Wat kosten een scootmobiel verzekering?

Wat kosten een scootmobiel verzekering?
Door Fast&Furious Scooters geplaatst op 24-08-2023 UPDATE 19-10-2023 om 17:59:06
5634 keer bekeken
Tags: Scootmobielen

Als eigenaar van een scootmobiel is het van cruciaal belang om te begrijpen wat een scootmobielverzekering inhoudt en wat de bijbehorende kosten zijn. In dit artikel gaan we de details van scootmobielverzekeringen ontleden, de factoren die de premie bepalen en de verschillende aanbieders van deze verzekeringen in Nederland. We gaan ook kijken naar de mogelijke aanvullende dekkingen die u kunt overwegen bij het afsluiten van een scootmobiel verzekering.

Wat is Scootmobiel verzekeringen

Een scootmobielverzekering is een speciaal type verzekering dat dekking biedt voor scootmobielen. In Nederland is het wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) af te sluiten voor uw scootmobiel, wat betekent dat schade die u aan anderen toebrengt met uw scootmobiel wordt vergoed. Er zijn echter ook uitgebreidere dekkingsopties beschikbaar, zoals de Allrisk scootmobiel verzekering, die ook de kosten dekt van schade aan uw eigen scootmobiel.

Factoren die de Premie van een Scootmobielverzekering Beïnvloeden

De premie van een scootmobiel verzekering wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder:

 • Het type dekking dat u kiest
 • Het soort scootmobiel dat u heeft
 • De leeftijd van de bestuurder
 • Het risico dat u bereid bent te nemen
 • Eventuele aanvullende dekkingen die u afsluit

Het is belangrijk op te merken dat, in tegenstelling tot autoverzekeringen, schadevrije jaren of het gewicht van de scootmobiel geen factoren zijn die de premie van een scootmobiel verzekering bepalen.

Soorten Dekking Voor Scootmobielverzekering

Er zijn twee hoofdtypen dekking die u kunt kiezen bij het afsluiten van een scootmobiel verzekering:

 1. Wettelijke Aansprakelijkheid (WA): Dit is de minimale dekking die wettelijk verplicht is in Nederland. Deze dekking vergoedt schade die u met uw scootmobiel toebrengt aan anderen of aan de eigendommen van anderen.

 2. Volledig Casco (All Risk): Dit is een uitgebreidere dekking die naast de WA-dekking ook schade aan uw eigen scootmobiel dekt, ongeacht of de schade is veroorzaakt door uzelf of door een derde partij. Deze dekking omvat ook schade veroorzaakt door diefstal, brand, storm en hagel.

Overdekte vs Niet-Overdekte Scootmobielen

Het soort scootmobiel dat u heeft, kan ook invloed hebben op de premie van uw scootmobielverzekering. Over het algemeen zijn de kosten voor het verzekeren van een overdekte scootmobiel aanzienlijk hoger dan die voor een niet-overdekte scootmobiel. Dit komt omdat overdekte scootmobielen vaak alleen kunnen worden verzekerd door bestuurders met een lichamelijke beperking, wat het risico voor de verzekeraar kan verhogen.

Eigen Risico bij Scootmobiel verzekering

Net als bij andere types verzekeringen, heeft u bij een scootmobiel verzekering ook te maken met een eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat u zelf moet betalen in geval van schade voordat de verzekering de rest van de kosten dekt. De hoogte van het eigen risico kan sterk variëren tussen verschillende verzekeraars en kan ook afhankelijk zijn van de leeftijd van de bestuurder.

Bij een scootmobielverzekering met een WA-of Allrisk dekking kan er bijvoorbeeld een eigen risico van € 750,- gelden bij schade veroorzaakt door een bestuurder die jonger is dan 24 jaar. Voor de Allrisk (Casco) module kan er daarnaast een standaard eigen risico van € 100,- per gebeurtenis gelden.

Aanvullende Verzekeringen voor Scootmobielen

Bij het afsluiten van een scootmobiel verzekering kunt u ervoor kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Een van deze aanvullende verzekeringen is de verhaalrechtsbijstandsverzekering. Deze dekking zorgt ervoor dat in geval van een ongeluk de schade en bijkomende kosten van de schade ten gevolge van het ongeluk, verhaald kunnen worden op de tegenpartij indien deze aansprakelijk is.

Daarnaast kunt u ook kiezen voor een ongevallendekking, die een uitkering biedt in geval van invaliditeit of overlijden als gevolg van een ongeval met de scootmobiel. Een rechtsbijstandsdekking kan ook nuttig zijn voor het dekken van de kosten van juridische hulp in geval van een conflict na een ongeval.

De Kosten van een Scootmobielverzekering

De kosten van een scootmobielverzekering kunnen sterk variëren, afhankelijk van de gekozen dekking en de specifieke kenmerken van uw scootmobiel. Over het algemeen kunt u echter verwachten dat de kosten van een WA scootmobielverzekering variëren van enkele tientjes tot iets meer dan honderd euro per jaar.

De premie voor een Allrisk scootmobiel verzekering ligt meestal hoger, en is ook afhankelijk van de cataloguswaarde van de scootmobiel. Bijvoorbeeld, voor een scootmobiel zoals de IVA E1000 Scootmobiel met een catalogusprijs van €1699, zou de jaarlijkse premie voor een Allrisk verzekering bij de ANWB ongeveer €120 bedragen, terwijl een WA verzekering ongeveer €50 per jaar zou kosten.

Wat kosten een scootmobiel verzekering

Speciale Aanbiedingen en Diensten Bij Verschillende Verzekeraars

Verschillende verzekeraars bieden verschillende soorten aanbiedingen en diensten aan bij het afsluiten van een scootmobielverzekering. Zo biedt de ANWB bijvoorbeeld een gratis Wegenwacht Scootmobiel Service aan voor leden die een scootmobielverzekering afsluiten. Deze service biedt hulp bij pech onderweg, waardoor u altijd met een gerust hart op pad kunt gaan. Daarnaast heeft de ANWB ook een aanbod in samenwerking met Seeme, waarbij u een veiligheidspakket voor uw scootmobiel kunt krijgen tegen een gereduceerde prijs.

Belangrijke Punten om te Overwegen Bij het Afsluiten van een Scootmobielverzekering

Bij het afsluiten van een scootmobielverzekering zijn er enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Vergelijk verschillende verzekeraars en dekkingsopties voor u een beslissing neemt. Dit kan u helpen de beste deal te vinden en mogelijk geld te besparen.
 • Let op het eigen risico bij het afsluiten van een Allrisk scootmobielverzekering. Het is belangrijk dat u een verzekering kiest met een eigen risico dat u zich kunt veroorloven.
 • Overweeg eventuele aanvullende dekkingen, zoals een verhaalrechtsbijstandsverzekering of een ongevallendekking, afhankelijk van uw specifieke behoeften en omstandigheden.
 • Houd rekening met eventuele speciale aanbiedingen of diensten die worden aangeboden door de verzekeraar, zoals gratis wegenhulp of kortingen op veiligheidspakketten.

De beste acootmobielverzekering vergelijken

Een scootmobielverzekering is een essentieel onderdeel van het bezit van een scootmobiel. Het zorgt niet alleen voor financiële bescherming in geval van ongelukken of schade, maar het is ook wettelijk verplicht in Nederland. Door de verschillende opties voor scootmobiel verzekeringen zorgvuldig te overwegen en te vergelijken, kunt u de beste verzekering vinden die past bij uw behoeften en budget.

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.