Het goed opladen van jou scootmobiel

Het goed opladen van jou scootmobiel
Door Fast&Furious Scooters
14075 keer bekeken
Tags: Scootmobielen

Dat je met veel dingen rekening moet houden bij het gebruik van een scootmobiel is geen verrassing. Echter is het opladen van de accu wellicht nog wel de belangrijkste. Zonder een opgeladen accu kun je immers geen kant op en ben je alsnog gebonden aan huis. Het is daarom goed om aan de hand van tips het maximale eruit te kunnen halen, zonder dat het je hiervoor aan gemakken ontbreekt. Onderstaande tips kunnen jou helpen om jouw scootmobiel op de juiste manier op te laden.

Het opladen is afhankelijk van het soort accu

Als eerste is het goed om te bekijken wat voor soort accu er in jouw scootmobiel zit. Afhankelijk hiervan kun je namelijk bekijken wat de beste oplaadmethode is. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen een lood en een lithium accu. De lood accu wordt voornamelijk gebruikt in de goedkopere modellen. Deze zijn wel zwaarder en leveren een minder groot vermogen. Hierdoor kun je er dus ook minder lang mee vooruit op een dag voordat deze weer opgeladen moet worden. Een lithium accu is kleiner, lichter en heeft meer voordelen. Zo kun je deze eenvoudiger opladen, doordat ze vaak ook uitneembaar is.

accu-scootmobiel-goed-opladen

Nooit volledig ontladen aan de slag gaan

Daarbij is het goed om te weten dat regelmatig opladen veel effectiever is dan dit eens in de zoveel tijd te doen. Het is daarbij van belang dat je altijd de bijgeleverde lader gebruikt, zodat het beste resultaat geboekt kan worden. Je moet daarbij goed opletten dat de accu niet volledig leeg is. Je kunt beter ruim van tevoren laden dan wachten tot jouw scootmobiel niets meer doet. De levensduur kan namelijk aanzienlijk verlengd worden wanneer je dit blijft doen. Let daarom altijd op dat je tijdig jouw scootmobiel begint te herladen. Wanneer het apparaat aangeeft dat er nog maar een bepaald percentage inzit, moet je in feite alweer beginnen met laden, zodat jouw scootmobiel bij een volgend gebruik weer direct kan starten.

De levensduur verlengen door goed te laden

Maar vanaf welk percentage is het dan van belang dat je de accu van jouw scootmobiel gaat opladen? Wanneer je een lithium accu hebt, is het goed om dit na 80 procent van de capaciteit te doen. Mocht jouw apparaat 20 procent batterij aangeven, moet je deze dus weer gaan laden. Zo voorkom je dat jouw accu overbelast raakt en de levensduur naar beneden gaat. Dit komt uiteindelijk neer op ongeveer 10,5 Volt. Een diepe ontlading brengt veel nadelen met zich mee. Het kan de accu beschadigen wanneer je je hier niet aan houdt. Als je geen diepe ontlading wilt realiseren, is het dus van belang dat je de scootmobiel iedere dag oplaadt.

scootmobiel-juiste-op-laad-plek

De juiste plaats om op te laden

Let daarbij ook op de plaats waar je jouw scootmobiel op gaat laden. Wanneer er ergens veel vocht is, kan dit nadelig werken op jouw accu. Ditzelfde geldt voor de lader. Hoe meer vocht erbij komt, hoe slechter deze gaat presteren. Uiteindelijk kan dit resulteren in het niet meer goed kunnen opladen van jouw scootmobiel, waardoor je problemen gaat ondervinden en je er geen gebruik meer van kunt maken. De accu moet daarom te allen tijde een droge ruimte opzoeken. Daarbij moet je ook de acculader niet bedekken tijdens het laden. Zo voorkom je dat de ventilator tegengewerkt wordt. De beste afkoeling kan op deze manier gerealiseerd worden, zonder dat je er nog omkijken meer naar hebt.

Het opladen bij weinig gebruik

Ook als je weinig gebruik maakt van jouw scootmobiel is het van belang dat je de juiste voorschriften gebruikt wat betreft de accu. Als je deze voor een langere tijd niet gebruikt, dan is het van belang dat je hem met een volle accu in de stalling plaatst. Wanneer je dit met een lege accu doet, dan loop je het risico dat de scootmobiel niet meer gestart kan worden als je hem nodig hebt. Ook moet je eens per maand de accu volledig opladen. Je gaat merken dat door geen gebruik ook de capaciteit naar beneden gaat. Je zult daarbij wel rekening moeten houden met overbelasting. Te ver opladen is namelijk ook niet goed voor de accu. Houd het proces daarom in de gaten, zodat je de scootmobiel tijdig van de lader haalt.

Een druppellader voor meer effect

accu-druppel-ladder-scootmobielenJe kunt voor het laden ook gebruik maken van een druppellader. Deze elektronische lader gaat vanzelf op druppelladen over, waardoor je jouw scootmobiel ook achter kunt laten. Zo hoef je er niet alle uren bij te zitten, maar kun je in de tussentijd gewoon iets anders gaan doen. Het beste resultaat bereik je hiermee wanneer je jouw scootmobiel niet volledig opgeladen achterlaat. De lader zal een hogere mate van lading afgeven wanneer de accu ontladen is, wat weer beter is voor de levensduur van het laden.

Het seizoen kan ook verschil maken

Naast dat je goed op moet letten hoe je de accu oplaadt, is het ook goed om naar het weer te kijken. De seizoenen kunnen namelijk een grote invloed uitoefenen op jouw accu. Niet alleen kan het een verschil maken met het laden, maar ook met het stallen van jouw scootmobiel. Zo moet je het laden in de wintermaanden voornamelijk in een verwarmde ruimte doen. De lage temperaturen kunnen namelijk nadelig werken. Je moet er daarom altijd voor zorgen dat je de scootmobiel op een plaats houdt waar het niet lager dan 10 graden Celcius komt. Op deze manier zorg je ervoor dat een ontladen accu niet bevriest en je er nog jarenlang plezier van kunt hebben zonder dat je de accu tijdig moet vervangen.

Luiheid van de accu voorkomen

Als je jouw scootmobiel een lange tijd niet gebruikt hebt, dan kan de accu lui worden. Je zult hem daarom weer moeten activeren door middel van het laden. De periode na het gebruik moet de accu daarom ook altijd weer opgeladen worden en je zult er een flink eind mee moeten rijden om deze weer op het oude niveau te krijgen. Enkele kilometers werken hierbij niet. In feite moet je jouw scootmobiel vrijwel helemaal leegrijden en weer opladen, zodat de accu weet wat er gedaan moet worden en zichzelf weer kan onderhouden. Als je meer dan een keer per week ermee rijdt, hoeft dit uiteraard niet.

Rij niet met zachte banden

Hoewel de levensduur van de accu voornamelijk te maken heeft met het op de juiste manier opladen ervan, zijn er nog meer factoren die een grote rol kunnen spelen bij de prestaties die geleverd moeten worden. Een daarvan zijn de banden. Net als bij een auto moeten de banden van een scootmobiel op de juiste spanning staan. Door bijvoorbeeld met zachte banden te rijden, heb je minder profijt van jouw pas opgeladen accu. De accu moet namelijk zwaarder trekken wanneer de banden te zacht zijn, waardoor de batterij ook sneller leeg is dan gewoonlijk. Controleer daarom regelmatig de spanning, zodat je kunt voorkomen dat dit een grote factor wordt.

Langer rijden in plaats van remmen

Ook is het goed om niet continu op te trekken of te stoppen met een scootmobiel. Hoe langere stukken je aan een stuk doorrijdt, hoe beter de accu zijn werk doet. Remmen en weer optrekken werkt namelijk nadelig en er is veel stroom voor nodig om weer op de juiste snelheid aan te komen. Door langere stukken door te blijven rijden kun je dus voorkomen dat je veel stroom in een keer verbruikt en de levensduur hierdoor een stuk naar beneden gaat. Het is dus ook afhankelijk van jouw eigen gebruik hoe lang je de weg op kunt met een volle lading en of je lang met dezelfde accu kunt blijven doen.

Vervoer geen zware materialen

scootmobiel-geem-zware-spullen-vervoerenHet is van belang dat je jouw accu altijd op de juiste manier blijft gebruiken. Dit houdt ook in dat je geen zware dingen moet gaan vervoeren met jouw scootmobiel. Hoe zwaarder de dingen zijn die je vervoert, hoe moeilijker het voor de accu is om dit te trekken. Denk daarom ook niet dat een aanhanger een groot verschil kan maken. Een aanhanger is weer extra gewicht wat meegesleurd moet worden, waardoor de accu beduidend minder lang meegaat. Je kunt er beter alleen op zitten en hooguit een tas meenemen, zodat je het maximale eruit zou kunnen halen.

Voeg geen andere apparaten toe

Hoewel je het leuk kan vinden om muziek bij je te hebben wanneer je onderweg bent, is het niet aan te raden om verschillende apparaten op jouw scootmobiel aan te sluiten. De apparaten die gebruik maken van de accu kunnen er namelijk voor zorgen dat je onderweg ineens voor verrassingen staat. Zo trekken de apparaten jouw accu binnen een kort tijdsbestek leeg, waardoor je sneller bij een oplaadpunt moet zijn. Een lange dag weg kan dus alleen wanneer je alleen jouw scootmobiel gebruikt. Pak daarom een ander apparaat voor muziek, maar zorg ervoor dat deze onafhankelijk is van de accu van jouw scootmobiel.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.