Aanschaf advies & tips brommobielen

Aanschaf advies & tips brommobielen
Door Fast&Furious Scooters
16734 keer bekeken
Tags: Scooterwinkel Nederland

Brommobielen... een echt luxe vervoermiddel

Een brommobiel is een gesloten voertuig welke veel weg heeft van een kleine auto. Het grote voordeel van een brommobiel is dat je hem mag besturen met een brommer/scooter rijbewijs! Ben je 16 jaar of ouder, en beschik je over een rijbewijs AM, dan kun je ook een brommobiel kopen in plaats van een scooter! In dit blogartikel vertellen we je alles over brommobielen, welke er zijn, wat je ermee kunt, en wat de voordelen en nadelen zijn. Lees dus lekker verder.

Lekker droog en warm van A naar B rijden

Met de scooter kun je natuurlijk prima van A naar B rijden, maar met een brommobiel is dat een heel stuk comfortabeler. Je kunt namelijk in een brommobiel lekker warm en droog zitten, en dat is niet verkeerd in een land zoals Nederland waar het vaak regent en koud is. En mocht je nog een tikkie luxer willen, dan kun je ook een brommobiel kopen met airco. Zo zit je tijdens natte en koude dagen droog en warm, en tijdens de hete zomer lekker koel.

Een brommobiel heeft standaard een kachel en ventilator, net als een auto. En wat ze ook hebben zijn ramen die open kunnen. Tegenwoordig zijn nagenoeg alle elektrische brommobielen uitgerust met elektrische ramen en een heleboel andere comfortable opties. Ze zijn dus behoorlijk luxe! Over de opties gaan we het straks verder hebben.

En je boodschappen meenemen in een brommobiel is natuurlijk ook mogelijk. Zowel de driewielers als vierwielers hebben ruimte voor meerdere boodschappentassen.

Brommobielen met 3 wielen en 4 wielen

Als je al een beetje hebt rondgekeken, dan heb je wellicht ook gezien dat je een brommobiel kunt kopen met zowel 3 wielen als 4 wielen. De vierwielers lijken echt heel veel op een auto. De driewielers hebben weer iets meer weg van een mix tussen een auto en een scooter.

3 wiel brommobiel 4 wiel bromauto

Driewielers lijken meer op een scooter

Driewielers hebben de voorkant van een scooter en de achterkant van een auto. Voor heb je dus 1 wiel, en achter 2 wielen. Binnen in de brommobiel heb je bij de driewielers ook een scooter stuur. Doorgaans zijn de 3 wiel brommobielen iets smaller, wat ook weer zijn voordelen kan hebben. Voorin heb je vaak een stoel voor de bestuurder, en achterin een kleine achterbank zodat je ook nog iemand mee kunt nemen. Je zit bij dit type brommobiel dus achter elkaar.

bromauto 45 mini car

Vierwielers lijken meer op een auto

Vierwielers zijn meer met een auto te vergelijken. Ze zijn breder dan de driewielers, en bovendien zijn er 2 voorstoelen zodat je naast elkaar kunt zitten. Qua stuur heb je echt een rond autostuur. En binnenin lijkt het ook meer op een auto dan de driewielers die toch meer lijkt op een gestolen scooter.

bromauto 45 mini car

Het verschil qua rijgedrag van de brommobielen

Als we het rijgedrag gaan vergelijken tussen brommobielen met 3 wielen en met 4 wielen, dan rijdt dit ook heel anders. De driewiel brommobiel heeft om te beginnen een zeer kleine draaicirkel en dat maakt hem zeer wendbaar. Een straatje keren kost je minder tijd en moeite. En het sturen is natuurlijk ook heel anders omdat je een scooter stuur in je handen hebt. Gas geven en remmen doe je net als bij een normale scooter. Op het stuur zit zowel links als rechts een rem, en gas geven doe je door aan de gashendel op het stuur te draaien. Wat ook op het stuur zit is de knop voor de richtingaanwijzers.

Bij de vierwiel brommobiel heb je dan ook een auto ervaring. Je hebt een rond stuur, een gaspedaal, een rempedaal, en aan het stuurhuis zit de richtingaanwijzer, net als bij een auto. Een brommobiel met 4 wielen wordt ook wel een bromauto of micro car genoemd. Het zijn immers kleine auto’s, maar wel geschikt voor personen vanaf 16 jaar en in het bezit van een rijbewijs AM. En wat de draaicirkel betreft is die van de bromauto met 4 wielen natuurlijk iets groter, maar alsnog stukken kleiner dan bij een echte auto, omdat bromauto’s ook smaller zijn dan normale auto’s, en dat maakt het parkeren ook weer een stuk eenvoudiger.

stuur van brommobiel bromauto binnekant

Waarom zou je een brommobiel kopen?

Er kunnen heel veel redenen zijn waarom je een brommobiel zou kopen. Zo kan het zijn dat je een heel luxe vervoermiddel zoekt waarin je lekker luxe kunt zitten, je eigen muziek af kunt spelen, de verwarming aan kunt zetten als het koud is, en heerlijk beschut zit wanneer het regent. Maar het kan ook zijn dat je geen autorijbewijs kunt of mag halen, en dan zijn bromauto’s en brommobielen wel de uitkomst. Er zijn teveel redenen om op te noemen waarom je er een zou kopen, maar een ding is zeker, een luxer vervoermiddel die je met een rijbewijs AM mag besturen ga je zeker niet vinden.

De voordelen van een brommobiel is dat je heerlijk droog en warm kunt zitten terwijl je geniet van je eigen favoriete muziek. Het nadeel is dat ze een stuk duurder zijn dan een normale scooter, maar je krijgt er wel heel veel luxe voor terug.

move brommobiel mini car

Is er een speciale verzekering nodig?

Er is op zich geen speciale verzekering nodig want brommobielen en bromauto’s vallen in de categorie bromfietsen. Echter kennen veel verzekeraars de brommobiel niet en dan is het voor hen lastig om de verzekering voor je af te sluiten. Bij de Premiewinkel bijvoorbeeld kennen ze dit type voertuig wel, en daar kun je probleemloos een verzekering voor brommobielen afsluiten. De kosten voor de verzekering zijn in principe niet hoger dan voor een normale scooter of bromfiets.

Hoe snel kunnen brommobielen rijden?

De elektrische brommobielen (en bromauto’s) die je bij ons kunt kopen kunnen allemaal 45 kilometer per uur. Daarmee ben je lekker snel en kun je ook prima meekomen in het verkeer.

Eigenlijk zegt de naam het al... De brommobiel kan 45 km p/u, net als een bromfiets. Snormobielen die maximaal 25 km p/u gaan zijn er niet, mits je uitwijkt naar een invalidenvoertuig. Invalidenvoertuigen mogen niet sneller dan 25 km per uur, en nu hebben wij toevallig 1 model op de site staan die technisch gezien ook een brommobiel is. Hieronder lees je zo direct terug om welk model het gaat.

Heb je een rijbewijs nodig voor brommobielen?

Wellicht heb je het stukje rijbewijs voor een brommobiel nodig gemist in de tekst hierboven, maar een speciaal rijbewijs heb je niet nodig. Beschik je over een bromfietsrijbewijs of scooter rijbewijs, dan mag je de brommobiel besturen.

Mocht je nu geen rijbewijs hebben, willen of kunnen halen, dan hebben we nog een alternatief voor je waarvoor je geen rijbewijs nodig hebt! Er bestaat namelijk ook een brommobiel met 3 wielen welke in de categorie invalidenvoertuigen valt. Het model is nagenoeg hetzelfde als de brommobiel uitvoering, maar dan een paar centimeter smaller. Je hoeft geen handicap te hebben om dit model te mogen kopen of besturen! Wel moet je minimaal 16 jaar zijn omdat dit model 25 km per uur kan. Nieuwsgierig welke het is? Dit is hem: Move Vigorous 1500 InnerCity II.

Opties waarover een brommobiel kan beschikken

Brommobielen zijn over het algemeen zeer luxe vervoermiddelen die standaard over veel opties beschikken. De meeste zijn voorzien van elektrische ramen, ruitenwissers en sproei installatie, een autoradio met USB en Bluetooth waar je ook handsfree mee kunt bellen, een achteruitrijcamera die het inparkeren nog makkelijker maakt, verwarming, ventilatie, en LED verlichting. Bij sommige modellen is zelfs een airco als extra optie mogelijk waardoor je zomers lekker koel kunt rijden! Sommige modellen zijn zelfs luxer dan de meeste auto’s!

opties brommobiel autoradio

Maar er zijn nog meer opties waaruit je kunt kiezen, en de mogelijkheden verschillen weer per model. Zo kun je bijvoorbeeld een thermo dak laten aanbrengen welke zowel in de zomer als in de winter een voordeel biedt. In de zomer is het voertuig 10 graden koeler, en in de winter 10 graden warmer. Hierdoor hoef je de kachel minder vaak aan te zetten en daardoor kun je weer kilometer halen op je accu. De kachel verbruikt namelijk een hoop elektriciteit.

Het opladen doe je met de meegeleverde oplader welke je gewoon op een normaal stopcontact aan kunt sluiten, maar we hebben ook een speciale adapter waarmee je jouw brommobiel ook kunt opladen via een laadpaal. Onderweg je elektrische voertuig opladen is dan ook mogelijk.

Advies/tip: Aangezien mensen in de praktijk meer kilometers met een brommobiel gaan maken dan verwacht, is het slimmer om vooraf de accu te upgraden. Het achteraf upgraden is duurder dan vooraf.

Advies/tip: Opties worden gratis gemonteerd bij aanschaf van een nieuw vervoermiddel. Mocht je later alsnog een optie willen laten inbouwen dan ben je duurder uit.

Hoeveel Watt motor heb ik nodig?

Hoeveel Watt motor je nodig hebt op je nieuwe brommobiel hangt af van je persoonlijke voorkeur, het aantal wielen, en de route die je straks gaat afleggen. Hoe krachtiger de motor, hoe sneller je op topsnelheid bent. Daarnaast verlies je met een krachtige motor ook minder snelheid wanneer je een helling oprijdt.

Advies/tip: 3 wielers hebben in de regel een minder krachtige motor nodig dan 4 wielers omdat het gewicht van het voertuig zelf lager ligt, en de rolweerstand kleiner is. Met een 1500 Watt motor bij de 3 wieler, en een 2000 Watt motor bij de 4 wieler zit je meestal wel goed.

Wat is het bereik van een brommobiel ongeveer?

Het rijbereik hangt voornamelijk af van de gekozen accu. Bij veel brommobielen kun je kiezen voor de standaard accu, of een accu upgrade waarmee je het bereik (actieradius) verder kunt vergroten. Zo heeft de MOVE Citycar bijvoorbeeld een actieradius van 100 kilometer met de standaard accu, en de MOVE Vigorous 1500 InnerCity II een actieradius van 50 kilometer. De Vigorous 1500 kun je echter upgraden tot een bereik tot 130 kilometer wanneer je voor een groter accu pakket kiest.

Vaak is het handig om uit te rekenen hoeveel kilometer je wilt gaan rijden op een dag. Mocht je de brommobiel of bromauto iedere dag gaan gebruiken om naar je werk toe te rijden op 8 kilometer afstand, dan rijdt je per dag 16 kilometer. Mocht je een 3 wiel brommobiel of 4 wiel brommobiel kopen die 50 kilometer kan halen, dan betekent dit dat je om de 3 dagen de brommobiel of bromauto moet opladen. Zou je elektrische vervoermiddel een bereik hebben van 100 kilometer, dan kun je er dus 6 dagen mee rijden. Aangezien de meeste mensen van maandag tot vrijdag werken (5 dagen), kun je de brommobiel dus ieder weekend opladen en de hele week ermee rijden.

Opladen kost tijd, en hoeveel tijd het opladen kost verschilt weer per brommobiel en hoeveel energie er nog in de accu’s zit. Lithium accu’s laden over het algemeen ook sneller op dan lood accu’s. Een Lithium accu kun je in ongeveer 4 uur opladen. Een lood accu opladen kost bij een vergelijkbare capaciteit ongeveer 6 uur.

Lithium accu’s kun je bovendien ook tussendoor snel bijladen. De eerste 75 procent, dus van 0 naar 75% opladen gaat vaak het snelst bij een Lithium accu, en dat kost ongeveer 2,5 uur. De laatste 25% kost zo’n 1,5 uur.

Advies/tip: Zorg dat je vervoermiddel meer kilometers kan halen dan dat je in de praktijk nodig hebt. In de loop der jaren kan de capaciteit van de accu namelijk afnemen.

brommobielen bromautos

Wat zijn de kosten per kilometer met een brommobiel?

Elektrische brommobielen zijn heel goedkope vervoersmiddelen als het gaat om kosten per kilometer. Voor 100 kilometer rijden ben je ongeveer 1 euro stroom kwijt. In tegenstelling tot een scooter op benzine ben je bijna 6 keer goedkoper uit! Bovendien stijgen de benzineprijzen sneller dan de prijs voor elektriciteit. En wanneer je zonnepanelen op het dak hebt liggen, dan kost het opladen je helemaal niets! Heel goedkoop rijden dus met een elektrisch bromauto of mobiel.

Advies/tip: Voor de levensduur van een accu kun je hem het beste altijd helemaal opladen en niet halverwege de stekker eruit trekken.

Brommobiel kopen

Bij ons kun je verschillende brommobielen kopen, van 3 wielers tot 4 wielers. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze heel betaalbaar zijn, beschikken over veel standaard luxe opties, en dat je ermee kunt rijden met een brommer of scooter rijbewijs. Ben je 16 jaar of ouder, dan kun je een brommobiel kopen. Betalen kan bij ons op verschillende manieren. Zo kun je in onze online brommobiel winkel afrekenen met IDeal, maar je kunt ook per maand betalen (leasen).

Brommobielen leasen

Een brommobiel leasen is bij ons zo geregeld. Er is niets zo makkelijk als per maand betalen voor je vervoermiddel. Een goed en betrouwbaar vervoermiddel hebben we immers nodig, en niet iedereen beschikt over veel spaargeld. Dat maakt kopen op afbetaling (leasen) extra aantrekkelijk. Het leasen van een brommobiel kun je via onze webshop gewoon regelen. Je vult de gegevens in en de lease wordt in gang gezet. Zodoende kun je tegen lage kosten een gloednieuw vervoersmiddel rijden. Bij ieder voertuig vind je een tabel welke de maandbedragen toont naast het aantal termijnen. Zo kun je direct zien hoeveel het leasen je gaat kosten.

Wat is een onderhoudspakket?

Bij al onze brommobielen kun je kiezen voor een onderhoudspakket, zowel bij de bromauto’s met 4 wielen als de brommobielen met 3 wielen. Een onderhoudspakket is een pakket voor meerdere onderhoudsbeurten. Per beurt betalen is altijd duurder dan wanneer je een pakket neemt waar meerdere beurten inzitten. Bovendien kun je ook je brommobiel laten ophalen voor een beurt en weer laten terugbrengen wanneer je voor de haal- en brengservice hebt gekozen.

Onderhoud is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je elektrische vervoermiddel goed blijft functioneren en betrouwbaar blijft. Bovendien verstrekken fabrikanten alleen garantie wanneer men zich ook aan de onderhoudsintervallen heeft gehouden.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.