Elektrische fietsen

Nederland is een fietsland, en dat zie je vooral terug in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Tilburg. De elektrische fiets is niet alleen een snel en efficiënt vervoermiddel, maar ook goedkoop! Naast de lage onderhouds- en kilometerkosten, is fietsen bovendien erg gezond!

E-bike steeds populairder

De E-bike wordt steeds populairder. Dit komt omdat de prijzen lager worden en steeds meer mensen overtuigd raken van de voordelen. Een elektrische fiets is geschikt voor jong en oud. Door de trapondersteuning gaat het fietsen een stuk lichter, en dat is ideaal wanneer je lange afstanden moet afleggen, tegenwind hebt, of een heuvel op moet. Zelfs van stilstand in beweging komen, kost je geen enkele moeite.

 

Modelkeuze

Tegenwoordig kun je een elektrische fiets kopen in een herenmodel, een damesmodel, een driewieler, en zelfs als transportfiets. Ieder denkbaar model is tegenwoordig uitgerust met een sterke en efficiënte elektromotor welke het fietsen nog gemakkelijker en sneller maakt. Was je toch al van plan om een nieuwe fiets te kopen, kies dan voor een elektrische fiets!

 

Opladen en bediening

Ga je een elektrische fiets kopen, dan zit daar standaard een oplader bij. De stekker van de oplader steek je in het stopcontact, en de lader koppel je aan de accu. De meeste tweewielers hebben een klein controlepaneel op het stuur zitten waar je precies kunt zien hoe vol de batterij nog is. Luxere modellen hebben zelfs een snelheidsmeter, en een instelbare trapondersteuning. De elektromotor wordt geactiveerd zodra een van de sensoren waarneemt dat je begint met trappen.

 

Hoe snel kun je rijden

De elektrische fiets met trapondersteuning biedt een ondersteuning tot 25 km per uur. Sneller fietsen kan ook natuurlijk, maar boven de 25 km per uur krijg je geen ondersteuning meer van de motor. Hierdoor blijft dit type tweewieler onder de fietswet.

 

Trapondersteuning

De trapondersteuning kan op twee verschillende manieren plaatsvinden, via een rotatiesensor (bewegingssensor) en via een trapkrachtsensor. Bij de rotatiesensor moet het achterwiel eerst een halve slag gedraaid zijn voordat de trapondersteuning in werking treedt. Je hoeft dus geen kracht te zetten om ondersteuning te krijgen. Bij een trapkrachtsensor, wordt de trapondersteuning direct ingeschakeld wanneer je kracht zet op de trappers.

 

Batterij types (accu’s)

De accu is wellicht een van de belangrijkste onderdelen bij elektrische fietsen. Dit is namelijk de energiebron. Het vermogen van de accu bepaalt mede hoe ver je kunt fietsen. Ga je een elektrische fiets kopen, dan kun je 3 verschillende accu’s tegenkomen, namelijk NiMH, Li-Ion en LiPO. Ieder type kent weer voor- en nadelen. De NiMH is goedkoop, maar ontlaadt snel. Daarnaast is hij vrij fors van formaat. De Li-Ion is het meest populair. Dit komt omdat hij lang meegaat en niet snel ontlaadt. De LiPO accu heeft als voordeel dat hij zeer klein is, 3x zo lang meegaat als de Li-Ion. Een nadeel is dat hij niet goedkoop is.

 

Actieradius - afstand afleggen

Ga je de fiets voor korte- of lange afstanden gebruiken? Bij lange afstanden (groot actieradius) heb je namelijk een grotere/zwaardere accu nodig. Hoe meer Wh (Watt per uur) de accu kan leveren, hoe groter de afstand is die je ermee kunt afleggen. Echter is een grotere/sterkere accu ook duurder. Ga je korte afstanden rijden, dan heb je een minder grote accu nodig, en kun je goedkoper uit zijn.

 

Positie van de motor

De motor kan op drie verschillende plekken zitten bij een elektrische fiets. In het voorwiel, in het achterwiel en in het midden bij de trappers. Ook hier zijn voor- en nadelen. Een voorwielmotor is goedkoop, maar minder efficiënt. Daarnaast kun je het gevoel hebben dat de fiets naar voren getrokken wordt. De middenmotor is het meest populair, omdat dit natuurlijker aanvoelt, en dat het zwaartepunt in het midden zitten. Een betere balans dus. Daarnaast is een band plakken ook eenvoudiger. Een middenmotor is wel een duurder systeem. Uiteraard kun je de fiets ook kopen op afbetaling (leasen) waardoor je de kosten mooi kunt spreiden.

 

Fiets met versnellingen

Bij elektrische fietsen komen ook versnellingen voor. Wat je tegen kunt komen is een naafversnelling (versnelling ingebouwd in het achterwiel), of een derailleur. De naafversnelling gaat tot 8 versnellingen en de derailleur, welke je veel bij mountainbikes en racefietsen tegenkomt, gaat tot maximaal 27 versnellingen. Het nadeel van een derailleur-systeem is dat het meer onderhoud nodig heeft en dat je niet vanuit stilstand kunt schakelen.

 

Verschillende remsysteem

Net als bij gewone fietsen, kun je bij de elektrische fiets ook verschillende remsystemen tegenkomen. Zo zijn er V-brakes, schijfremmen en rollerbrakes. V-brakes zijn remblokjes die tegen de zijkant van de velg aangedrukt worden. Dit systeem is goedkoop maar vergt wat meer onderhoud dan de andere twee remsystemen. Bij het rollerbrake systeem worden er kleine kogeltjes tegen de binnenkant van de naaf aangeduwd. De meeste mensen geven de voorkeur aan het rollerbrake systeem omdat het onderhoudsvriendelijk is en de remmen zich soepel laten bedienen.

 

Loopondersteuning

Een elektrische fiets is vanwege de motor, de accu en de regelunit, zwaarder dan een normale fiets. Ga je met de fiets aan de hand lopen, dan kan een loopondersteuning een uitkomst bieden. De fiets voelt hierdoor lichter aan

 

Framehoogte bepalen

De juiste framehoogte is erg belangrijk. Een verkeerde maat kan immers leiden tot verschillende klachten. De framemaat kun je bepalen aan de hand van de beenlengte. De beenlengte meet je vanaf het kruis tot aan de grond (zonder schoenen). De framemaat is de beenlengte X 0,65. Voor een beenlengte van 90 centimeter pas je de volgende formule toe: 90 x 0,65 = 58,5 cm.

 

Elektrische fiets kopen

Een goede elektrische fiets kopen kan bij ons al voor iets meer dan 1000,- euro. Ga je een elektrische fiets kopen, dan moet je vooral letten op de motor en de accu. Fiets je regelmatig grotere afstanden, dan is een accu met meer Wh zeker aan te bevelen. Let ook goed op de framehoogte.

 

Elektrische fiets leasen

Bij ons kun je ook eenvoudig een elektrische fiets leasen. Leasen is kopen op afbetaling en betalen in termijnen. Hierbij kun je kiezen tussen 12, 24, 36, 48, 60 en 72 termijnen en kun je al vanaf 20 euro per maand een elektrische fiets kopen!