Scootmobiel aanvragen via de gemeente

Scootmobiel aanvragen via de gemeente
Door Fast&Furious Scooters geplaatst op 01-05-2023 UPDATE 20-08-2023 om 19:31:02
2214 keer bekeken
Tags: Scootmobielen

Het aanvragen van een scootmobiel kan een ingewikkeld proces zijn. In deze blog bespreken we de stappen die nodig zijn om een scootmobiel via de gemeente aan te vragen. We behandelen de verschillende vormen van ondersteuning die beschikbaar zijn, zoals de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en het Persoonsgebonden budget (Pgb). Daarnaast gaan we in op de criteria waaraan u moet voldoen, het aanvraagproces en de rechten en plichten bij het gebruik van een scootmobiel.

Scootmobiel aanvragen via de gemeente

Er zijn twee manieren om een volledige vergoeding voor een scootmobiel aan te vragen via de gemeente: de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en het Persoonsgebonden budget (Pgb). Hieronder bespreken we de verschillen tussen deze twee vormen van ondersteuning.

Persoonsgebonden budget (Pgb) of Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo):

Via de Wmo kunt u een scootmobiel aanvragen als u vanwege medische redenen beperkt bent in uw mobiliteit. De gemeente beoordeelt of u in deze gevallen recht aanmerking komt en zorgt voor de verstrekking van de scootmobiel.

Persoonsgebonden budget (Pgb):

Met een Pgb kunt u zelf zonder eigen bijdrage een scootmobiel uitkiezen en aanschaffen. U krijgt een bepaald budget van de gemeente waarmee u de aanschaf en het onderhoud van fiets of de scootmobiel kunt bekostigen.

Criteria voor het verkrijgen van een scootmobiel

Om in de aanmerking komen te komen met aanvraag voor een scootmobiel via de gemeente, moet u voldoen aan een aantal criteria:

 • Medische noodzaak: U heeft een medische indicatie nodig waaruit blijkt dat u vanwege fysieke beperkingen een scootmobiel nodig heeft.
 • Beperkingen in mobiliteit: U moet aantonen dat u zonder scootmobiel beperkt bent in uw dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen of naar het werk gaan.
 • Financiële draagkracht: In sommige gevallen wordt er gekeken naar uw financiële situatie om te bepalen of u in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) vergoeding van de scootmobiel.
 • Vergelijking met eigen aanschaf: De gemeente kan ook kijken of het goedkoper is om zelf een scootmobiel aan te schaffen of te leasen in plaats van via de Wmo of Pgb.

voorwaarden voor het verkrijgen van een scootmobiel.

Het aanvraagproces in stappen

Het aanvragen van een scootmobiel via de gemeente verloopt in een aantal stappen:

 1. Contact opnemen met de gemeente: Neem telefonisch of per e-mail contact op met uw gemeente om te informeren naar de mogelijkheden voor het aanvragen van een scootmobiel.
 2. De medische redenen voor indicatie krijgen: U heeft een medische indicatie nodig om aan te tonen dat u hulpmiddel een scootmobiel nodig heeft. Deze kunt u krijgen via uw huisarts, specialist of een andere medische professional.
 3. Het invullen van het aanvraagformulier: Na het verkrijgen van de medische indicatie, moet u het aanvraagformulier invullen dat door de gemeente wordt verstrekt. Hierop geeft u uw persoonlijke situatie en de redenen voor het aanvragen van een scootmobiel aan.
 4. De beslissing van de gemeente: Na het indienen van het aanvraagformulier, beoordeelt de gemeente of u in aanmerking komt voor een scootmobiel. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de drukte bij de gemeente en de complexiteit van uw situatie.
 5. Gemiddelde wachttijd bij aanvraag: De gemiddelde wachttijd voor het verkrijgen van een scootmobiel varieert per gemeente. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat u uitsluitsel krijgt over uw aanvraag.

Hulp bij aanvraag vanuit de gemeente

Sommige gemeentes bieden een hulpmiddel aan bij het aanvragen van een scootmobiel. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een Wmo-consulent of een medewerker van het Wmo-loket. Zij kunnen u helpen bij het invullen van het aanvraagformulier en kunnen u adviseren over de beste manier om uw situatie aan de gemeente te presenteren.

Rechten en plichten bij gebruik van een scootmobiel

Wanneer u een aanvraag van een scootmobiel via de gemeente heeft aangevraagd, zijn er enkele rechten en plichten waar u rekening mee moet houden:

 • Verzekering: Het is verplicht om een scootmobiel te verzekeren. U moet minimaal een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) afsluiten. Dit dekt de schade die u met uw scootmobiel aan anderen kunt veroorzaken.
 • Onderhoud en reparatie: Het is belangrijk om uw scootmobiel goed te onderhouden en eventuele reparaties tijdig uit te laten voeren. Bij een scootmobiel via de Wmo is dit vaak inbegrepen, bij een Pgb bent u hier zelf verantwoordelijk voor.
 • Gebruik van de scootmobiel op de openbare weg: U moet zich houden aan de verkeersregels voor gehandicaptenvoertuigen, zoals het gebruik van een scootmobiel op het trottoir, het fietspad of de openbare weg.

Alternatieven voor het aanvragen van een scootmobiel

Als u niet in aanmerking komt voor subsidie en geen eigen scootmobiel krijgt via de gemeente, wet maatschappelijk ondersteuning of geen persoonsgebonden budget krijg zijn er enkele alternatieven:

Scootmobiel aanvragen in verschillende gemeentes

Er kunnen verschillen zijn tussen gemeentes wat betreft de aanvraag kosten, aanvraagprocedure en voorwaarden voor het aanvragen van hulpmiddel een scootmobiel:

 • Verschillen tussen gemeentes: Elke gemeente heeft zijn eigen beleid en regels voor het aanvragen van een scootmobiel. Dit betekent dat de kosten, voorwaarden en wachttijden kunnen variëren per gemeente.
 • Kosten: De kosten voor een scootmobiel kunnen variëren afhankelijk van het type scootmobiel, de gemeente waar u woont en of u kiest voor een Wmo of Pgb. Informeer bij uw gemeente naar de exacte kosten.
 • Aanvraagprocedure: De aanvraagprocedure voor een scootmobiel kan verschillen per gemeente. Sommige gemeentes bieden bijvoorbeeld extra hulp bij het aanvragen, terwijl andere gemeentes een striktere beoordeling hanteren.

Tips bij het aanvragen van een scootmobiel

Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het aanvragen van een scootmobiel:

 • Bereid u goed voor: Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten en informatie bij de hand heeft voordat u contact opneemt met de gemeente. Denk hierbij aan uw medische indicatie, persoonlijke gegevens en informatie over uw financiële situatie.
 • Vraag om hulp: Schroom niet om hulp te vragen bij het aanvragen van een scootmobiel. Dit kan bijvoorbeeld bij het Wmo-loket van uw gemeente of bij een onafhankelijke cliëntondersteuner.
 • Wees geduldig: Het aanvraagproces voor een scootmobiel kan enige tijd in beslag nemen. Probeer geduldig te zijn en houd rekening met mogelijke wachttijden.

Scootmobiel vergoeding

Het aanvragen van een scootmobiel via de gemeente kan een uitdaging zijn, maar door goed voorbereid te zijn en gebruik te maken van de beschikbare hulpmiddelen, kunt u het proces vergemakkelijken. Houd rekening met de verschillende criteria, rechten en plichten en overweeg alternatieven als u niet in aanmerking komt voor een scootmobiel via de gemeente. Voor het aanvragen van een offerte van een scootmobiel klik hier.

Scootmobielen vergoeding

FAQs:

Hoe kan ik een scootmobiel aanvragen via de gemeente?

U kunt een nieuwe aanvraag indienen voor een scootmobiel via de gemeente door contact op te nemen met het WMO-loket. Hier wordt uw aanvraag beoordeeld of u in aanmerking komt voor een nieuwe scootmobiel en welke vergoedingsmogelijkheden er zijn.

Wat is het verschil tussen een WMO en PGB als het gaat om een scootmobiel?

Via WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) kunt u een bij gemeente aanvraagt indienen voor een scootmobiel die door de gemeente wordt verstrekt en onderhouden. Via PGB (Persoonsgebonden Budget) krijgt u een geldbedrag waarvan u zelf een scootmobiel kunt kopen of huren.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om een scootmobiel aan te vragen?

Om in aanmerking te komen voor een scootmobiel via de gemeente moet u 18 jaar of ouder zijn, inwoner zijn van de betreffende gemeente en een beperking hebben waardoor u moeite heeft met het verplaatsen in en buiten uw wonin

Hoe lang duurt het voordat ik een scootmobiel krijg nadat ik de scootmobiel aanvraagt heb ingediend

De exacte wachttijd verschilt per leverancier en gemeente en is afhankelijk van factoren zoals beschikbaarheid van scootmobielen en het aantal aanvragen dat binnenkomt. In sommige gevallen kan het proces enkele weken tot maanden duren.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.