Scooter rijden ? Het AM bromfiets rijbewijs

Scooter rijden ? Het AM bromfiets rijbewijs
Door Jack Walker geplaatst op 06-11-2015 UPDATE 06-04-2020 om 17:58:25
2740 keer bekeken
Tags: Scooter rijbewijs
Wil je scooter rijden, dan is een scooter rijbewijs in Nederland verplicht. Heb je een autorijbewijs of motorrijbewijs dan hoef je niet een apart scooterrijbewijs te halen. Het scooter rijbewijs, oftewel rijbewijs AM, krijg je door een theorie en praktijkexamen te behalen. Vervolgens kun je bij jouw gemeente het AM rijbewijs ophalen.

 

Theorie examen scooter rijbewijs

scooter-theorieDe theorie is het kennen en begrijpen van de verkeersregels. Een half jaar voordat je 16 wordt kun je al beginnen met je theorie voor rijbewijs AM. En je mag dan al een examen afleggen. Het examen duurt ongeveer 45 minuten en daarbij worden 50 vragen gesteld aan de hand van meerkeuzevragen en enkele open vragen. Je moet minimaal 44 vragen van de 50 juist hebben om te slagen voor je theorie. Zodra je het papiertje op zak hebt kun je starten met de praktijklessen. De theorie is slechts 18 maanden geldig (1,5 jaar) dus wacht niet te lang met lessen. Het praktijkexamen kun je alleen maar doen wanneer je theorie nog geldig is. De prijs van een examen is 22,50 Euro, maar kan intussen al verhoogd zijn. Om het examen te kunnen doen heb je een recent theorieboek nodig.g.

 

Scootertheorie oefenen

rijles-scooter-rijbewijsHet leren van de theorie kan vanuit een boek, maar kan tegenwoordig ook steeds vaker online. iTheorie biedt bijvoorbeeld theorie informatie voor onder andere brommers en scooters. Hierdoor hoef jij geen boek te bestellen. Daarnaast is de leerstof altijd up-to-date aan de huidige verkeersregels. Op de website van scooterrijbewijs vind je meer informatie over deze pakketten. De theorie is voor alle brommers en scooters hetzelfde, dus ook voor escooters. Hoe beter, meer je oefent, hoe hoger de slagingskansen zijn.

 

Scooter theorie proefexamen

Er zijn diverse sites waarop gratis een proef theorie examen gemaakt kan worden. Deze sites zijn handig als je even wilt testen of je goed voorbereid bent op de eindtoets. Het nadeel van deze sites is vaak, dat zij slechts 1 toets aanbieden. Wil je meer toetsen ontvangen? Dan moet je betalen. Door een beetje te googelen vind je soms meer aanbieders.

 

Praktijk examen en rijles

rijbewijs theorie-scooterAls je de theorie op zak hebt kun je beginnen aan de rijlessen waarmee het scooter rijden kan beginnen. Als je genoeg les hebt gehad mag je examen doen om zodoende je scooter rijbewijs (AM) te halen. Gemiddeld heeft een leerling zo’n 4 tot 6 uur rijles nodig om aan het praktijkexamen te kunnen deelnemen. Het praktijk examen voor het scooterrijbewijs kost net iets minder dan 100 Euro. Aan de rijlessen ben je ongeveer 200 Euro kwijt. Scooter rijbewijs (AM) aanvragen kan wanneer je bent geslaagd voor zowel theorie als praktijk. Van het CBR krijg je een papiertje mee waarbij je in de gemeente waar je woont een rijbewijs mee aan kunt vragen. Het echte rijbewijs duurt een aantal dagen om te maken. Het verschilt per gemeente wat de kosten daarvan zijn. De meeste gemeentes rekenen rond de 3 tientjes.
 

Scooter rijden, rijscholen en pakketten

Wil je scooter rijden, kijk dan eens op internet of er een rijschool bij jou in de buurt zit waar je een pakket kunt afnemen. Met een pakket ben je vaak voordeliger uit en weet je vooraf precies wat het je gaat kosten. Zodra je het scooter rijbewijs op zak hebt, kun je gaan scooter rijden en een scooter uit zoeken om officieel de weg op te mogen.
 
Wist je dat je bij Fast & Furious scooter ook een scooter kunt leasen tegen een vast laag maandbedrag? Leasen wil zeggen dat je hem koopt op afbetaling, en zo een nieuwe scooter kunt kopen tegen een aflossingsbedrag van een paar tientjes in de maand. Elektrische scooters zijn erg populair op het moment omdat de prijzen zijn gezakt en de aanschaf niet meer duurder hoeft te zijn dan een benzinescooter. Bovendien heb je nauwelijks te maken met onderhoudskosten en is rijden op elektriciteit ook goedkoper dan rijden op benzine.
 
Heb je je scooterrijbewijs oftewel bromfietscertificaat gehaald? Bij ons kun je een scooter kopen.
Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.