Verzekeren van gesloten voertuigen zonder rijbewijs

Verzekeren van gesloten voertuigen zonder rijbewijs
Door Fast&Furious Scooters geplaatst op 16-06-2024
235 keer bekeken
Tags: Brommobielen

Voor veel mensen is het een droom om met een voertuig te rijden zonder de rompslomp van een regulier rijbewijs. Gelukkig bieden invalidenvoertuigen, brommobielen en 45 km auto's deze vrijheid. Maar voordat je er een aanschaft, is het cruciaal om de verzekeringskosten te begrijpen. Laten we eens duiken in de details van het verzekeren van deze bijzondere voertuigen.

Verschillende soorten dekkingen voor uiteenlopende behoeften

Net als bij reguliere auto's, zijn er verschillende verzekeringsopties voor voertuigen zonder rijbewijs. Elk type dekking biedt een unieke set van voordelen die aansluit bij jouw specifieke situatie en budget.

WA-verzekering: De wettelijke minimumvereiste

Een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) is de meest basale vorm van dekking die wettelijk verplicht is voor alle voertuigen op de weg. Deze verzekering dekt de schade die jij met je voertuig veroorzaakt aan eigendommen van anderen of letselschade bij derden.

Stel, je rijdt met je 45 km auto en mist per ongeluk een voetganger op het zebrapad. De WA-verzekering zou in dit geval de medische kosten van de voetganger dekken, evenals eventuele inkomstenderving als gevolg van het letsel.

WA + Casco: Allesomvattende bescherming

Voor een bredere dekking kun je kiezen voor een WA + Casco-verzekering, ook wel bekend als een All Risk-verzekering. Naast de standaard WA-dekking, biedt deze optie ook bescherming voor schade aan je eigen voertuig.

Laten we zeggen dat je tijdens een regenbui de controle over je brommobiel verliest en tegen een stoeprand botst. De WA-dekking zou in dit geval niet van toepassing zijn, maar de Casco-component zou de reparatiekosten voor je voertuig dekken, ongeacht of het jouw schuld was of niet.

Deze verzekering dekt ook schade door brand, vandalisme en natuurrampen zoals hagel of vallende takken.

Rechtsbijstand: Juridische ondersteuning bij verkeersincidenten

Een rechtsbijstandverzekering is een handige aanvulling die de kosten dekt voor juridisch advies en bijstand in verkeer gerelateerde kwesties. Of het nu gaat om een geschil met een andere partij, een verkeersboete of een reparatieprobleem, deze dekking biedt de nodige juridische ruggensteun.

Factoren die de premie bepalen

De premie (de prijs van de verzekering) voor je voertuig zonder rijbewijs wordt beïnvloed door verschillende factoren. Verzekeraars houden rekening met elementen zoals:

 • Je woonplaats
 • De leeftijd van de bestuurder(s)
 • Het type voertuig (invalidenauto, brommobiel, 45 km auto, etc.)
 • De cataloguswaarde (de nieuwprijs van het voertuig)

Door deze factoren te overwegen, kunnen verzekeraars een nauwkeurige inschatting maken van het risico en de premie dienovereenkomstig aanpassen.

Prijsvoorbeelden voor populaire voertuigmodellen

Om je een idee te geven van de kosten, hebben we enkele prijsvoorbeelden voor je op een rijtje gezet. Deze zijn gebaseerd op gemiddelden en kunnen variëren afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden.

Move Vigorous 8 (cataloguswaarde € 7.800,-)

 • WA: € 37,- per maand (incl. 21% assurantiebelasting)
 • WA met rechtsbijstand: € 39,25 per maand (incl. 21% assurantiebelasting)
 • WA + Casco: € 85,50 per maand (incl. 21% assurantiebelasting)
 • WA + Casco met rechtsbijstand: € 87,75 per maand (incl. 21% assurantiebelasting)

Move E4 (cataloguswaarde € 11.500,- volledig uitgerust)

 • WA + Casco: € 113,- per maand (incl. 21% assurantiebelasting)
 • WA + Casco met rechtsbijstand: € 115,- per maand (incl. 21% assurantiebelasting)

Move E3 (cataloguswaarde € 7.300,-)

 • WA: € 36,- per maand (incl. 21% assurantiebelasting)
 • WA met rechtsbijstand: € 38,25 per maand (incl. 21% assurantiebelasting)
 • WA + Casco: € 84,- per maand (incl. 21% assurantiebelasting)
 • WA + Casco met rechtsbijstand: € 86,50 per maand (incl. 21% assurantiebelasting)

Kenmerken van populaire voertuigmodellen

Voordat we verder ingaan op het verzekeringsproces, laten we eerst eens kijken naar de kenmerken van enkele populaire voertuigmodellen zonder rijbewijs.

Move Vigorous 8

De Move Vigorous 8 is een gesloten voertuig dat een maximumsnelheid van 45 km/u kan bereiken en een robuuste, stoere uitstraling heeft die doet denken aan een Range Rover. Standaard is het voertuig uitgerust met 12-inch sportvelgen, een camera, Bluetooth-audio en elektrische ramen, waardoor het rijdt als een echte auto.

Move E4

De Move E4 is een vierwielige auto met een moderne, compacte autodesign. Je kunt het bereik aanzienlijk vergroten met lithium-accu's, en het voertuig beschikt over een touchscreen multimediasysteem met parkeercamera en nog veel meer geavanceerde functies. Zelfs airconditioning is mogelijk!

Move E3

De Move E3 is vergelijkbaar met de E4, maar heeft dan drie wielen in plaats van vier. In plaats van een autostuur heeft het een scooterstuur. Achterin biedt het echter evenveel ruimte als de E4, met plaats voor maximaal drie personen.

Hoe regel je de verzekering voor je voertuig zonder rijbewijs?

Het afsluiten van een verzekering voor je invalidenauto, brommobiel of 45 km auto is een eenvoudig proces dat je vanuit huis kunt regelen.

 1. Bereken de premie: Via deze website kun je een vrijblijvende offerte aanvragen door de premie te berekenen op basis van jouw specifieke situatie.
 2. Keur de offerte goed: Als de offerte naar wens is, kun je deze online goedkeuren.
 3. Betaal de premie: Je kunt de premie betalen per maand, per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks, afhankelijk van wat het beste bij je past.
 4. Ontvang de verzekeringssticker: Nadat je de offerte hebt goedgekeurd, ontvang je de verzekeringssticker per post. Deze sticker moet je verplicht aan de achterzijde van je voertuig plakken, met daarop het kenteken. Zonder deze sticker mag je niet rijden en riskeer je een boete.

Met deze stappen ben je verzekerd van een soepel en legaal rijplezier in je voertuig zonder rijbewijs. Afsluiten kan hier.

Verzekeren van een invalidenvoertuig: Extra aandachtspunten

Bij het verzekeren van een invalidenvoertuig is het van belang dat je een lichamelijke beperking hebt. Dit kan van invloed zijn op de dekking en eventuele schade-uitkeringen.

Verzekeraars houden rekening met de specifieke omstandigheden van een invalidenvoertuig en de bestuurder. Het is daarom raadzaam om bij het afsluiten van de verzekering open en eerlijk te communiceren over je situatie, zodat de juiste dekking kan worden geboden.

De voordelen van een goed verzekerd voertuig zonder rijbewijs

Het rijden met een invalidenauto, brommobiel of 45 km auto biedt veel vrijheid en flexibiliteit, maar het is cruciaal om goed verzekerd te zijn. Een passende verzekering biedt je de nodige gemoedsrust en bescherming tegen onverwachte kosten.

Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin je per ongeluk een andere weggebruiker aanrijdt. Zonder de juiste WA-dekking zou je zelf volledig aansprakelijk zijn voor de schade en eventuele medische kosten. Met een WA-verzekering ben je echter gedekt voor dergelijke onverwachte omstandigheden.

Of stel dat je tijdens een ritje met je brommobiel door gladheid van de weg raakt en tegen een obstakel botst. Een WA + Casco-verzekering zou in dit geval de reparatiekosten van je eigen voertuig dekken, zodat je snel weer mobiel bent zonder een enorme financiële last.

Door de juiste verzekering te kiezen, geniet je van de vrijheid van het rijden zonder rijbewijs, met de zekerheid dat je gedekt bent voor eventuele ongemakken onderweg.

Verzekeren is de sleutel tot zorgeloos rijplezier

Het rijden met een voertuig zonder rijbewijs biedt een unieke vorm van mobiliteit en onafhankelijkheid. Maar om echt zorgeloos te kunnen genieten, is het essentieel om de juiste verzekering af te sluiten.

Door de verschillende dekkingsopties te begrijpen en de factoren die de premie bepalen in overweging te nemen, kun je de perfecte verzekeringskeuze maken die aansluit bij jouw behoeften en budget.

Dus, of je nu kiest voor een invalidenauto, brommobiel of 45 km auto, zorg ervoor dat je goed verzekerd bent. Dan kun je je volledig richten op het plezier van het rijden, zonder je zorgen te maken over eventuele ongemakken onderweg.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.