een nieuwe scooter kopen, maar ga je dan toch voor de snorscooter of koop je direct een bromscooter? De meeste mensen kiezen de snor omdat er geen helmplicht is. Een helm dragen is niet handig, al zijn er tegenwoordig wel een heleboel soorten die wel prettig zitten en niet je hele gezicht bedekken. Denk aan de jet helm.

Vooralsnog is het slechts een poging van het ministerie om de helmplicht erdoor te krijgen, maar nog steeds geen feit. Wij zouden je aanraden om toch een snorscooter te kopen, en zo lang het kan, zonder helm te rijden. Mocht ooit toch die dag komen dat de helm verplicht is dan kun je altijd nog besluiten je snorscooter of snorfiets om te laten bouwen naar bromfiets of bromscooter zodat hij tegelijkertijd wat harder kan.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.