Elektrische scooter onderhoud en reparatie

Elektrische scooter onderhoud en reparatie
Door Fast&Furious Scooters
19509 keer bekeken
Tags: Elektrische scooters

Mocht je van plan zijn een elektrische scooter te kopen, dan is het handig om te weten hoe het straks met het onderhoud zit, en eventuele reparaties. Dit is namelijk net iets anders dan bij de scooter op benzine. Bovendien kun je met de tips die wij straks geven nog langer met je escooter doen, en dat is ook mooi meegenomen. Een ding staat vast, en dat is dat je goedkoper uit bent met een escooter!

Wat is het verschil qua onderhoud met een elektrische scooter?

Een elektrische scooter verschilt op een aantal punten van een normale scooter. Met normale scooter bedoelen we een model op benzine. De volgende zaken zijn bij een escooter anders:

  • het motorblok
  • de energievoorziening
  • de aandrijving

verschil benzine motor elektromotor escooter

Het motorblok bij een escooter is anders

Het motorblok bij een escooter verschilt behoorlijk met die van een benzine scooter. Een benzinemotorblok vraagt flink wat aandacht en onderhoud. Deze bestaat immers uit vele onderdelen die in beweging zijn en kunnen slijten. Daarnaast moeten onderdelen gereinigd worden en afgesteld worden om de motor betrouwbaar te houden en optimaal te laten presteren.

Bij een elektrische scooter heb je te maken met een elektromotor, en die is onderhoudsvrij. De elektromotor is tegenwoordig niet meer zoals vroeger uitgerust met koolborstels, dus deze vraagt geen onderhoud. Dat zorgt op de eerste plaats voor een flinke kostenbesparing als het gaat om onderhoud, en daarnaast is hij een stuk betrouwbaarder.

De energievoorziening (accu)

Bij een scooter op benzine heb je een accu, en die is er met name op de startmotor in beweging te krijgen. Met een lege accu kun je alsnog de kickstart gebruiken om de scooter te starten, dus de accu zorgt vooral voor een stukje luxe zodat je elektrisch kunt starten.

elektrische scooter accu met oplader

Bij de elektrische scooter is de accu een zeer belangrijk onderdeel. Zonder accu kun je namelijk geen meter rijden. De accu heeft wel onderhoud nodig. Bij een onderhoudsbeurt wordt een accu pakket van een escooter altijd gekalibreerd. Een accu pakket bestaat uit meerdere cellen die samenwerken. Dit kun je vergelijken met een ketting aan kleine batterijen. Wanneer een individuele cel (batterij) minder presteert, dan heeft dit impact op de totale prestaties van een accu pakket. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Bij het kalibreren wordt iedere individuele cel gebalanceerd waardoor de levensduur van de cellen toeneemt en de capaciteit van het totale accu pakket. Kortom gaat je accu weer optimaal presteren en heb je er lang profijt van.

Waar ook bij een onderhoudsbeurt aandacht aan wordt besteed zijn de oplaadaansluitingen. Vaak zit er op de scooter een oplaad aansluiting, op de individuele accu’s, en is de oplader ook voorzien van een oplaadstekker. Al deze connectoren hebben ook aandacht nodig. Er wordt namelijk een grote hoeveelheid stroom overgedragen via de aansluiting en door vervuiling van de contacten kan het oplaadproces en stroomoverdracht worden beïnvloed, zelfs met een risico op brandgevaar. Wanneer je volgens de onderhoudsinstructies je elektrische scooter laat onderhouden hoef je je nergens zorgen om te maken.

De aandrijving van een elektrische scooter

9 op de 10 benzine scooters maken gebruik van een v-snaar welke die verbinding tussen de motor en het achterwiel vormt, en de v-snaar is een slijtage gevoelig onderdeel. Bovendien wordt de v-snaar verbonden aan een vario/koppeling welke eveneens slijtagegevoelige onderdelen zijn.

overbrenging scooter benzine9 op de 10 elektrische scooters maken gebruik van een directe aandrijving waarbij de motor in het achterwiel is geplaatst. Dit type motor wordt ook wel een naafmotor genoemd. De naafmotor maakt de koppeling, de vario, en de v-snaar overbodig. Dat scheelt wederom een hoop geld qua onderhoud, en maakt de escooter tevens betrouwbaarder. Er kan immers minder stuk. En als bijkomend voordeel is dat er geen energie verloren gaat in de overbrenging waardoor de elektrische motor ook efficiënter is.

aandrijving elektrische scooter bosch motor

Wat is bij escooter niet anders?

Escooters en elektrische brommers zijn op de aandrijving na, niet anders dan de benzine brommers en scooters. Ze hebben dus ook wielen, remmen, banden, schokbrekers, en andere onderdelen die net zo slijtagegevoelig zijn.

De accu heeft wel speciale aandacht nodig

Een brommer of scooter op benzine kun je de hele winter buiten laten staat. Het enige wat je kunt ervaren is dat hij moeilijk start vanwege het koude weer. Bij elektrische scooters is dit wel een aandachtspunt want de accu vindt de kou minder leuk. Voor de rest van de elektronica en de elektromotor is de kou geen enkel probleem.

Bij lage temperaturen komt de energie moeilijk vrij bij een accu en dat wil zeggen dat je niet de maximale capaciteit eruit kunt krijgen. Hierdoor is het actieradius lager en kun je minder kilometers rijden op de accu. Door de accu in een verwarmde omgeving te bewaren, en niet ‘s-nachts buiten in de scooter, lost dit probleem op.

accu scooter binnen opladen

Ga je de escooter of een losse extra accu langere tijd niet gebruiken, dan is het aanbevolen de accu ongeveer voor 70% op te laden, en in een koele omgeving te bewaren. Zo blijft de energie het langste opgeslagen in de accu. Voordat je de accu in de scooter wilt gebruiken, dan warm je hem het beste weer op door hem binnen in huis te leggen, op kamertemperatuur.

Elektrische scooter laten repareren

Op de eerste plaats wil je uiteraard een reparatie aan je elektrische scooter voorkomen, en dat doe je door de instructies van de fabrikant op te volgen welke je terugvindt in de meegeleverde gebruiksaanwijzing. Ga als voorbeeld de escooter niet zwaarder belasten dan waarvoor hij gemaakt is, en sluit geen accu op de scooter aan welke er niet op thuishoort. Voorkom tevens dat je de accu volledig leeg maakt en hem leeg weglegt, of dat je hem laat vallen.

Hoe lang gaat de accu mee en wanneer moet deze vervangen worden?

De meeste elektrische scooters zijn uitgerust met een Lithium accu pakket, en Lithium accu’s kunnen ongeveer 2000x opgeladen worden. Daarom is het tevens verstandig om de accu altijd helemaal op te laden en niet half op te laden.

elektrische scooter accu opladen

Mocht je vooraf weten dat je de elektrische scooter intensief gaat gebruiken, dan is het raadzaam om een escooter model te kiezen met een grotere accu-capaciteit of een accu upgrade waarbij er meerdere accu’s aanwezig zijn. Zo hoef je de accu(s) minder vaak op te laden en zodoende heb je er langer plezier van.

Mocht het zijn dat je nog maar heel weinig kilometers haalt op de accu, dan is de kans groot dat de accu aan vervanging toe is. Wanneer je de scooter regelmatig laat onderhouden waarbij ook de accu’s ook opnieuw gebalanceerd (gekalibreerd) worden, dan doe je in ieder geval wel zo lang mogelijk met de accu.

Hoe vaak heeft een elektrische scooter onderhoud nodig?

De onderhoudsintervallen kunnen per fabrikant verschillen. Gemiddeld genomen laat je per 4000 kilometer een onderhoudsbeurt uitvoeren, of eens per jaar. Zo houd je jouw elektrische tweewieler in topconditie en blijft de garantie van kracht.

Onderhoudspakket nemen bij een nieuwe elektrische scooter

Bij aanschaf van een nieuwe elektrische scooter kun je er meteen een onderhoudspakket bijnemen. Een onderhoudspakket bestaat uit 3 of uit 6 onderhoudsbeurten. Met een pakket koop je meerdere beurten tegelijk in en dat heeft meerdere voordelen.

  • Vooraf deal je met de kosten en krijgt niet achteraf met bijkomende kosten te maken
  • Een pakket is voordeliger dan losse beurten
  • Een onderhoudspakket kun je ook in termijnen betalen (per maand)
  • Optioneel kun je ook kiezen voor een haal- en brengservice wat je een hoop tijd kan uitsparen.

Kapotte elektrische scooter laten repareren

Met een kapotte elektrische scooter kun je niet rijden, en in dat geval wil je dat hij gerepareerd wordt. Bij Fast en Furious kun je ook terecht voor de reparatie van een elektrische scooter. Omdat het brengen van een kapotte elektrische scooter erg lastig wordt, kunnen wij hem ook komen ophalen en weer gerepareerd terugbrengen als je dat wilt. Voor ons maakt het niet uit of je in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, of Eindhoven woont. Wij rijden door het hele land!

Elektrische scooter kopen met garantie

Wil je geen gedoe, dan kun je het beste een nieuwe elektrische scooter kopen met garantie. Zo voorkom je onverwachte kosten, en ben je verzekert van een goed en betrouwbaar vervoermiddel die je dagelijks kunt gebruiken voor het woon/werkverkeer of plezierritten. Bij ons kun je een elektrische scooter kopen op afbetaling (per maand), betalen in 3 termijnen, of betalen met IDeal. Betalen in 3 termijn is rentevrij!

Tegenwoordig kun je ook de elektrische scooters flink upgraden met prachtige opties en accessoires. Denk hierbij aan speciale LED knipperlichten, handvatverwarming, een windscherm, een beugelset, en nog heel veel meer. Neem dus zeker een kijkje in onze online scooterwinkel!

Klik hier voor meer

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.