Scooter rijbewijs

Scooter rijbewijs
Door Jack Walker
2011 keer bekeken
Tags: Scooter rijbewijs

Een scooter rijbewijs is in Nederland verplicht. Heb je een autorijbewijs of motorrijbewijs dan hoef je niet een apart scooter rijbewijs te hebben. Het scooterrijbewijs, oftewel rijbewijs AM, krijg je door een theorie en praktijkexamen te behalen.

 

Theorie examen scooter rijbewijsscooter-theorie

De theorie is het kennen en begrijpen van de verkeersregels. Een half jaar voordat je 16 wordt kun je al beginnen met je theorie voor rijbewijs AM en mag dan al examen afleggen. Het examen duurt ongeveer 45 minuten en daarbij worden 50 vragen gesteld aan de hand van meerkeuze vragen en enkele open vragen. Je moet minimaal 44 vragen van de 50 juist hebben om te slagen voor je theorie. Zodra je het papiertje op zak hebt kun je starten met de praktijklessen. De theorie is slechts 18 maanden geldig (1,5 jaar) dus wacht niet te lang met lessen. Het praktijk examen kun je alleen maar doen wanneer je theorie nog geldig is. De prijs van een examen is 22,50 Euro. Om het examen te kunnen doen heb je een recent theorieboek nodig.

 

Praktijk examen en rijles

rijles-scooter-rijbewijs

Als je de theorie op zak hebt kun je beginnen aan de rijlessen. Als je genoeg les hebt gehad mag je examen doen om zodoende je scooter rijbewijs (AM) te halen. Gemiddeld heeft een leerling zo’n 4 tot 6 uur rijles nodig om aan het praktijk examen te kunnen deelnemen. Het praktijk examen voor het scooterrijbewijs kost net iets minder dan 100 Euro. Aan de rijlessen ben je ongeveer 200 Euro kwijt. Scooter rijbewijs (AM) aanvragen Wanneer je bent geslaagd voor zowel theorie als praktijk dan krijg je van het CBR een papiertje mee waarbij je in de gemeente waar je woont een rijbewijs mee aan kunt vragen. Het echte rijbewijs duurt een aantal dagen om te maken. Het verschilt per gemeente wat de kosten daarvan zijn. De meeste gemeentes rekenen rond de 3 tientjes.

 

Rijscholen en pakketten

Kijk eens op internet of er een rijschool bij jou in de buurt zit waar je een pakket kunt afnemen. Met een pakket ben je vaak voordeliger uit en weet je vooraf precies wat het je gaat kosten. Zodra je het scooter rijbewijs op zak hebt, kun je een scooter uit gaan zoeken en officieel de weg op. Wist je dat je bij Fast & Furious scooter ook een scooter kunt leasen tegen een vast laag maandbedrag? 

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.