Het verschil tussen een lood en lithium accu

Het verschil tussen een lood en lithium accu
Door Fast&Furious Scooters
16816 keer bekeken
Tags: Scootmobielen

Een scootmobiel rijdt niet vanzelf. Je moet een goede accu hebben om alles naar behoren te laten werken. Hiervoor zijn verschillende opties, waaronder een lood en lithium accu. Beide accu’s werken net iets anders, waardoor het goed is om eerst meer te weten te komen over beide varianten. Op deze manier kun je namelijk een betere keuze maken en heb je jarenlang plezier van deze hoognodige aankoop. Onderstaande informatie helpt jou daarom op weg met het maken van de keuze en alle informatie die je nodig hebt voor jouw scootmobiel.

De lithium accu bestaat korter dan de lood accu

Een accu van lood is de oudste batterij die er te vinden is. Het is een mengsel van loden platen en zwavelzuur, welke sinds 1859 op de markt te verkrijgen is. Een lithium batterij wordt ook wel een lithium-ion batterij genoemd. Deze was in eerste instantie geen vervanging van de loodaccu, maar werd in de loop der jaren door ontwikkeld en verbeterd. Hoewel de batterij sinds 1980 bestaat, maken wij er pas vanaf 1996 echt gebruik van. De lithium variant bracht hierdoor veel voordelen met zich mee, die een loodaccu niet had en daarom zijn veel van de accu’s vervangen door deze variant.

lithium-accu-scootmobie

Lithium accu’s gaan langer mee

Een lithium accu heeft ten opzichte van een lood accu meer dan 100 procent van de nominale capaciteit. Dit komt op het volgende voorbeeld neer: als je een 100Ah accu hebt, dan levert een lood accu je maar tussen de 30 en 50 Ah op, terwijl de lithium variant meer dan 100 Ah wordt. Ook gaat deze vele malen langer mee. Je kunt tot wel 2000 laadcycli doorgaan, wat neer komt op drie tot vier keer langer dan een lood accu. Ook moet je bij een lood accu veel beter op het onderhoud en het juiste gebruik letten. De zorgvuldigheid wordt bij een lithium accu minder nauwkeurig genomen.

vespa-blog/lood-accu-scootmobiel

Sneller opladen biedt mogelijkheden voor jouw scootmobiel

Als je een accu nodig hebt voor een scootmobiel, wil je niet continu aan het laden zijn. Ook moet je de scootmobiel snel weer kunnen gebruiken. Een lange laadtijd is hierbij niet ideaal. Een lood accu heeft een absorptie fase nodig om de laatste 20 procent van de capaciteit te laden, bij lithium accu’s is dit niet. Hierdoor is het laden veel sneller en kun je, wanneer je een krachtige lader bezit, in slechts 30 minuten een volle accu hebben. Zeker bij een scootmobiel is het daarbij ook van belang dat de batterij niet beschadigt door regelmatig opladen. De beveiliging tegen een volledige ontladen helpt hierbij. Je kunt dus zonder zorgen gebruik maken van jouw scootmobiel en de voordelen van de lithium accu die je hierin hebt zitten.

Altijd meer efficiëntie

Een lood accu laat in tegenstelling tot een lithium accu ook veel energie verloren gaan. Dit kan ertoe leiden dat je meer energie verbruikt en dus ook een hogere energierekening krijgt aan het einde van het jaar. Doordat je jouw scootmobiel vrijwel dagelijks gebruikt, moet je ervoor zorgen dat er altijd efficiëntie is. De efficiëntie van het opslaan van energie bij lithium accu’s is daarbij bijna 100 procent, terwijl de efficiëntie van lood accu’s op ongeveer 85 procent uitkomt. Je hoeft je daarom ook nooit meer druk te maken om jouw energierekening. Veel extra’s ga je niet betalen om overal jouw scootmobiel voor te kunnen gebruiken.

efficiëntie-tabel-lithium-of-lood-accu

Het klimaat speelt een grote rol

Maar hoe zit het dan met het klimaat? Het is algemeen bekend dat batterijen en accu’s minder goed meegaan in koude omstandigheden. De capaciteit gaat altijd naar beneden. Bij een lithium accu is dit verlies echter minimaal, terwijl een lood accu maar 30 procent overblijft bij temperaturen van 20 graden onder 0. Een Lithium accu behoudt 80 procent van de capaciteit, waardoor je bij extreme kou alsnog gebruik kunt maken van jouw scootmobiel als je wilt. Het is daarom ook niet zo gek dat jouw scootmobiel vaak uitgerust is met laatstgenoemde accu, zodat je er in ieder klimaat mee zou kunnen rijden.

De piekbalans kan naar beneden gaan

Verder kijkend naar de capaciteit zijn er nog meer verschillen tussen een lood accu en lithium accu. Zo is de oplaadcurve bij een lithium variant vrijwel altijd vlak. Zo kan een accu met 20 procent aan capaciteit in feite dezelfde output geven als een volledig geladen accu. De lood accu heeft wel een ontlading, wat ook nadelig is voor de piekbelasting van de accu zelf. Ook in dit geval kun je dus beter voor een lithium accu gaan in jouw scootmobiel. Je gaat er uiteindelijk veel profijt van hebben, omdat deze blijft presteren, zelfs wanneer het bijna tijd is om de lader eraan te hangen.

Eenvoudiger te plaatsen

Een lithium accu is eenvoudiger te plaatsen dan een lood accu. Dit komt omdat deze op iedere positie gemonteerd kan worden en de ruimte er omheen niet geventileerd hoeft te worden. Je hebt hierdoor ook geen accubak nodig. Hierdoor zijn ze ook een stuk lichter, wat voor veel apparaten een goede uitkomst kan zijn. Zo wordt jouw scootmobiel ook een stuk beter handelbaar en heb je minder moeite met een helling. Voeg hier dan ook de duurzaamheid van een lithium accu aan toe. Er is geen onderhoud nodig, buiten het opladen van de batterij. Je kunt er echter toch drie keer zo lang mee doen ten opzichte van een lood accu.

plaasting-lood-of-lithium-accu-scootmobiel

Meer verschillen zichtbaar

Naast bovenstaande verschillen zijn er nog veel meer op te noemen. Deze hebben voornamelijk te maken met de voordelen van beide accu’s. Ondanks dat de lithium accu er over het algemeen betere prestaties op na houdt, kun je echter ook genoeg positieve dingen vinden over een lood accu. Zo is een lood accu vele malen goedkoper dan een lithium accu. Hierdoor wordt jouw scootmobiel over het algemeen ook goedkoper. Ook heb je altijd een stevige batterij te pakken, waarbij ook veel keuze geboden wordt. Het voordeel van een lood accu is dat deze een lager voltage heeft, waardoor het eenvoudiger te combineren is met andere onderdelen.

Een lichte variant

Een lithium accu scheelt echter nog meer in gewicht. Jouw scootmobiel is hierdoor goed te hanteren en je kunt iedere helling eenvoudig op komen. Echter is deze batterij wel een stuk duurder dan de oude accu’s, wat de scootmobiel over het algemeen ook duurder maakt. Je krijgt hier echter wel veel voordelen voor terug, zoals het Battery Management System welke jouw accu beschermpt tegen te diep ontladen en daarbij ook betere prestaties overhoudt. Het is afhankelijk van het budget wat je kunt besteden of je voor deze accu gaat of toch een lood accu in jouw scootmobiel aanschaft.

Bekijk jouw verbruik

Het is geheel afhankelijk van het gebruik van jouw scootmobiel voor welke oplossing je moet gaan. Als je alleen voor enkele ritten jouw scootmobiel pakt, dan is een lood accu in feite al meer dan genoeg. Ondanks dat je hier energieverlies hebt en de batterij altijd goed onderhouden moet worden, kun je er wel wat geld mee besparen. Je hebt immers geen torenhoge kosten om alles aan te schaffen, wat aanzienlijk kan schelen. Echter moet je dan wel echt weten hoe je het onderhoud toe moet passen en er altijd voor zorgen dat je niet te diep ontlaadt.

Betere prestaties in de toekomst

Als je gaat kijken naar een langdurige oplossing is een lithium accu de beste keuze. Je hebt hier weinig tot geen onderhoud aan en de prestaties worden toch te allen tijde gewaarborgd. Hierdoor kan het geschikt zijn voor mensen die minder mobiel zijn en dus in een scootmobiel zitten. Doordat de batterij enorm licht is, is ieder apparaat goed hanteerbaar en kun je er veel meer voordelen uithalen. Een lithium accu is daarom in de meeste gevallen meer geschikt voor de scootmobiel dan een lood accu, maar het is in feite beide mogelijk.

lithium-accu-van-de-toekomst

Maak het jezelf overzichtelijk

Je moet bij de aanschaf altijd alle verschillen voor jezelf op een rijtje zetten, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw situatie. Zo voorkom je dat je uiteindelijk de verkeerde keuze maakt en wellicht te veel geld uit gaan geven. Uiteraard zijn er hiervoor nog veel meer verschillen op te noemen tussen beide accu’s. Het is daarom goed om ook voor jezelf nog iets meer onderzoek te doen voordat je tot de aanschaf overgaat. Je moet immers alle ins en outs weten voordat je de investering gaat maken.

Ga op je gevoel af

Een scootmobiel aanschaffen is immers niet goedkoop, maar wel een noodzaak. Wanneer je alle voor- en nadelen, de overeenkomsten en verschillen op een rijtje zet, kun je de afweging maken tussen beide accu’s. Let hierbij niet alleen op de duurzaamheid, maar ook de manier van onderhouden en de oplaadmogelijkheden. Wanneer je hier allemaal op let, ga je altijd profijt hebben van jouw investering. Ga daarom nooit op de eerste de beste aankoop over, maar bekijk alles voor jezelf en ga op basis hiervan op jouw gevoel af. Zo heb je altijd voldoende hulpmiddelen voor jouw scootmobiel.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.